Accu Tuingereedschap Onderhouden: Onze tips!

Editorial team|10 minuten lezen

In de tuin en park sector is het hebben van betrouwbaar en lang meegaand accu gereedschap van essentieel belang voor een soepele en efficiënte workflow. Als ervaren groothandel begrijpen wij de waarde van investeren in kwalitatief hoogwaardig elektrisch en handgereedschap en het waarborgen van hun duurzaamheid. Om zowel dealers als hun gewaardeerde klanten te helpen het maximale uit hun accu tuingereedschap te halen, hebben we een set waardevolle tips samengesteld.

We willen je graag enkele waardevolle tips geven die je kunt delen met je klanten, zodat zij hun accu tuingereedschap optimaal kunnen benutten en ervoor kunnen zorgen dat het gereedschap lang meegaat. Deze tips zullen niet alleen de klanttevredenheid vergroten, maar ook bijdragen aan het behoud van de waarde van hun investeringen.

1. Het Juiste Gebruik van Accu Gereedschap

Adviseer je klanten om hun accu gereedschap te gebruiken waarvoor het bedoeld is. Overmatige kracht uitoefenen, wringen of persen kan schade veroorzaken en de levensduur van het gereedschap verkorten. Moedig ze aan om altijd het juiste gereedschap te kiezen voor elke specifieke klus. Dit zorgt niet alleen voor veiligheid, maar verlengt ook de levensduur van het accu gereedschap. 

2. Regelmatig Onderhoud 

Het is belangrijk om accu gereedschap grondig schoon te maken na elk gebruik, eventueel zand of vuil van het gereedschap te verwijderen, indien nodig af te spoelen met water, en altijd bewegende onderdelen voor en na gebruik te smeren. Vooral bij heggenscharen zal de accuprestatie aanzienlijk worden beïnvloed als er vuil in het snijgereedschap zit. Ook dienen de koellucht openingen van de machines met perslucht regelmatig schoongemaakt te worden. 

Het is ook van belang om ervoor te zorgen dat de snijgereedschappen (messen, kettingen en bladen) van heggenscharen, kettingzagen en bosmaaiers altijd scherp zijn. Dit bevordert niet alleen de levensduur van de accu, maar verlengt ook de levensduur van de machine. Daarnaast is het essentieel dat het juiste smeermiddel wordt gebruikt voor de ketting bij een accu-kettingzaag. 

3. Verantwoorde Opslag  

Adviseer je klanten om hun gereedschap op een vochtvrije en goed geventileerde plaats op te bergen, zoals een werkplaats of schuur. Metaalsoorten zijn gevoelig voor vocht en kunnen roesten. Om dit te voorkomen, kunnen jouw klanten het beste een beschermend laagje aanbrengen wanneer het gereedschap langere tijd niet wordt gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld ons Multispray om roestvorming tegen te gaan. 

4. Aandacht voor de Accu's 

Voor optimale prestaties van accu's zijn enkele belangrijke tips van toepassing: 

  • Laat een warme accu afkoelen voor het opladen (tenzij de lader koeling heeft)
  • Laad op bij kamertemperatuur tussen 10°C en 40°C
  • Haal de accu na het opladen uit de lader om overladen te voorkomen
  • Gebruik een beschermkap of laat de accu in de machine om kortsluiting te voorkomen

Adviseer een gespecialiseerde aanpak voor elke type accu:

AccusoortOplaadtipsOpslag bij inactiviteit
Ni-Cd en NiMH accu'sHerlaad alleen bij merkbare vermindering van krachtVolledig ontladen bij inactiviteit van 6+ maanden
Lithium-ion accu'sTussentijds opladen is mogelijkGedeeltelijk geladen (ongeveer 80%) bij inactiviteit van 6+ maanden

4.1. Levensduur Accu's Maximaliseren

Om de levensduur van accu's te verlengen, kun je de volgende tips delen met je klanten:

  • Voorkom overbelasting en schade:  Laat de machine zijn werk doen zonder onnodige druk uit te oefenen. Bescherm de accu tegen water en vocht, vooral bij nat of vochtig weer. 
  • Accu opslag: Als de machine niet wordt gebruikt, kan de accu onder de machine blijven zitten of deze op de oplader worden geplaatst om deze volledig opgeladen te houden. 
  • Wissel accu's: Het afwisselen van accu's tijdens het werk zorgt voor koeling en verlengt de levensduur. 
  • Laad binnenshuis op: Het opladen van de accu binnenshuis bij een betere temperatuur creëert een gecontroleerde omgeving en is gunstig voor de accu. 
  • Gebruik een inverter: Let op dat je de oplader niet aansluit op een verhogingstransformator, dynamo of gelijkstroombron, omdat dit de oplader kan beschadigen. Als een inverter is voorzien, kun je deze wel gebruiken, omdat deze de sinusvorm corrigeert. 
  • Accu's inleveren: Bij het einde van de levensduur van de accu's moeten deze worden behandeld als klein chemisch afval of worden ingeleverd bij de dealer. Zo zorg je niet alleen voor optimale prestaties van je accu's, maar ook voor een langere levensduur en milieubewust gebruik.

TIP: Adviseer onze accu opslagkasten voor het veilig opbergen van je accu's op de werkplaats!

Deel dit artikel met jouw klanten! 

Verspreid dit artikel onder jouw klanten via jouw website, nieuwsbrieven, sociale media platforms of andere communicatiekanalen die jij gebruikt. Samen kunnen we de algehele klantervaring verbeteren en de waarde van onze producten en diensten demonstreren. 

Nog vragen? 

Wil je meer weten over het onderhoud van accu tuingereedschap? Neem dan contact op met onze productspecialist of mail ons op kenniscentrum.  Ben je particuliere klant en op zoek naar producten uit dit artikel? Zoek dan een Kramp-dealer bij jou in de buurt.   

Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com