Een koele zomer! Met deze 10 tips!

Renate de Hair|5 minuten lezen

In Nederland hebben we al een paar tropische dagen boven de 30 ˚C mogen noteren. De ene persoon vindt het heerlijk, de ander juist verschrikkelijk. Iedereen ervaart de warmte anders. Niet alleen de omgevingstemperatuur maar ook de luchtvochtigheid, warmtestraling, luchtsnelheid, kleding en de fysieke inspanning spelen daarbij een rol. Met nog meer zomerse zonnige dagen in het verschiet is het goed om ook als werkgever na te denken over maatregelen om de temperatuur tijdens het werk zo aangenaam mogelijk te houden. 

Werken bij hoge temperaturen of met hete producten kan leiden tot minder goede prestaties of schade aan de gezondheid. Het is daarom belangrijk te beoordelen wat de warmte-risico’s zijn op een werkplek. De Hittestress Calculator van de FNV kan helpen om vast te stellen of het te warm is om te werken.

Hieronder lees je enkele tips die je als werkgever al kan invoeren om het werk tijdens zomerse temperaturen zo aangenaam mogelijk te maken.

1.Beschutting

Gaan je medewerkers tijdens de pauze naar buiten, biedt ze een beschutte plek waar ze niet zijn blootgesteld aan direct zonlicht. Geen schaduwplek voorhanden? Maak er dan één door bijvoorbeeld een paar zeilen te spannen. Niet alleen handig, het ziet er ook nog vrolijk uit! 

2. Bescherming

Collega’s die veel in de buitenlucht doorbrengen, denk aan landbouwmechanisatiebedrijven of seizoenswerkers in de landbouw, wil je natuurlijk beschermen tegen zonverbranding of schadelijke UV-straling. Laat zien dat je geeft om de gezondheid van je werknemers door zonnebrand beschikbaar te stellen. 

3. Kleding

Draag bij warm weer luchtige kleding van katoen of linnen. Grote voordeel van deze stoffen is dat het veel vocht opneemt en dat de luchtdoorlaatbaarheid hoog is. Kleed je daarnaast niet in te donkere kleding en wanneer je veel buiten bent draag dan een blouse met lange mouwen. Is er sprake van bedrijfskleding zorg er dan voor dat deze UV-bestendig is. Draag een pet of hoed om je hoofd te beschermen. Wanneer het passend is in de bedrijfsvoering en geen gevaarlijke situaties kan opleveren sta het toe dat het personeel een korte broek draagt. 

4. Verkoeling

Ramen en deuren dicht! Niet meteen iets waar je aan denkt bij zomerse warmte. Hoe minder warmte er binnenkomt hoe aangenamer het binnen blijft. Zet juist in de ochtenduren, wanneer het buiten nog koel is, de ramen en deuren tegenover elkaar open. Gebruik ventilatoren en airco’s om werkplekken te verkoelen. Let er wel op dat het niet te koud wordt. Het is belangrijk om de buitentemperatuur en de binnentemperatuur op elkaar af te stemmen. De overgang mag niet te groot zijn tussen binnen en buiten. Een vuistregel is zo’n 7 ˚C verschil tussen binnen- en buitentemperatuur.

Doe zonwering op tijd naar beneden om opwarming tegen te gaan. Is er geen zonwering aanwezig, kijk of je dit tijdelijk op kan lossen met een alternatief. Denk hierbij aan grote handdoeken, oude gordijnen of dekkleden. Plaats de zonwering aan de buitenzijde van het raam. Zodat je zonnestralen en dus de warmte zo veel mogelijk tegen houdt.

5. Tropenrooster

Het is een populair begrip, maar toch maken opvallend weinig ondernemingen er gebruik van. Begin extra vroeg (06.00 of 07.00 uur) en stop eerder (14.00 -15.00 uur). In plaats van ‘s middags eerder te stoppen kan je ook een lange middagpauze, een siësta nemen. In de koelere middaguren ga je dan weer aan de slag. Een ander voordeel is dat je de meer koele ochtendlucht kunt gebruiken om het pand goed door te luchten en af te koelen door ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten. Wel weer op tijd dicht doen.

Wordt het volgens de weersvoorspellingen in het weekend koeler? Bekijk de mogelijkheden om de werkdag te verplaatsen naar het weekend zodat je in de week een dag vrij bent. Overleg dit wel intern, pols je werknemers of ze open staan voor een aangepast rooster. Bekijk ook of je dan moet letten op eventuele toeslagen vanuit de cao. En ook hier geldt: het moet passen in de bedrijfsvoering. Heb je afspraken met klanten? Vraag of je op een vroeger tijdstip kan komen of overleg om de afspraak te verzetten naar een koeler moment.

6. Pauze

Laat je medewerkers wat vaker kortere pauzes nemen zodat ze even iets kunnen drinken en afkoelen.

7. Drink genoeg

Je lichaam verliest op tropische dagen veel vocht. Vergeet op warme dagen niet om genoeg te drinken. Zet een koelbox of koelkast klaar voor je werknemers met flesjes water of fris. En een heerlijk kopje warme thee verkoelt het lichaam op hete dagen. En niet vergeten: trakteer eens op een ijsje!

8. Apparatuur

Schakel apparatuur en machines, die je niet gebruikt, uit. Ze produceren veel warmte.  

9. Neem een snipperdag!

En als het echt te heet wordt, biedt de werknemers de ruimte om een snipperdag te nemen zodat ze lekker in een opblaasbadje in de tuin kunnen zitten.

10. Hitteplan/Hitteprotocol

Overleg met je medewerkers wat zij prettig vinden en onder welke omstandigheden. Het toont goed werkgeverschap om hierover afspraken te maken. Deze afspraken kan je noteren in een hitteplan of hitteprotocol. Je legt daarin bijvoorbeeld vast:

  • Werktijden (tropenrooster)
  • Pauzes
  • Drinken
  • Zonwering
  • Koeling
  • Kleding
      

Een aangename zomer toegewenst!

Deel op
Renate de Hair

Dit artikel is geschreven door

Renate de Hairknowledgecenter@kramp.com