Hvad siger sikkerhedsstandarden om mine arbejdsko?

Firdaouss Amchich|3 minutter


Arbejdet i nogle specifikke professioner kræver, at sikkerhedsskoene opfylder bestemte sikkerhedskrav. Både i forhold til sikkerhed, men også i forhold til en god komfort for medarbejderen. De rigtige arbejdssko kan være med til at forhindre ulykker på arbejdet. 

Arbejder du i landbrugsbranchen? Hvis dette er tilfældet, kan sikkerhedssko der opfylder de højeste beskyttelseskrav ofte være nødvendige. Sikkerhedssko med S3 standard med stålkap og midtersål er ofte foretrukket. Tåkap af stål har den store fordel at stød absorberes bedre selvom der også findes lettere alternativer som fx kompositmateriale. Tænk på beskyttelse mod tunge traktorer og andre maskiner eller husdyr. 


Special-indlæg i sikkerhedsfodtøj
Brugen af uhensigtsmæssige special-indlæg i dine sko kan indebære potentielle risiko. Årsagen er, at der er en risiko for at skoens antistatiske egenskaber bliver forstyrret. Dette er farligt for medarbejderen, som skal håndtere (statisk) elektricitet. Desuden kan indlægget også tage så meget plads, at der bliver for lidt plads i skoen til at yde den rigtige beskyttelse, hvis man eksempelvis taber noget på foden eller bliver udsat for klemning-ulykke. Ofte er disse indlæg ikke så gode til at absorbere fugt fra fødderne igennem en hel arbejdsdag. I princippet skal kombinationen mellem sikkerhedssko og indlægssåler være certificeret sammen for at overholde godkendelsen på fodtøjet. Du må derfor ikke officielt lægge svangstøtter og andre såler i dine sko, hvis de skal opfylde certificeringen. 


Men hvad betyder alle disse krav?

Vi har indsat de vigtigste sikkerhedsstandard i en komplet oversigt. 

Oversigt over sikkerhedsstandarder for arbejdssko

Yderligere standarder

Med disse standarder kan du finde de sikkerhedssko, som passer til netop dit arbejdsmiljø og funktion.

Yderligere standarder for arbejdssko

Ekstra tips til at være sikker på dine sikkerhedssko er endnu mere komfortable

Køb en halv størrelse større
Hvis du ikke er sikker på hvilken størrelse du skal vælge, så tag en halv størrelse større end normalt. Du vil for eksempel i koldere perioder bruge strømper som er tykkere end normalt.  

Brug indlægssåler
Ved jævnligt at skifte indlægssåler sikrer du, at dine arbejdssko altid er komfortable og det er med til at forlænge levetiden på dine sko. Du kan for eksempel bruge en indersål for ekstra varme i de kolde dage. Vigtigt at vide; skoene er certificeret med den medfølgende indersål. Hvis der bruges en anden indlægssål er certifikatet på skoen ikke længere gyldigt. Husk: Der må ikke lægges ekstra såler i skoen, da det vil ændre på pladsen og dermed sikkerheden i skoen. Sålen må udskiftes til en anden model. 

Brug lidt ekstra tid på at vælge de rigtige arbejdsstrømper
Den rigtige kvalitet i arbejdsstrømper kan gøre forskellen. Kig for eksempel efter strømper der tørrer hurtigt og forhindrer vabler hvis du er meget aktiv. Eller varme strømper til den kolde periode, og ankelstrømper eller luftige strømper til den varme periode.

Er du i tvivl om de rigtige standarder til dine arbejdssko eller vil du vide mere omkring sikkerhedssko? Kontakt os ved at skrive til videnscenter@kramp.com

Del artikel
Firdaouss Amchich

Denne artikel er skrevet af

Firdaouss Amchichvidenscenter@kramp.com