Sopivien vedenpitävien vaatteiden ja hengittävien kankaiden valinta

Firdaouss Amchich|6 min lukuaika

Ulkotyössä ollaan alttiina kaikille elementeille. Onneksi saatavilla on kuitenkin kasvava valikoima hengittäviä työvaatteita, jotka suojaavat lumelta, sateelta ja tuulelta. Monipuolisesta valikoimasta voi kuitenkin olla hankala valita juuri sinun ympäristöösi ja työhösi parhaiten sopivat vedenpitävät vaatteet tai hengittävät kankaat. Suurta osaa vaatteista kuitenkin mainostetaan sekä vedenpitävinä että hengittävinä.

Oikean valinnan tekeminen on mahdollista vasta, kun tunnet vaatteiden rakenteet ja osaat tulkita niiden vedenpitävyys- ja hengittävyysluokituksia.

A Lyhyt määritelmä vedenpitäville vaatteille ja hengittäville kankaille
Vedenpitävissä takeissa ja housuissa on yleensä joko vedenkestävä erikoispäällyste tai kalvo, joka estää veden pääsyn kankaaseen. Vaatteiden vedenkestävyydellä on oma luokituksensa.

Hengittävät kankaat on suunniteltu niin, että ne siirtävät hien kankaiden sisäpuolelta sen ulkopinnalle. Niihin viitataan myös ”kosteutta siirtävinä” kankaina. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kehosi säilyy kuivana ja kosteus haihtuu vaatteiden ulkopinnan kautta.

Vaate voi olla sekä vedenpitävä että hengittävä, mutta yleensä toinen näistä ominaisuuksista on parempi. Tästä pääsemmekin vaatteiden suorituskykyluokitukseen.

Vaatteiden vedenkestävyysluokat

  • 5,000mm: Tämän luokan vaatteita voidaan kutsua ”vedenpitäviksi”, mutta ne eivät suojaa rankalta sateelta.
  • 10,000mm – 15,000mm: Tämän luokan vedenpitävät vaatteet suojaavat sinua myös rankalta sateelta tai lumimyräkältä. Pidempikestoinen kontakti kosteisiin pintoihin tai paine kangasta vasten kuitenkin johtaa siihen, että materiaali alkaa imeä vettä sen hylkimisen sijaan.
  • 20,000mm +: Vaatteet, joiden vedenpitävyysluokka on 20 000 mm tai suurempi, pitävät sinut kuivana pitkässäkin rankkasateessa, vaikka kankaaseen kohdistuisi painetta esimerkiksi selkärepun kantamisen tai märälle pinnalle istumisen tai polvistumisen takia.


Vaatteiden hengittävyysluokat

  • 5,000 – 10,000g/m²: Tämä hengittävyysluokka on riittävä tavalliselle ulkoiluvaatetukselle. Kovemmassa fyysisessä rasituksessa suorituskyky saattaa kuitenkin olla riittämätön.
  • 10,000 – 15,000g/m²: Soveltuu kevyeen fyysiseen työskentelyyn. Jos tavallisesti hikoilet paljon, vaate ei kuitenkaan todennäköisesti hengitä tarpeeksi pitääksesi kehoasi kuivana.
  • 15,000 – 20,000g/m² & above: Tämän luokan vaatteissa sinun pitäisi pystyä paiskimaan töitä urakalla ilman, että joudut uimaan omassa hiessäsi!


Pidä silmällä EN 343 -luokitusta
Kannattaa tarkastaa vaatteen CE-lappuun kirjattu EN 343 -luokitus. EN 343 on eurooppalainen standardi märkää säätä vastaan suojautumiselle. Standardilla testataan vaatteiden vedenkestävyyttä ja hengittävyyttä, ja kummallekin ominaisuudelle annetaan lappuun kirjattava luokitus. 

Veden tunkeutumiskestävyys

  1. Sadesuojauksen minimitaso
  2. Sadesuojauksen keskitaso
  3. Sadesuojauksen korkein taso

Hengittävyys

  1. Vaatetta ei luokitella hengittäväksi standardin EN 343 mukaisesti
  2. Hengittävyyden keskitaso
  3. Hengittävyyden korkein taso

Jos CE-lapun EN 343 -luokitukset ovat 3 ja 3, voit olla varma siitä, että vaatteen kokonaissuorituskyky märässä säässä on parhaalla mahdollisella tasolla.

Näiden luokitusten avulla on helppo huomata, etteivät kaikki takit, liivit ja työhousut sovi kaikkiin märkiin tai kylmiin olosuhteisiin tai erilaisiin töihin. Suosittelemmekin hankkimaan valikoiman erilaisia märän kelin vaatteita, jotta sinulla on käytössäsi sopiva vaate jokaiseen eri tehtävään vuoden ympäri.

Kuinka vaate voi olla sekä vedenpitävä ETTÄ hengittävä?
Se tuntuu melkein järjenvastaiselta, eikö vain? Ainoat todella vedenpitävät ulkopinnat ovat vahaa tai kumia. Märkäpuvussa työskentely on kuitenkin epäkäytännöllistä, ja vahapintaiset takit ja housut voivat olla raskaita ja hankalia fyysisessä työssä. Tästä syystä suurin osa maa- ja metsätalous- tai rakennustöihin soveltuvista vaatteista on suunniteltu tarjoamaan tasapainoiseen yhdistelmän vedenkestävyyttä ja hengittävyyttä. Kaikki riippuu siitä, miten vaatteet valmistetaan.


Ulkovaatemateriaalien rakenne
Vedenpitäviksi merkityissä vaatteissa on usein kaksi tai kolme kerrosta. Kerroksia voi kuitenkin hieman hämmentävästi olla myös kaksi ja puoli. 

