Alles wat je moet weten over momentsleutels

Editorial team|6 minuten lezen

Een momentsleutel of draaimomentsleutel is een speciale sleutel om bouten en moeren met een exact bepaald koppel (moment) aan te draaien. Een momentsleutel beschikt over een vierkante stift waarop de gangbare moerdoppen passen. Het is een verfijnd meetinstrument dat essentieel is voor de kwaliteit van de werkzaamheden. 

 

Zo maak je optimaal gebruik van een momentsleutel
Een momentsleutel is een gevoelig meetinstrument. Wanneer je dit gereedschap goed behandeld en deskundig onderhoud kun je er jarenlang plezier van hebben. Let hierbij op de volgende aandachtspunten:

  • Momentsleutels zijn niet bedoeld voor het losdraaien van bouten en moeren.
  • Een momentsleutel wordt onbetrouwbaar als je regelmatig over de ingestelde waarde gaat.
  • Draai bouten of moeren niet te vast aan (bijvoorbeeld met een luchtsleutel) alvorens het correcte aanhaalmoment toe te passen met een momentsleutel. Er moet nog wat aan te draaien blijven. Is meteen al een klik te horen, is het aanhaalkoppel te hoog en heeft de momentsleutel onnodig op zijn donder gekregen.
  • Werk bij voorkeur met twee handen. Met de ene houd je de dop (of ander hulpstuk) op de plek, met de andere maak je de vereiste draaiende beweging in een rustig tempo.
  • ‘Vast is vast’ is een regel. Draai de momentsleutel altijd rustig naar de klik toe. Nog een keer laten klikken is funest voor je constructie.
  • Ontspan de momentsleutel na gebruik meteen alvorens deze op te bergen. Als de sleutel ingesteld blijft, wordt de inwendige spiraalveer langdurig ingedrukt, waardoor hij heel langzaam korter wordt. Zelfs een fractie van een millimeter heeft al effect op de nauwkeurigheid!
  • Wees je bewust van het aandraaimoment van de bout. Dit is het moment (kracht x arm) waarmee je de bout mag aandraaien.Dit aandraaimoment wordt weergegeven in Newtonmeter (Nm). Stel dat je met een kracht (F) van 10 kg op het uiteinde van 1 meter lange (d) steeksleutel duwt, dan creëer je een moment (M) van 100 Nm (10kg = ongeveer 100 N). Maar aangezien dit in de praktijk niet mogelijk is gebruik je een momentsleutel om de bout gecontroleerd vast te draaien. Is de ingestelde waarde bereikt, dan hoor of voel je een klik.
  • Een bout die voorzien is van een smeermiddel is met minder kracht aan te draaien en heeft dus ook een lager aandraaimoment nodig dan een bout zonder smeermiddel. Andersom heeft dezelfde bout zonder smeermiddel -met een hoge wrijvingscoefficiënt- een hoger aandraaimoment nodig. Hieruit blijkt dat het heel belangrijk is dat je het wrijvingscoefficiënt weet. Weet je dit niet dan bestaat de kans dat de bout niet eens vast zit, of je beschadigt de schroefdraad. Voor nieuwe en ongesmeerde bouten wordt vaak een wrijvingscoefficiënt van µ 0,14 gehanteerd. 

Richtwaarden
Voor schroeven met een afwijkende kop geometrie geldt dat u maximaal 80% van het aandraaimoment mag gebruiken als richtwaarden. Voorbeeld M12, kwaliteit 10.9 = 125 Nm x 0,8 = 100 Nm

Keuring momentsleutels
De momentsleutel valt onder de ISO norm voor niet gemotoriseerde gereedschappen (ISO 6789). Dat betekent dat bedrijven die werken volgens de ISO-norm verplicht zijn om elk jaar het gereedschap te laten keuren. Daarvoor ontvang je dan een testcertificaat, zodat je dit bij bedrijven kunt aantonen als er een audit komt. Kramp kan je helpen om deze keuring jaarlijks te regelen. Vul hiervoor het reparatieformulier op de webshop in en geef in de beschrijving duidelijk aan wat er moet gebeuren. 


Heb je nog vragen over momentsleutels? Neem dan contact op met onze productspecialisten. Of bekijk de Kramp momentsleutels op onze webshop.

Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com