Udskiftning af hydraulikfiltre – hvad du har brug for at vide

Redaktionsteamet|6 minutter

Alle hydrauliksystemer i landbrugs- og entreprenørmaskiner er udstyret med et antal hydraulikfiltre, der hver især er designet til at fjerne urenheder og partikler og beskytte det dyre udstyr. Mens filtre findes flere steder på hydraulikoliens vej gennem systemet, er det sjældent at finde maskiner, der bruger alle typer filtre. Hver maskinfabrikant afvejer omkostninger og fysiske begrænsninger mod den mest effektive måde at beskytte systemet på og vælger, hvilke filtre der skal anvendes for at opnå dette. Når det er tid til at udskifte hydraulikfiltrene, er det vigtigt at kende forskellene og forstå vigtigheden af kvaliteten og filtreringsniveauet.  


I samarbejde med Donaldson har vores produktspecialister udarbejdet en hurtig og nem guide til hydraulikfiltre.


Hvilke typer hydraulikfiltre findes der? 

Herunder finder du de mest almindelige filtre i hydrauliske kredsløb. Det er vigtigt at overveje trykket, placeringen i hydrauliksystemet og trykklassificeringen i hvert enkelt filter. 

  • Lavtryksfiltre 
  • Højtryksfiltre 
  • Filtre til tankmontering 
  • Åndefiltre


Lavtryksfiltre 

Disse findes i de fleste hydrauliksystemer, som regel in-line på oliens vej retur til tanken/reservoiret mod pumpen. 

Lavtryksfiltre klassificeres typisk til tryk op til 20 bar / 350 psi. 

Lavtryksfiltre

Mediumtrykfiltre 

Mediumtrykfiltre er normalt designet som in-line komponenter, med mulighed for spin-on og in-line-patroner. 

De klassificeres normalt til tryk op til 20-130 bar / 290-1885 psi. 

Mediumtrykfiltre

Højtryksfiltre 
Højtryksfiltre placeres normalt mellem pumpen og komponenter som fx motorer, cylindre og ventiler for maksimal beskyttelse. 

De klassificeres typisk til trykniveauer op imod 130 bar / 1885 psi og så højt som 450 bar / 6527 psi. 


Højtryksfiltre

Filtre til tankmontering 

Filtre til tankmontering er lavtryksfiltre til reservoiret eller tanken i et pladsbesparende design, der placeres oven på tanken, med patronen indeni, til retur- og sugefiltrering. 

Filtre til tankmontering

Åndefiltre
Åndefiltre er filtre designet til at opretholde en ren luftstrøm ind og ud af tanken og reservoiret ved at forhindre luftbåren partikelforurening og, i nogle tilfælde, fugtforurening. 

Åndefiltre

Vigtigheden af tryk og effektivitet 
Uanset hvilket filter, du overvejer, er filteret designet til at håndtere et bestemt trykniveau afhængigt af, hvor det er placeret i det hydrauliske kredsløb. Et filter, der er anbragt mellem tanken og før pumpen er, for eksempel, klassificeret med et lavt tryk, fordi der ikke er opbygget noget tryk på det tidspunkt, hvorimod et filter, der er placeret direkte efter pumpen, har brug for en høj trykklassificering. 

Trykket er dog ikke det eneste, du skal overveje. Filterets effektivitet har også noget at sige. Jo mere effektivt et filter er, jo færre partikler slipper igennem filteret. En høj effektivitet begrænser dog flowet, mens en lav effektivitet tillader flere forurenende stoffer at trænge igennem. 

Man kunne godt forestille sig, at hvis man vælger et filter med høj effektivitet, vil det beskytte komponenterne, da færre skadelige partikler trænger igennem filteret. Men de fleste trykfiltre og returfiltre har en bypass-funktion. Det betyder, at hvis filteret bliver for stoppet, eller hvis filteret er for effektivt og bremser strømmen, åbnes en ventil inde i filteret for at lade ufiltreret olie trænge igennem – det beskytter systemet og de dyre komponenter mod at blive beskadiget, hvis olieflowet er utilstrækkeligt, eller hvis der dannes tryk inde i systemet. 

Som det tydeligt fremgår, er der en hårfin grænse mellem effektiv filtrering og kvælning af systemet gennem overeffektivitet. Når man udskifter et filter, er det vigtigt at vælge filter ud fra både filterets effektivitet og de trykværdier, der anbefales af producenten af maskinen.  

Og fordi de forskellige filtre har deres bypass i enten elementet eller filterkonsol, skal du også udskifte tilsvarende i designstrukturen: Hvis for eksempel det slidte filter har bypass i hovedet, skal det nye filter også have bypass i filterkonsollen. 

Vil du gerne vide mere om hydraulik? Du behøver ikke lede længere! Vores hydraulikspecialister er altid klar til at hjælpe dig.  

Del artikel
Redaktionsteamet

Denne artikel er skrevet af

Redaktionsteametvidenscenter@kramp.com