• Tietokeskus
  • Traktori ja vaunu
  • Hydraulisten työntövarsien edut verrattuna mekaanisiin työntövarsiin sekä hydraulisen työntövarren valintaohjeet

Hydraulisten työntövarsien edut verrattuna mekaanisiin työntövarsiin sekä hydraulisen työntövarren valintaohjeet

Toimitus|6 min lukuaika

Työntövarsi on tärkeä osa traktorien nostolaitteiden kolmipistekiinnitystä. Nämä kolme pistettä muodostavat kolmion: kaksi vetovartta ja ylhäällä työntövarsi. Työkone, jonka tahdot kiinnittää traktoriisi, oli se sitten: kyntöaurat, äes, jyrsin, takalana, jne. kiinnittyy vetovarsiin, jotka kantavat kuorman. Säädettävän työntövarren ensisijainen tarkoitus on mahdollistaa pystysuuntainen kallistusliike eli säätää laitteen työkulma oikeaksi. Toki työntövarsi kantaa osan työkoneen painosta ja siirtää sitä vetäville pyörille. Hydraulisilla työntövarsilla on monia etuja verrattuna mekaanisiin työntövarsiin. Seuraavaksi tutustumme tarkeimmin syihin, joiden vuoksi maanviljelijät valitsevat entistä useammin hydraulisen vaihtoehdon.

 

Mitkä ovat hydraulisen työntövarren edut? 
Edut ovat yksinkertaisia: hydraulinen työntövarsi on nopeampi kiinnittää, se mahdollistaa työskentelykulman ja -korkeuden käytännöllisemmän säätämisen. Ennen kaikkea säätöjen tekeminen poistumatta traktorista on mahdollista. Hydrauliset työntövarret ovat kalliimpia kuin mekaaniset työntövarret mutta useimmat maanviljelijät kokevat, että säästetty aika ja vaiva tukevat tätä investointia ja helpottaa työkuormaa. Mitä raskaampi työkone on, sitä vaikeampaa säätöjen tekeminen on, kun käytössä on mekaaninen työntövarsi. Hydraulinen vaihtoehto on käyttäjäystävällinen vaihtoehto. Kun työntövarsi on varustettu pikakouralla, voivat ammattitaitoiset  koneen käyttäjät kiinnittää työkoneen nousematta kuljettajan paikalta.

Kuinka paljon aikaa ja rahaa säästyy, kun käyttää hydraulista työntövartta erilaisten laitteiden kulman säätämiseen, riippuu tehtävän työn luonteesta. Esimerkiksi takalana maanpinnan tasoittamiseen ja maa-aineksen levittämiseen vaatii paljon melko tarkkoja säätöjä säännöllisin väliajoin. Näiden säätöjen tekeminen käsin on erittäin aikaa vievää. Jopa mahdollisuus pystyä säätämään työkonetta maalaadun muuttuessa, säästää arvokasta aikaa. Kaikkialla maatilalla, puistoalueella tai työmaalla tehtävät työt, jotka vaativat toistuvia pystysuuntaisia säätöjä, voidaan varmasti suorittaa paljon nopeammin, kun käytössä on hydraulinen työntövarsi.

 

Mitkä koneet voidaan liittää hydraulisen työntövarren avulla? 
Yksinkertainen vastaus on mikä tahansa mekaanisella työntövarrella liitettävä kone. Ruokintakoneet, äkeet, niittokoneet, sadonkorjuukoneet, kylvökoneet, betonimyllyt, hakkurit... jos voit kiinnittää sen nostolaitteisiin, voit käyttää hydraulista työntövartta. Kuten edellä takalanaesimerkissä on esitetty, on tiettyjä työkoneita, joiden käytössä hydraulinen työntövarsi on erityisen hyödyllinen. Yleisesti hydraulinen työntövarsi säästää kuitenkin arvokasta aikaa päivittäin, paitsi jos traktorin nostolaitteisiin on kiinnitetty vain yksi yksinkertainen kone, jota ei koskaan tarvitse vaihtaa tai juurikaan säätää. 

 

Miten mekaaninen työntövarsi toimii? 
Kierteellisistä tangoista ja putkesta valmistetun työntövarren kummassakin päässä on pallo. Toinen pää kiinnitetään traktoriin, toinen työkoneeseen. Kaikki mekaanisen työntövarren säädöt ovat tietenkin manuaalisia. Pituutta voidaan säätää kiertämällä työntövartta. Tällöin koneen kallistuskulma muuttuu. Voit valita käyttämääsi traktoriin mallikohtaisen, tavallisen tai raskaaseen käyttöön tarkoitetun HD työntövarren, riippuen siitä mikä sopii parhaiten omaan käyttöösi. Lisäksi kummankin pään tappikoko ja pallotyyppi on määritettävä.


Miten hydraulinen työntövarsi toimii? 
Hydraulinen työntövarsi toimii samalla tavalla mutta se on varustettu pituuden säätämisessä käytettävällä hydraulisella sylinterillä. Kaikki Suomessa myytävät hydrauliset työntövarret pitää olla varustettu takaiskuventtiilillä, joka lukitsee valitun pituuden ja varmistaa siten, ettei varren pituus muutu käytön aikana tai vaikka kone jätettäisiin ilmaan, nostolaitteiden varaan.  

Kuten mekaanisten työntövarsien kohdalla, sinun on valittava sopivat kiinnityspäät. Traktorin puolella on tyypillisesti pallo- tai nivelpää. Nivelpää mahdollista monissa traktoreissa pidemmän sivuttaisliikkeen. Työkoneen päähän kannattaa yleensä valita pallopää tai pikakytkentäkoura.

