• Hírek
  • Minden, amit az akkumulátorokról tudni kell

Minden, amit az akkumulátorokról tudni kell

2020. november 12., csütörtök
Minden, amit az akkumulátorokról tudni kell

Az akkumulátorokkal kapcsolatos ismeretek szélesebb körűek, mint azt elsőre gondolnák. Egy nagyobb akkumulátor, voltaképpen több akkumulátor együttese, egyetlen burkolatban. Az akkumulátor energiát tárol, illetve biztosít. Különböző típusok kaphatóak: ott vannak a járművek vagy gépek beindítására alkalmasaz állandó energiát biztosító vagy éppen az elektromos készülékeket támogató akkumulátorok. Cikkünk az általános tudnivalókat ismerteti az akkumulátorokról, mint például: hogyan növelhető az akkumulátor feszültsége vagy kapacitása, milyen legyen az akkumulátorok töltöttségi állapota tárolás közben, illetve mi a teendő, ha az akkumulátorral kapcsolatban problémák merülnek fel.

Milyen típusú akkumulátorok léteznek?

Az akkumulátoroknak összesen három különböző típusba soroljuk. A három típus közötti különbség oka az akkumulátorok szerkezetében keresendő. Ennek megfelelően a rendeltetésük is eltérő.

●     Az indítóakkumulátor

Az indítóakkumulátor egyszerre sok energiát ad le. Ez rövid hatástartamú energiának is tekinthető. Az indítóakkumulátor 50%-ig süthető ki. Emellett, általánosságban véve ez a leggyakrabban használt akkumulátortípus. Fontos viszont tudni, hogy ez az akkumulátor meghajtásra nem alkalmas.

Léteznek start/stop akkumulátorok is. Ezek szintén sok energiát adnak le, és a start-stop rendszerrel rendelkező járművekhez (jellemzően újabb gépkocsikhoz) valók.

    A féltrakciós akkumulátor

A féltrakciós akkumulátor kettős célt lát el. Ez az akkumulátor elindítja a járművet vagy gépet, valamint képes az adott elektromos gép meghajtását biztosítani.

●     A trakciós akkumulátor

Ez az akkumulátor csak meghajtásra alkalmas. A trakciós akkumulátor az áramot nagyon lassan adja le, és 80%-ig süthető ki.

Fedezze fel az indító-, féltrakciós és trakciós akkumulátorok teljes termékkínálatát a Krampnál.

Mire és hogyan használhatók az akkumulátorok?

A különböző akkumulátorok eltérő alkalmazási területeket, úgy mint járműveketgépeket és helyhez kötött készülékeket, például generátorokat szolgálnak ki. Fontos először is körültekintően végiggondolni, milyen célra szükséges az akkumulátor. Géphez, amely beépített hűtőgéppel rendelkezik, esetleg GPS-készülékhez vagy kamerarendszerhez? Netán egyszerűen a motor beindításához?

Eredetileg az akkumulátorokat motorok indításához készítették, jóllehet manapság azok egyre több feladat ellátására képesek, beleértve az elektromos eszközökhöz nyújtott támogatást. A járművekben a modern elektromos csatlakozások és funkciók olyan kényelmi működéseket biztosítanak, mint a hűtőgép, a GPS-rendszer vagy a megkülönböztető fényjelzés árammal való ellátása.

Hogyan növelhetem az akkumulátorom feszültségét vagy kapacitását?

Ha több kapacitásra vagy nagyobb feszültségre van szükség, lehetőség van két akkumulátor használatára, amivel egy akkumulátorsort hoz létre, vagy azokat párhuzamosan köti össze. Az alábbiakban további részleteket ismerhet meg erről a két különböző lehetőségről.

● Soros összeállítás: Nagyobb feszültségre van szüksége? A lentiekben leírt összeállításban két egyforma akkumulátort helyez egymás mellé. Az egyik akkumulátor pozitív (+) sarkát a másik akkumulátor negatív (-) termináljához kell kapcsolni, amivel máris 24 V-tal rendelkezik 12 V helyettA kapacitás (Ah) nem változik. Az alábbi ábrán ez az érték 105 Ah marad.

