Wilt u bij Kramp bestellen?
Meer dan 500.000 producten
Vandaag besteld, morgen geleverd
Deskundig advies

Hoe kies je de juiste hoek voor je camera?

Editorial team|4 minuten lezen

Het is belangrijk om de camera’s op een voertuig goed af te stellen. Door dit goed af te stellen krijg je namelijk het juiste beeld. Hierbij is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de camera in de juiste richting staat. Daarnaast is het belangrijk om de juiste camera te kiezen, zodat je in beeld krijgt wat je graag wil zien. Lees hier alles over het kiezen van de juiste camera.  

Naast het kiezen van de juiste hoek van de camera is het ook belangrijk om te kijken naar de werkomstandigheden en welke camera er het beste bij deze situatie past. Een gedetailleerd beeld vraagt om een andere kijkhoek dan overzichtsbeeld. Om het extra makkelijk te maken leggen we ook uit welke speciale opties er op sommige camera's zitten. 

 

Welke camera heeft welke hoek en hoe ziet dit eruit? 
Voordat je een camera koopt, is het belangrijk om na te gaan wat er in beeld moet komen. Er zijn namelijk camera's met verschillende horizontale gezichtshoeken. Dus vraag jezelf: moet er een gedetailleerd of bijvoorbeeld een heel erg breed overzichtsbeeld bekeken worden? 


Optie 1: Camera met een 45° hoek 
Deze camera kijkt met een hoek van 45°. In onderstaande afbeelding zie je hoe deze hoek eruitziet. Er is bij een camera met deze gezichtshoek dus sprake van een relatief smal en diep beeld. Erg goed bruikbaar bij de vraag naar een gedetailleerd beeld. Het smallere beeld wordt over de volle breedte van de monitor getoond, hierbij wordt het beeld dus vervormd. 

Optie 2: Camera met een 70° hoek 
Deze camera kijkt met een hoek van 70°. Deze kijkhoek wordt veelal gebruikt om activiteiten op te nemen waarover op een beperkte breedte een goed beeld gegeven moet worden. Denk hierbij aan maai- en zaaiwerkzaamheden.

Optie 3: Camera 92° 
Deze camera met een hoek van 92° geeft een natuurlijke weergave van de situatie. De afbeelding van deze camera geeft geen vertekening van de werkelijkheid weer en zit daarom ook standaard in de meeste camerasets. 

Optie 4: Camera 114° 
Deze camera kijkt met een 114° hoek en geeft dus het grootste beeld weer op de monitor. Op de afbeelding hieronder zie je dat het beeld dat getoond wordt erg breed is. Doordat deze grote breedte wel zichtbaar gemaakt moet worden op de gewone monitor treedt er vervorming op van het beeld.

Beeldkwaliteit 
Ook de beeldkwaliteit is een belangrijk punt om op te letten bij het kiezen van een camera. Het verschil in beeldkwaliteit is terug te vinden in het aantal pixels dat een camera kan opnemen. In de praktijk wordt er een onderscheid gemaakt tussen een normale en hoge beeldkwaliteit. De huidige Kramp range camera's en monitoren (CAS66..) beschikken over normale beeldkwaliteit. 

 

Gebruik in het donker 
Als de camera's ook in het donker gebruikt worden, zijn er twee mogelijkheden om beeld te krijgen.  

  • De meest gebruikte optie is een camera met InfraRood (IR) led's. Deze camera's geven in het donker in zwart-wit beeld weer wat er te zien is. De reikwijdte is beperkt tot een aantal meters.
  •   

De andere optie is de Kramp camera ingebouwd in een werklamp. Doordat je met het licht meekijkt, voorkom je schittering en heb je een goed overzichtelijk beeld.

Wat zijn de verdere mogelijkheden?
Bij Kramp hebben we ook nog camera's met specifieke opties. Deze camera's lichten we hieronder toe.

  • Camera met een automatisch afdichtkapje 
    Het afdichtkapje op deze camera beschermt de camera (automatisch) tegen vuil, zoals zand. Deze camera zou dus erg goed van pas komen als er sprake is van veel zand in de omgeving.
  • Camera met een ingebouwde verwarming 
    Deze camera is specifiek bedoeld voor erg koude omstandigheden. De lensverwarming zorgt er nu voor dat condensvorming geen invloed op het beeld heeft.

Heb je nog vragen? 
Als je geïnteresseerd bent of nog vragen hebt over (mobiele) camera's, dan helpen we je graag verder. Bekijk voor meer informatie ook eens de camerasystemen op onze webshop.

Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com