 

Hydraulisen työntövarren valintaohjeet 
Kun olet hankkimassa hydraulista työntövartta, useita valintaan vaikuttavia tekijöitä kannattaa ottaa huomioon.

Tärkeä huomioitava tekijä on traktorin teho. Traktorit, joiden teho on enintään 74 kW (100 hv), edellyttävät kooltaan luokan 2 (cat 2) hydraulista työntövartta. Tehokkaammat traktorit vaativat luokan 3 (cat 3) hydraulisen työntövarren.

Kun traktorin teho kasvaa, työntövarteen kohdistuu suurempia voimia riippuen kiinnitetyn koneen koosta ja painosta.  Tämä tarkoittaa, että työntövarren on oltava vahvempi, jotta se kestää suurempia voimia. Traktori, jonka teho on enintään 74 kW, vaatii luokan 2 työntövarren, jonka männän halkaisija on vähintään 63mm. Jos teho on 75–135 kW (102-184 hv), vaaditaan luokan 3 työntövarsi, jonka männän halkaisija on vähintään 70mm. Traktoreille, joiden teho on 136–206 kW (185-280 hv), sinun on valittava luokan 3 työntövarsi, jonka männän halkaisija on vähintään 90mm. Tätä tehokkaampien traktoreiden kohdalla vaaditaan työntövarsi kooltaan 120mm.

Toinen huomioitava tekijä on traktorin puolella olevan kiinnityksenkorvakkeen tyyppi. Jos työntövarsi asennetaan kiinnityskorvakkeeseen, jonka sivuttainen liikevara on pieni, pallopää on yleensä sopiva valinta. Maanviljelijät valitsevat yhä useammin pidemmän sivuttaisliikkeen sallivan nivelhaarukan. Jos työkone on kiinnitetty paljon sivulle traktorin keskilinjalta, kannattaa valita nivelhaarukalla varustettu työntövarsi. Tämä antaa työntövarren sylinterille enemmän tilaa liikkua, jotta sylinteriputki ei ota kiinni kiinnityskorvakkeeseen. Huomioitavaa on myös se, että jos valitun hydraulinen työntövarren halkaisija on liian suuri, on mahdollista, että sylinteriputki vaurioituu noston aikana mikäli se pääsee koskettamaan kiinnityskorvaketta.

Kolmas huomioitava tekijä on työkoneen kiinnityskorvake. Jos korvakkeen ympärillä on poikittaistukia, voi kiinnitystapin ympärillä olla rajallisesti tilaa. Pallopäinen kiinnitys on usein fyysiseltä kooltaan pienempi vaihtoehto. Mikäli korvakkeen ympärillä on tilaa, on mahdollista käyttää myös pikakytkentäkouraa. Liikevaraa tulee aina olla riittävästi, kun nostolaite on ylä- tai ala-asennossa tai kun kone on kallistettu eteen- tai taaksepäin.

Valittaessa työntövartta on muistettava tarkistaa työntövarren tapin halkaisija sekä traktorin, että työkoneen puolelta. Tappien mitat on luokitettu seuraavasti Luokka 1 (cat 1) on 19 mm, luokka 2 (cat 2) on 25,4 mm, luokka 3 (cat 3) 32mm ja luokka 4 (cat 4) 45mm. Lisäksi markkinoilla on muutamia edeltävästä luokituksesta poikkeavia kokoja. Käyttäjä hyvin todennäköisesti huomaa melko nopeasti, jos luokitus ei ole koneeseen sopiva.

Ennen käyttöönottoa, kannatta vielä tarkastaa minimi- ja maksimi työpituudet. Näin varmistetaan työntövarren turvallinen käyttö. Työpituus mitataan päiden kiinnitysreikien keskeltä.

Tärkeää: Työntövartta valittaessa on huomioitava nostolaitteen liikerata sekä mahdolliset ongelmat, jos valitaan työntövarrelle väärä kiinnityspää. Joissakin traktorin puoleisissa kiinnityspisteissä on valittavissa useita kiinnitysreikiä. Pallopäinen sylinterin pää ei välttämättä sovellu käytettäväksi tällaisen kiinnityspisteen kanssa, koska sylinteri voi vahingoittua, jos sylinterin runko nostetaan kiinnityspisteen runkoa vasten. Nivelhaarukalla varustetun työntövarren nivelpää lisää työntövarren pituutta ja vie hydraulisylinterin rungon kauemmaksi kiinnityspisteestä. Tämä tarkoittaa, että työntövarrella on enemmän tilaa liikkua, eikä käyttäjä voi vahingossa vaurioittaa työntövartta nostamalla sitä kiinnityspistettä vasten. 

Nivelhaarukalla varustetun työntövarren käyttö lyhentää kuitenkin työntövarren iskunpituutta ja siten työntövarren työskentelyaluetta.


 Muita huomioitavia seikkoja:

Onko työntövarressa, jonka käyttöä harkitset, takaiskuventtiili, jotta asento voidaan lukita hydraulisesti paikoilleen?

Toimitetaanko työntövarsi täydellisen letkusarjan kanssa? On syytä huomioida, että Kramp-letkusarjat on aina varustettu yleisimmillä käytössä olevilla pikaliittimillä käytönoton nopeuttamiseksi.


Haluatko lisätietoa?

Jos et ole varma traktorillesi tai koneellesi sopivan hydraulisen työntövarren valintaan liittyvistä teknisistä tiedoista, sinun kannattaa keskustella aiheesta asiantuntijan kanssa. Olemme täällä sinua varten: ota yhteyttä Kramp-tuoteasiantuntijaan  saadaksesi hyödyllisiä ja puolueettomia neuvoja traktorien työntövarsien teknisistä tiedoista.

Jaa
Toimitus

Tämän artikkelin kirjoitti

Toimitusknowledgecenter@kramp.com