Miten watit muunnetaan lumeneiksi?

Klaas Peter van de Pol|3 min lukuaika

Erityyppisiä lamppuja voi vertailla keskenään niiden lumenarvon perusteella. Kun aiemmin lampun teho ilmaistiin watteina, nykyään pakkaukseen on merkitty yleensä lumenarvo. Lumenarvo kertoo valotehon, kun taas watti ilmaisee energiankulutuksen. Käytämme lumenarvoa valotehon ilmaisemiseen wattilukua kohti.  


Miten paljon lumeneja tuottaa mikäkin wattimäärä (valoteho)?
Watteja on lähes mahdotonta muuntaa lumeneiksi, koska kyse on kahdesta eri yksiköstä. Aiemmin oli niin, että tietyn valomäärän tuottamiseen tarvittiin korkeampi wattiluku. Nykyään näin ei enää ole – myös alhaisen wattiluvun lamput voivat tuottaa paljon valoa. Lumenarvo on suhteutettava wattimäärään, joka tarvitaan halutun kirkkauden saavuttamiseksi. Koska LED-lamput tarvitsevat huomattavasti vähemmän virtaa, myös ajoneuvo kuluttaa vähemmän virtaa valaistukseen, mikä on suuri etu. Tämä vähentää muun muassa laturin kuormitusta. 

Oikean lumenarvon lisäksi on tärkeää, että valo jakautuu tasaisesti työympäristöön. Tätä kutsutaan myös hajavaloksi. Valon tasaiseen jakautumiseen tarvitaan erityyppisten valojen yhdistämistä. Käytännössä työvaloille valitaan seuraavat lumenarvot. 

  • Tarvitsetko valokeilan ajoneuvon välittömään läheisyyteen? 1 000 – 1 850 lumenia riittää.
  • Tarvitsetko valokeilan auton välittömään läheisyyteen, mutta myös kauemmas? Arvon kannattaa olla 1 850 – 4 500 lumenia.


Valokeilan kulma määrittyy sen mukaan, onko kyseessä valonheitin, yhdistelmävalo vai kohdevalo. Jos ajoneuvon läheisyydessä tarvitaan valokeila ja tällä alueella työskentelee myös ihmisiä, yleensä valitaan suhteellisen pienen lumenarvon työvalot (enintään 1 000 lumenia). Näin vältetään häikäisy. Joissakin tapauksissa käytetään myös erikoislinssiä (häikäisyn estävää).  

Haluatko tarkastella lähemmin eri työvaloja? Napsauta tästä 

Jaa
Klaas Peter van de Pol

Tämän artikkelin kirjoitti

Klaas Peter van de Polknowledgecenter@kramp.com