Mitä työvaloja tarvitsen, jotta voin tehdä työni kunnolla?

Firdaouss Amchich|6 min lukuaika

Pimeässä työskenneltäessä on tärkeää, että valaistus on oikea. Tällä varmistetaan, että työskentely on turvallista ja tehokasta, ja pienennetään onnettomuuksien ja vahinkojen riskiä. Tarvittava valon määrä ja laatu riippuvat täysin tehtävästä työstä.  


Edut
Valon oikealla värilämpötilalla on merkittävä vaikutus reaktio- ja suorituskykyyn. Liian heikko tai himmeä valo rasittaa silmiä nopeammin. Tasainen valaistus vähentää myös silmien rasitusta. Lyhyesti sanottuna oikeanlaisen valaistuksen avulla virheiden tekemisen mahdollisuus vähenee ja vaaralliset tilanteet voidaan havaita jo aikaisemmassa vaiheessa. Siksi oikeanlaisten valojen valitseminen on erittäin tärkeää. 


Valokuviot
Työvaloja ostaessasi sinun on hyvä tietää, että työvalot jaetaan kolmeen päätyyppiin. Alla on lisätietoja kustakin tyypistä.   

Halogeenityövalot
Halogeenityövalojen muotoilua on parannettu vuosien varrella. Haasteena on lähinnä se, että lamppu tuottaa paljon lämpöä. Tämä lämpö voidaan johtaa pois vain, jos lamput ovat suhteellisen syviä. Lamppujen väri on tummempi ja lämpimämpi, ja ne ovat tunnettuja lyhyemmästä käyttöiästään ja suuresta energiankulutuksestaan.

Xenon-työvalot
Xenon-teknologia on parantanut huomattavasti työvalojen valotehoa. Valo on kirkas, mutta se ei kuluta enemmän virtaa. Päinvastoin. Kaasun lämpeneminen kestää jonkin aikaa, joten lampun valoteho ei ole heti suurin mahdollinen. Tekniikan haittapuolena ovat korkeammat kustannukset ja monimutkaisuus. Lamput kuluttavat kuitenkin huomattavasti vähemmän energiaa kuin halogeenilamput, kun ihanteellinen lämpötila on saavutettu. Lisäksi niillä on pidempi käyttöikä. 

LED-työvalot
Halogeenityövaloon verrattuna LED-työvalo kuluttaa suhteellisen vähän virtaa. LED-teknologia on paljon kehittyneempää kuin kaksi edellä mainittua teknologiaa. LED-valaistus on huomattavasti parempi käyttöiän, tehokkuuden ja valotehon suhteen.


Tulevaisuus on LED-valoissa
LED-valot ovat monilla alueilla muita lampputyyppejä paremmat. Valoteho ja käyttöikä ovat jo lähellä ihanteellista tilannetta. Myös valojen ostohinta on laskenut huomattavasti. Tämä valonlähde on paras myös kestävyyden kannalta. Alla oleva kuva osoittaa selvästi, että LED-valaistuksen wattikohtainen lumenarvo on suurempi, eli sama määrä valoa saadaan pienemmällä energiankulutuksella. LED-valojen valotehoa kehitetään edelleen, mutta sen voidaan nyt jo sanoa olevan taloudellisesti kiinnostavampi. 

Muita etuja:

  • tehokkaampi käyttö
  • tuottaa vain vähän lämpöä*
  • valon sävy on miellyttävämpi silmille
  • näyttää trendikkäältä
  • saatavana kaikissa muodoissa ja malleissa.

*Tätä voidaan pitää myös haittana joissakin tapauksissa, esimerkiksi talvella lumenaurauksen yhteydessä. Onneksi tähän on löydetty ratkaisuksi lämmitettävällä linssillä varustettu LED-työvalaisin. 

Työvalojen tyypit
Jotta voit määrittää, millaisen työvalon tarvitset, sinun on ensin selvitettävä, minkä alueen haluat valaista ja kuinka suuri kyseinen työskentelyalue on. Tämä määrittää tarvittavan valotehon ja valokeilan kulman. Oikeanlainen valaistus vaihtelee käyttötarkoituksen mukaan. Voit valita kauaskantoisen, kapean valokeilan (kohdevalo) tai lähelle heijastavan, mutta intensiivisen ympäristön valaistuksen (leveä valokeila tai valonheitin). Haluatko yhdistelmän molempia? Jos haluat sekä leveän että kauaskantoisen valon, voit valita yhdistelmävalonheittimen. 

