• Hírek
  • 9 tipp a tökéletes munkaruha kiválasztásához

9 tipp a tökéletes munkaruha kiválasztásához

9 tipp a tökéletes munkaruha kiválasztásához

A megfelelő munkaruházat nem csupán kulturálttá teszi a munkavállalók megjelenését, hanem a biztonságos munkavégzést is elősegíti. A munkaruházati kínálat stílus és méret tekintetében szinte végtelen. De honnan tudható, hogy milyen ruházat a legmegfelelőbb az Ön vállalkozásának? Hadd segítsünk ebben néhány egyszerű tippel.

1. tipp – A munkaruha rendeltetése

Mik a ruházattal kapcsolatos követelmények az adott ágazatban? Szükség van-e arra, hogy a ruházat funkcionális legyen? Esetleges elegáns? Vagy egyszerre mindkettő?

A funkcionális munkaruházat minden esetben megfelelően illeszkedik, ugyanakkor nem korlátozza a mozgást. Ilyenekre példa az extra zsebekkel és megerősített térdrésszel ellátott nadrág. Az elegáns ruházat persze nézzen ki jól, és álljon összhangban a vállalkozásról kelteni kívánt képpel. Egyúttal érdemes szem előtt tartani az időjárási viszonyokat, valamint a jellemző belső és külső hőmérsékleteket is. 

A funkcionális munkaruházat még az adott szervezeten belül is változatosságot mutathat. Éppen ezért fontos szempont, hogy többféle stílusú és méretű ruházat kerüljön a kínálatba. Az esetek többségében a férfi és női munkavállalók ruházatával kapcsolatos elvárások különbözők.

2. tipp – A környezet és egyéb tényezők

A ruházatot milyen munkakörülmények között fogják használni? A különböző környezetek eltérő biztonsági követelményekkel rendelkeznek.

A munkaruházat minősége lényeges szempont. Ez különösen igaz a kopásnak fokozottan kitett munkaruhák esetében.  Gondoljunk például egy sok géppel ellátott környezetre. Ebben az esetben az európai biztonsági szabványoknak megfelelő munkalábbelikre van szükség. További példa lehet a fényvisszaverő ruházat, amely viselőjét láthatóbbá teszi a forgalomban, esetleg a hegesztő overálok, a meghatározott, egyes munkák során sérülésnek kitett testrészek védelmére tervezett szemüvegek és sisakok.

3. tipp – Tartósság

A munkaruházat minősége fontos. Ez különösen igaz a kopásnak fokozottan kitett munkaruhák esetében.

A munkaruházat minősége jóval lényegesebb szerephez jut egy technikus esetében, aki a munkaruhájával kel és fekszik, mint annál az irodai dolgozónál, aki a céges egyenöltözetet csak évente háromszor, kereskedelmi kiállításokon veszi fel. A fokozott kopásnak kitett ruhák beszerzésekor körültekintően gondolja át a ruházat tartósságával kapcsolatos elvárásokat. Bár a minőségi ruházat beszerzési költsége valamivel magasabb lehet, könnyen megérheti a ráfordítást, ha valóban tovább tart.

4. tipp – Márkásítási lehetőségek

A vállalati ruházat csak akkor válik az adott vállalatra jellemző viseletté, ha azon logó is van.

Ráadásul a logó nem az egyetlen lényeges szempont a viselet tekintetében. A munkaruházat nem ritkán olyan, mint a vállalat névjegykártyája. Kutassa fel, hogy milyen lehetőségek vannak a munkaruházat nyomtatott vagy hímzett jelzésekkel való ellátására. Az is segíthet, ha utánanéz, hogy az a vállalat, ahonnan a ruhákat rendeli, meg tudja-e oldani Önnek a nyomtatást vagy hímzést. Ennek eredményeként a munkaruházat egyedibb, és jó benyomást tesz az ügyfelekre.

5. tipp – Figyeljen a színekre

 A logó nem az egyetlen lényeges szempont a viselet tekintetében. A munkaruházat nem ritkán olyan, mint a vállalat névjegykártyája.

A ruházat ezért tükrözze az ízlését, és álljon összhangban a vállalat arculatával. Ennek biztosításakor külön figyeljen oda a színösszeállításra. Esetenként mintaruházat is kérhető, hogy meggyőződhessen a színek megfelelőségéről.

6. tipp – Figyeljen a szállítási határidőkre

Amikor az új dolgozók rövid időn belül kezdenek, a munkaruházatra is gyorsan van szükség.

Persze lehet, hogy a szekrényben még van némi tartalék, de vajon minden helyzetre garantálható, hogy van elég felhasználható készlet? Mennyire lenne hasznos, ha rövid határidővel tudna új rendeléseket indítani, és az árut kézhez is kapni?

7. tipp – Vonja be a munkatársakat

Mielőtt véglegesítené a kiválasztott munkaruházatot, fontos, hogy a folyamatba a munkatársakat is bevonja.

Nem csupán azt fogják érezni, hogy a dolgokba van beleszólásuk, hanem olyan ruhákat viselhetnek majd, amelyek tényleg tetszenek nekik. Munkatársaitól jellemzően akár olyan jó ötletek is érkezhetnek, amelyekre egyébként nem is gondolna.

8. tipp – Költségbeli megfontolások

Gondolja végig, mennyit kíván költeni a munkaruházatra

A jó munkaruházat nem feltétlenül költséges. Konkrétan határozza meg, mit vár el a ruházattól. Pazarlás, ha értékkel nem- vagy csak kevés értékkel bíró dolgokért fizet.

9. tipp – Tekintse át az összes lehetőséget

Csak az értelmes, alapvető dolgokba fektessen be.

Vagyis olyan munkaruházatba, amely stílusát, színét és kialakítását tekintve egységes képet mutat. Fontolja meg, milyen alapvető dolgokra van szüksége. Számos mérlegelési lehetőség van, amikor a megfelelő ruhadarabokat keresi. Például:

  • Ing vagy póló?
  • Galléros vagy sima pulóver?
  • Gomb vagy inkább cipzár?
  • Farmer vagy zsebes nadrág?
  • Kertésznadrág vagy overál?
  • Munkaköpeny, bélelt kabát vagy széldzseki?
  • Nyári vagy téli ruházat, esetleg mindkettő?

Szeretne személyes tanácsadást igénybe venni?

Örömmel segítünk a megfelelő munkaruhák fellelésében. Tekintse át ruházati kínálatunkat, vagy keressen bennünket e-mailben. Böngéssze át továbbá a Kramp Munkaruházati Katalógusunkat is.