Kép: Soros összeállítás

● Párhuzamos összeállítás: Esetleg nagyobb kapacitásra (Ah) van szükség? Ez esetben kapcsolja össze az egyik akkumulátor + sarkát a másik akkumulátor + sarkával, illetve a negatív sarkot a másik negatív sarokkal. Az akkumulátorok párhuzamos elrendezésekor a feszültség 12 V marad, viszont a kapacitás megduplázódik. A lenti képen bemutatott párhuzamos elrendezéssel 210 Ah kapacitás érhető el.

Kép: Párhuzamos összeállítás

Tárolás és karbantartás

Méréssel ismerszik meg...

A tárolt akkumulátoroknál fontos, hogy a töltöttségét háromhavonta mérjék és ellenőrizzék. A teljesen feltöltött akkumulátor hosszabb ideig tárolható, és ezért az élettartama is hosszabb. E tekintetben az tanácsolható, hogy a tárolás mindenkor 12,5 V feletti töltöttségi állapotban legyen. Ha a mérési eredmény 12,5 V alatti, az akkumulátort fel kell tölteni. Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy a különféle helyzetekben mit kell tenni az akkumulátorokkal.

Kép: A tárolt akkumulátorok töltöttségi állapota

Mi a teendő, ha az akkumulátorral kapcsolatban problémák jelentkeznek?

Természetesen mindig merülhetnek fel gondok, bár a hiba forrása nem minden esetben maga az akkumulátor. Esetenként nem megfelelő akkumulátort választanak, vagy a probléma az áramkörre vezethető vissza. Ránézésre úgy tűnik, hogy az akkumulátor hibás? Mielőtt elkezdene csereakkumulátor után nézni, ellenőrizze a következőket:

• Típus / használat*

• Feszültség (V)

• Kapacitás (Ah)

• Pólusok, rögzítés és kábelezés

• Ellenőrizze a váltakozó áramú generátor által biztosított töltőáramot

• Mérje meg az indítómotor áramfogyasztását

* A járműben több fogyasztó is van? Ezt követően a kérdés, hogy a standard indítóakkumulátor-e a megfelelő típus.

Ezeknek az elemeknek az ellenőrzését követően még mindig tapasztal problémákat? Akkor előfordulhat, hogy beigazolódik az első megérzése, mely szerint az akkumulátor hibás. Az akkumulátor üzemzavarának vagy hibájának gyakori oka a karbantartás hiánya. Éppen ezért rendkívül fontos az akkumulátorok megfelelő karbantartása, azok megóvása a magas hőmérséklettel szemben, valamint az időben elvégzett töltés. Megfelelő karbantartás mellett az akkumulátor akár hat évig vagy még tovább is működik!

Érdemes tudni, hogy a meghatározott működési értékek eléréséhez az új akkumulátorokat először üzembe kell helyezni; az új akkumulátorok ellenőrzése gyakorta helytelen értékeket ad. A Kramp és Varta közreműködésével biztosított Az akkumulátorok alapjai képzés során többet megtudhat a cellavizsgáló műszerek kiválasztásakor figyelembe veendő normákról és magukról az akkumulátorokról.

Az akkumulátor töltése

A modern akkumulátorokhoz egy szintén korszerű digitális töltőre van szükség. Ha a folyamatos munkavégzéshez még nem rendelkezik ezzel a létfontosságú eszközzel, tekintse át digitális töltő kínálatunkat.

A töltési állapot voltméterrel történő önellenőrzésén kívül az is megmérhető, hogy az akkumulátor kapacitása elegendő-e. Erre  digitális cellavizsgáló használatos. Noha a feszültség elegendő lehet, ha a kapacitás nem az, az akkumulátor nem képes leadni a szükséges áramot.

Ne felejtse el újrahasznosítani!

Az összes régi és használt akkumulátor újrahasznosítható. A lemerült vagy hibás akkumulátorok felelős ártalmatlanítása rendkívül fontos. Számos autószerelő műhely, fémhulladék-kereskedő és háztartásihulladék-újrahasznosító központ működik gyűjtőpontként. A saját területén az akkumulátorok újrahasznosításával kapcsolatos útmutatást tekintse át a helyi hatóságok honlapján.

Bármilyen kérdése van az akkumulátorok használatáról, a mérésekről, esetleg a megfelelő akkumulátor kiválasztásáról? Bátran keresse termékspecialistánkat, írjon nekünk e-mailt az info.hu@kramp.com címre, vagy nézze meg az  akkumulátorokat webáruházunkban.

Minden, amit az akkumulátorokról tudni kell