Hvad er en IP-værdi og hvilken betydning har det for min LED-lygte?

Kim Kruse, produkt specialist|6 minutter

Når du køber en ny LED-lygte og overvejer funktionalitet, farvetemperatur og lysspredning, er det altid vigtigt at vælge den rigtige IP-værdi. IP-værdien står for "Ingress Protection", som er en universel standard, der angiver beskyttelsesniveauet for gennemtrængning af faste genstande og væsker i elektrisk udstyr.

Når en arbejdslygte er modstandsdygtig over for faste genstande, betyder det, at den er beskyttet mod for eksempel støv eller mudder. Når din arbejdslygte er modstandsdygtig over for væsker, betydet det, at lygten er beskyttet mod regnvand ovenfra og sprøjt fra vejoverfladen.Hvordan finder du ud af hvad IP-værdien betyder?

En lygtes IP-værdi angives altid med to cifre umiddelbart efter "IP" (dvs. IPxx) og vises normalt på forsiden af emballagen. Desto højere nummer, desto mere modstandsdygtig er den elektriske enhed overfor genstande og væsker.

  • Det første tal angiver i hvor høj grad lygten er beskyttet mod indtrængen af faste genstande. Dette nummer varierer fra 0 til 6, hvor 0 er lavest og 6 det højeste.
  • Det andet tal angiver i hvilken grad, lygten er i stand til at modstå indtrængen af væsker. Dette er vigtigt at vide, når man for eksempel rengør et køretøj med en højtryksrenser. Dette nummer varierer fra 0 til 9K.


Den højeste mulige værdi er IP69K. 9K indikerer at lampen er velegnet til rengøring med en højtryksrenser ved forskellige temperaturer. Dette betyder, at en IP69K godkendt lygte giver den bedst mulige beskyttelse mod faste genstande og væsker.

Billedet herunder forklarer definitionen af de forskellige IP-værdier. 

IP-værdi

Hvis arbejdslygten har en lav IP-værdi, er det ikke ensbetydning med, at lampen ikke er i en god kvalitet. Det vigtigste er, at du får defineret hvilke situationer, køretøjet kan blive udsat for både nu og i fremtiden i forhold til for eksempel arbejdsopgaver og rengøring. Hvis du har planer om at montere din nye LED-arbejdslygte på førerhuset af dit køretøj, og samtidig gerne vil rengøre den med en højtryksrenser, er det vigtigt at du får en arbejdslygte, som kan tåle det. Gør derfor altid op med dig selv, hvilke situationer du vil udsætte dit køretøj for. 


Test: IP-værdien på en Kramp-lygte
Nysgerrig på forskellen på IP-værdierne i praksis? I denne video tester vi en Kramp LED-lygte i en beholder med vand! (Videoen er på engelsk)

Vi lægger vægt på at vores Kramp-lygter har en god IP-værdi og opretholder en høj kvalitetsstandard. Klart og synligt lys er vigtigt, når det kommer til at arbejde sikkert. Tjek sortimentet af Kramp-lygter ud i vores webshop eller i vores lygtekatalog her.

Del artikel
Kim Kruse, produkt specialist

Denne artikel er skrevet af

Kim Kruse, produkt specialistvidenscenter@kramp.com