Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste werkhandschoenen?

Annemiek Dubbe|6 minuten lezen

Om vast te stellen welke werkhandschoenen de beste bescherming bieden, is het handig om eerst te bepalen onder welke condities de handschoenen worden gebruikt. Houd ook rekening met de branche waarin je werkzaam bent. Bekijk onderstaand stappenplan om je keuze te maken.


Stap 1: Kies de juiste toepassing
Het is belangrijk om de juiste toepassing met de juiste omgevingsfactoren te combineren. Ben je op zoek naar bosbouwhandschoenen of juist naar elektrohandschoenen? Werk je vooral met hitte of juist met kou? Op onze webshop vind je een ruim assortiment aan handschoenen. Voor alle mogelijke doeleinden.


Stap 2: Kies de juiste eigenschappen van jouw werkhandschoenen
Naast eigenschappen als goede grip, waterafstotend en optimale bescherming tegen kou, zijn er veel andere eigenschappen voor werkhandschoenen. Wij lichten de volgende eigenschappen kort toe:

Hoge vingergevoeligheid
Bij sommige werkzaamheden is het belangrijk dat je onderdelen en gereedschappen goed voelt, zoals bij precisiewerk tijdens montage of installatie van onderdelen, of als schilder bij het lakken van een kozijn. Kies bij deze werkzaamheden voor vingergevoelige werkhandschoenen.

Snijbestendige werkhandschoenen
In veel werkomgevingen lopen medewerkers het risico om (snij)wonden aan hun handen op te lopen. Draag in dat geval snijbestendige handschoenen. Ze zijn geschikt bij werkzaamheden die een hoge snijweerstand vereisen, zoals in de glasindustrie, metaal- en staalindustrie, automotive en offshore.

Hittebestendige lashandschoenen
Het is een vereiste dat lassers beschermende, vlamwerende handschoenen dragen. Een uitstekende hittebestendigheid is natuurlijk een van de eigenschappen van deze handschoenen. Houd er rekening mee dat het materiaal van een lashandschoen meer moet bieden dan alleen de standaardbescherming: deze handschoenen beschermen tegen snijwonden, vlammen, hitte en vonken.

Eenmalig gebruik
Bij werkzaamheden binnen de melkveehouderij, medische en voedingsindustrie wordt vanuit hygiëneoogpunt vaak gebruik gemaakt van wegwerphandschoenen. Deze zijn in verschillende maten beschikbaar en zijn vaak gemaakt van latex, nitril of vinyl.

Algemeen gebruik
Werkhandschoenen voor algemeen gebruik zijn dunne, flexibele montagehandschoenen waarbij een hoge vingergevoeligheid behouden blijft. In sommige gevallen zijn ze deels uitgevoerd in leder.


Stap 3: Kies het juiste materiaal
Kies je voor een PU-werkhandschoenen van Kramp Protect met een olie-, vet- en vochtafstotende nitrilschuimcoating of draag je liever een polyester variant met rundleder op de handpalmen? Het juiste materiaal zorgt voor veiligheid en een hoog draagcomfort waardoor het uitvoeren van de klus makkelijker wordt!


Stap 4: Kies een handschoen die voldoet aan de juiste normering
Er zijn Europese richtlijnen voor het gebruik en de kwaliteit van werkhandschoenen. De meeste werkhandschoenen worden getest op mechanische omstandigheden, zoals schuurweerstand, snijweerstand, scheurweerstand en perforatieweerstand. Deze voorschriften staan omschreven in de Europese richtlijn 89/686/EEG. Alle persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), waaronder handschoenen, moeten aan deze richtlijnen voldoen om een CE-markering te krijgen. De Europese richtlijn gaat uit van drie risicocategorieën:

  • categorie I - minimale risico's;
  • categorie II - andere risico's dan die worden vermeld in categorie I en III;
  • categorie III - risico's die fatale of onomkeerbare gevolgen kunnen hebben.

Voor handschoenen in de categorie I volstaat een interne productiecontrole door de fabrikant zelf. Gaat het om PBM’s in de categorieën II en III, dan moet voor de CE-markering een typegoedkeuring worden verricht. Op deze pagina Federale overheidsdienst lees je alles over deze wet.

Mechanische risico’s
De norm EN-388:2016 garandeert veiligheid en kwaliteit van producten en diensten. Werkhandschoenen moeten aan die normen voldoen. Gebruikers kunnen dan zien tegen welk gevaar het desbetreffende PBM beschermt en in welke mate. Voor deze normering worden handschoenen getest op weerstand tegen schuren, snijden (2x), scheuren, perforatie en impact.

Op de handschoen zie je dit terug in de onderstaande combinatie van letters en cijfers.

  • Schuurweerstand (schaal 0-4)
  • Coup-test/ snijweerstand (schaal 0-5)
  • Scheurweerstand (schaal 0-4)
  • Perforatieweerstand (schaal 0-4)
  • ISO snijtest/ snijweerstand (A-F)
  • Impact (P van ‘pass’, maar alleen wanneer voldaan is aan de eisen)


Thermische risico’s
In de Norm EN-407:2004 wordt specifiek gekeken naar de thermische prestaties van handschoenen (hitte en vuur). De handschoenen die voldoen aan deze normering bevatten tevens ten minste de minimale bescherming (niveau 1) voor schuur- en scheurresistentie (EN-388). Voor deze normering worden handschoenen getest op weerstand tegen branden, contacthitte, opbouwende hitte, stralingshitte, kleine deeltjes gesmolten metaal en grote hoeveelheden gesmolten metaal.

Koude risico’s
Handschoenen die voldoen aan de Norm EN-511:2005, voldoen aan de voorwaarden voor bescherming tegen kou. Deze handschoenen worden op twee koude situaties getest: penetrerende of opbouwende kou en contactkou. Ook wordt er gekeken naar waterdoorlaatbaarheid. 

Chemicaliën en micro-organismen
In EN ISO 374:2016 wordt getest hoe lang het duurt voor bepaalde chemicaliën en micro-organismen door de handschoenen dringen.

Elektrostatische eigenschappen
Goede antistatische handschoenen voldoen aan Norm EN16350:2014. De handschoenen zijn getest onder een temperatuur van 23°C, met een luchtvochtigheid van 25%.

Contact met voedsel
De EU heeft richtlijnen (EC/1935/2004) vastgesteld voor materialen die in contact komen met voedingsmiddelen. Materialen, waaronder handschoenen, mogen het voedsel niet zodanig veranderen dat de menselijke gezondheid in gevaar komt. Ook mogen de materialen nooit een verandering aanbrengen in de samenstelling van het voedsel of hun smaak en geur beïnvloeden.  

Let op!
De testresultaten kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. Houd er wél rekening mee dat handschoenen in laboratoria getest worden: de werkelijke gebruiksomstandigheden kunnen daar onvoldoende worden nagebootst. 


Stap 5: Kies de juiste maat
De voordelen van perfect passende handschoenen zijn groot! De juiste pasvorm zorgt ervoor dat je kleine voorwerpen gemakkelijk kan vastpakken en maximale gripkracht en behendigheid behoudt. Bovendien voorkom je uitputting van je handen tijdens langdurig dragen.


Interesse?
Bekijk dan ons werkhandschoenenassortiment op onze webshop! Wil je meer weten over de verschillende typen werkhandschoenen? Neem contact op met onze productspecialisten of met ons via knowledgecenter@kramp.com.

Deel op
Annemiek Dubbe

Dit artikel is geschreven door

Annemiek Dubbeknowledgecenter@kramp.com