Hvor ofte skal du lave service på dine kraftoverføringsaksler, og hvorfor er service så vigtig?

Redaktionsteamet|5 minutter

Kraftudtagsakslen (kraftoverføringsakslen) udnytter din traktors mekaniske kraft og overfører den, så kraften kan drive et påmonteret redskab. Den enorme kraft kan dog også medføre fare, hvis man som bruger ikke tager den alvorligt. Hvert eneste år er kraftoverføringsaksler årsag til alvorlige ulykker – nogle gange dødsulykker – over hele Europa, hovedsageligt fordi brugeren bliver viklet ind i akslen. Andre ulykker sker, fordi kraftoverføringsakslen ryger af, mens maskinen er i brug, og rammer landmanden, en medarbejder eller måske endda et familiemedlem. En kraftudtagsaksel, man har lavet service på regelmæssigt og korrekt, er langt mere sikker i drift. Vi kontaktede en ekspert i kraftoverføringsaksler fra Walterscheid for at tale om service og vedligeholdelse.

Før vi taler mere om service og vedligeholdelse af kraftoverføringsaksler, vil vi dog fremhæve den uvurderlige betydning af at bruge akselafskærmning, også kaldet en PTO-skærm. Skærmen og endestykkerne dækker næsten hele akslen, og lejeringene, der er monteret inde bag afskærmningen, tillader akslen at rotere rundt, mens afskærmningen forbliver stationær. Det forhindrer, at tøj, snørebånd eller andet hænger fast i akslen og trækker nogen eller noget mod eller rundt om akslen. En jakke eller et snørebånd, der sidder fast i en aksel, kan resultere i forfærdelige ulykker – også med dødelig udgang – da der ikke er tid til at reagere. Efterse dine PTO-skærme, hver gang de har været i brug. Hvis de er bulede eller på anden måde fejlformede, løsner sig eller begynder at dreje sammen med akslen, skal de repareres eller udskiftes med det samme. 

Hvor ofte skal der laves service på en kraftoverføringsaksel?
Du har måske allerede læst vores artikel om, hvordan du forlænger levetiden på en kraftoverføringsaksel. Tippet om smøring demonstrerer, hvorfor der er så meget usikkerhed omkring service og vedligeholdelse af kraftoverføringsaksler: alt efter producent, akselmodel eller anvendelse kan en aksel have behov for ny smøring så ofte som efter 8 timers brug, eller så sjældent som efter 250 timers brug! Der er ret stor forskel …

Heldigvis har Walterscheid, producent af kraftoverføringsaksler, efter et femårigt forskningsprogram med omfattende laboratorieforsøg og tests i marken udviklet et nyt system, der kan beregne det korrekte vedligeholdelsesinterval for kraftoverføringsaksler. Virksomheden kalder det ’ServicePlus System’, og det er kommet i stand ved at forbedre en hel række af Walterscheids drivakselkomponenter lige fra tværtætninger til profilrør. Resultatet er, at vedligeholdelsesindsatsen kan reduceres med helt op til 70 % for nogle kraftudtagsaksler.

Det nye system inddeler vedligeholdelsesintervallerne i timer, opdelt på anvendelse og de enkelte modeller i serien. Det er opsummeret i skemaet, du ser her. For eksempel bør leddene på en serie W-drivaksel serviceres efter 100 timers driftstid, når den bruges til at høste majs, men efter 250 timers driftstid, hvis den er monteret med virksomhedens [P-seal?]. Derimod skal leddene – og resten af akslen – efterses hver 50. driftstime, hvis serie W-drivakslen udelukkende bruges til kartoffelhøst. Bemærk, at leddene, beskyttelseslejerne og profilrørene kan trænge til eftersyn og smøring med forskellige intervaller, afhængigt af model og anvendelse.

Fordelene for landmanden er, at han ikke behøver at vedligeholde akslen så ofte ”bare for en sikkerheds skyld”, og der er meget lavere risiko for skader på selve akslen, det omgivende maskineri og, selvfølgelig, på brugeren. Som en ekstra bonus er det også mere miljøvenligt, fordi der bliver brugt mindre smøremiddel. Walterscheid bruger også højtydende smøremiddel (Shell Retinax GL-2) til alle sine kraftoverføringsaksler, hvilket er en afgørende faktor for at kunne opnå forudsigeligheden i det nye system. 

Anvendelses-specifik vedligeholdelse

ServicePlus System kan, selvfølgelig, kun anvendes på Walterscheid-produkter. Som altid skal landmænd, der bruger kraftoverføringsaksler fremstillet af andre producenter, bruge den vejledning, de fik, da de købte delen.

Det nye system giver ro i sindet og en økonomisk besparelse på grund af reduceret nedetid. Det er kun muligt, fordi Walterscheid har testet hver kraftoverføringsmodel – hvor der skelnes mellem vidvinkel- og standarddrivaksler – i forhold til, hvordan akslen anvendes, for at kunne beregne de sikre vedligeholdelsesintervaller. Mindre intensive applikationer, som græsslåning eller majshøstning, kategoriseres som vedligeholdelsesklasse W1, mens mere besværligt arbejde som bearbejdning af jorden er kategoriseret som vedligeholdelsesklasse W2.

Vi anbefaler landmænd og maskinoperatører at printe skemaet ud og opbevare det samme sted, som de opbevarer deres kraftoverføringsaksler, når de ikke er i brug. Hvis man logger timeforbruget dag for dag på et diagram, der opbevares på samme sted, vil det være betryggende nemt at give denne mest vitale del af udstyret et eftersyn.

Du finder et udvalg af Walterscheid kraftoverføringsaksler i Kramps webshop, og denne artikel om, hvordan du vælger den rigtige kraftoverføringsaksel, gør købsprocessen nem. Og husk: har du spørgsmål om landbrugsudstyr fra en af vores leverandører, er der ingen bedre kilde til rådgivning end Kramps produktspecialister.

Del artikel
Redaktionsteamet

Denne artikel er skrevet af

Redaktionsteametvidenscenter@kramp.com