Ulkokerros on usein valmistettu polyesteristä tai nylonista, joka on käsitelty kestävällä, vettähylkivällä aineella. Tämä ulkokerros tai päällyskangas ei tosiasiassa ole vedenpitävä, vaan hylkii vettä ja saa sen valumaan pois vaatteen pinnalta.

Seuraava kerros on kalvo. Se on usein valmistettu paisutetusta polytetrafluorieteenistä (ePTFE), jonka koostumuksen kehitti aikoinaan DuPont ja joka brändättiin nimellä Teflon. Tämä ePTFE-kerros sisältää lukemattomia pienenpieniä reikiä, jotka estävät vedenpääsyn sisään, mutta päästävät höyryn ulos. Hiki ja öljy heikentävät kalvon toimintakykyä, joten se usein päällystetään polyuretaanilla kalvon suojaamiseksi. 

Yhdessä ulkokerros ja kalvo muodostavat rakenteen, jota kutsutaan laminaatiksi. Laminaatti kiinnitetään sisäkerrokseen, joka on verkkokangas- tai kangasvuori. Sisäkerroksen tyyppi on usein se seikka, joka erottelee vaatteen vedenpitävyyden ja hengittävyyden toisistaan. Tässä kohtaa on merkittävää se, onko vaatteessa 2, 2,5 vai 3 kerrosta.


Kaksikerroksiset kankaat (lyhenne 2L)
Kaksikerroksinen vaate on usein malliltaan väljästi istuva ja mukava. Ulkokerroksen ja kalvon muodostamaan laminaattiin on kiinnitetty kangas- tai verkkovuori. Se on irrallaan laminaatista ja antaa näin jonkin verran suojaa hikeä ja ihon öljyjä vastaan. Kaksikerroksiset takit ovat halvimpia tarjolla olevia vaihtoehtoja, mutta ne eivät ole kovin vedenkestäviä ja hengittäviä.


Kaksi ja puolikerroksiset kankaat (lyhenne 2.5L)
2,5-kerroksisessa rakenteessa on samankaltainen päällyskerroksesta ja kalvosta koostuva laminaatti. Sisäpuolelle kuitenkin lisätään ruiskutettava tai maalattava sisäkerros. Tämä lisää vaatteen vedenkestävyyttä, mutta pitää rakenteen silti kevyenä. Näin vaate istuu paremmin ja mahtuu kevyen materiaalin ansiosta myös pieneen tilaan. Useimmissa tavallisissa sadetakeissa on tämä rakenne. Ne eivät kuitenkaan hengitä yhtä hyvin kuin kolmekerroksinen vaate, eivätkä suojaa yhtä hyvin.


Kolmekerroksiset kankaat (lyhenne 3L)
Nämä vaatteet tuntuvat tukevimmilta – joskus niistä käytetään englanninkielistä termiä ”hardshell”. Sisäkerros on kiinnitetty kiinteästi kalvoon, joka on myös usein valmistettu laadukkaammasta ePTFE-materiaalista. Vaate tuntuu isommalta ja istuu väljemmin kuin 2,5-kerroksinen vaate, mutta on kuitenkin mukava. Hengittävyys kärsii hieman, mutta vaatteiden vedenkestävyys on paras mahdollinen joustavien ja monikäyttöisten työvaatteiden luokassa. Kolmikerroksiset kankaat ovat kalleimpia.

Kun valitset vaatteittasi, tarkista, että saumat on tiivistetty. Saumakohdissa kaksi vaatteen osaa on liitetty yhteen. Ajan myötä vesi saattaa vuotaa kankaan sisään ompeleiden rei’istä, joten joskus saumat peitetään eräänlaisella vedenpitävällä teipillä. Täysteippauksessa kaikki vaatekappaleen saumat teipataan ja näin varmistetaan paras mahdollinen vedenpitävyys. On myös mahdollista teipata vain eniten kosteudelle alttiina olevat saumat.


Vedenpitävien vaatteiden huoltaminen
Edistyneempi rakenne antaa paremman suorituskyvyn ja maksaa enemmän, mutta paraskin vaate pysyy hyvänä vain, jos sitä kohtelee hyvin. Valmistajan antamia vedenpitävän työvaatteen pesuohjeita kannattaa siis noudattaa tarkasti. On äärimmäisen tärkeää, ettei kalvorakenteisen työvaatteen pesuohjelmaan lisätä hoito- tai huuhteluaineita, sillä ne voivat tukkia kalvon reiät ja heikentää sen toimintaa. 

Kankaan kestävä ja vettähylkivä pinnoite saattaa myös heikentyä ajan kuluessa sekä lian, iskujen ja useiden pesujen vaikutuksesta. Tarkista valmistajalta, voidaanko vaatteesi pestä silikonipohjaisella liuoksella (esim. Nik Wax)vedenpitävyyden palauttamiseksi.

Myös kalvon merkkiin kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi eVent-brändin kalvo tunnetaan erinomaisesta hengittävyydestään, mutta saattaa vaatia uudistamiskäsittelyä useammin. GORE-TEX taas pitää ruumiinlämpöä hyvin yllä ja hylkii vettä erinomaisesti.


Tarvitsetko lisätietoja?
Jos vedenkestävien kankaiden rakenne mietityttää tai et vielä ole varma siitä, millainen vaatetus on paras tiettyihin töihin eri vuodenaikoina, älä jää arvailemaan! Me olemme käytettävissäsi: ota yhteyttä Krampin tuoteasiantuntijaan, jolta saat puolueetonta apua nopeasti.

Jaa
Firdaouss Amchich

Tämän artikkelin kirjoitti

Firdaouss Amchichknowledgecenter@kramp.com