Leveä valo
Leveää valokuviota käytetään pääasiassa suurten ulkoalueiden valaisemiseen turvallisuuden ja näkyvyyden parantamiseksi esimerkiksi traktorin tai ajoneuvon läheisyydessä. Mitä suurempi teho (W) on, sitä suurempi on myös lumenarvo. Hyvä tietää: LED-työvalot tuottavat enemmän valoa kuin perinteiset hehkulamput. LED-työvalot 1 600 lumenista ylöspäin ovat yleisimpiä. Alue noin 20–40 m, leveä sironta.

Kohdevalo
Tarvitsetko näkyvyyttä esimerkiksi pellon reunojen tai pellolla olevien heinäpaalien näkemiseen ajoissa? Siihen tarkoituksen soveltuvat kohdevalot. Näissä LED-valoissa on tehokas valokeila. Mitä enemmän tehoa lampussa on, sitä pidemmälle valokeila ulottuu. Alue >40–150 m. Ennen kaikkea sironta lähelle, noin 12–15° vasemmalle ja oikealle. 

Yhdistelmä
Yhdistelmätyövalo loistaa linssin näppärän rakenteen ansiosta sekä leveälle että kauas. Tämä on ihanteellinen ratkaisu, jos haluat todella hyvän näkyvyyden sekä lähelle että kauas. Näin voi olla esimerkiksi heinän silppuamisen aikana myöhemmin illalla. 

Kun työskentelet ryhmissä esimerkiksi sadonkorjuuaikana tai rakennustöissä, joskus kannattaa valita työvalot pienemmällä lumenarvolla tai erityisellä linssiteknologialla, jotta muut eivät häikäisty. Erityisesti tätä tarkoitusta varten saatavana on rakennustöihin tarkoitettu valosarja muun muassa Nordicilta ja Krampilta.


Vinkkejä työvalojen ostamiseen

  • Tarkista tämänhetkinen tilanne
    Tutustu tällä hetkellä käyttämääsi teknologiaan ja punnitse edut ja haitat. Ehkä jokin tietty teknologia vastaa paremmin tarpeitasi. 
  • Määritä valoteho
    Tarkastele työskentelyaluetta määrittääksesi tarvittavan valotehon. Tätä varten sinun on tiedettävä tarvittavan työvalon tyyppi.  
  • Vedenpitävyys 
    Etsitkö valaistusta, joka sopii puhdistukseen korkeapainepesurilla? Katso, onko työvalolla IP69K-tyyppihyväksyntä. Se tarkoittaa, että työvalo on täysin vedenpitävä. 
  • Sähkömagneettinen säteily
    Suhteellisen suurella teholla varustettu LED-valo voi aiheuttaa sähkömagneettisia häiriöitä radioon. On tärkeää tarkistaa, että työvalossa on sähkömagneettisen yhteensopivuuden EMC-luokitus. Luokituksessa käytetään erilaisia asteikkoja. Yksinkertainen ratkaisu tähän voi olla myös kuristimen käyttö, kuten FC05T tai FC13T. Ne on asetettava virtajohtoon mahdollisimman lähelle radiota.  Älä kytke LED-valoja ja radiota samaan virtajohtoon. 
  • Takuuaika
    Näiden asioiden tietäminen on tärkeää. Pitkä takuuaika kertoo usein jotain työvalon laadusta.


Ovatko valopalkit laillisia tiekäytössä? 
Huomaa, että näitä työvaloja saa käyttää vain omilla tiluksilla. Käyttö yleisillä teillä ei ole virallisesti sallittua. Tähän viitataan usein pakkausmerkinnöissä termillä "vain maastokäyttöön". 

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko lisätietoja työvaloista? Ota yhteyttä asiakkuuspäällikköösi.

Jaa
Firdaouss Amchich

Tämän artikkelin kirjoitti

Firdaouss Amchichknowledgecenter@kramp.com