Afvalmanagement in Nederland: Wat te doen met afval?

Editorial team|6 minuten lezen

Bij Kramp staan recyclen en afvalmanagement hoog op de agenda. Als bedrijf actief in de agrarische sector, weten we hoe belangrijk het is om goed om te gaan met onze omgeving. Daarom doen wij graag een stap extra. Vanaf de start gaf Johan Kramp dozen van leveranciers een tweede leven door ze opnieuw te gebruiken om producten naar klanten te sturen. Deze dozen zijn inmiddels vervangen door onze rode retourbakken, maar de principes zijn hetzelfde gebleven. We werken aan diverse oplossingen om afvalbeperking te bevorderen. Daarnaast maken we gebruik van bestaande oplossingen in Nederland om oliën, elektrische apparatuur, banden en batterijen te recyclen. Ben je benieuwd wat je als eindgebruiker moet doen met een afgedankt product of wil je weten wat je verplichtingen als verkoper zijn? Bekijk onze afvalwijzer hieronder!


Wetgeving & richtlijnen
In Nederland is diegene die een product importeert of als eerste ter beschikking stelt in Nederland (producent) verplicht bij te dragen aan het inzamelings- en recycling systeem. Deze verplichting vindt zijn basis in Europese wetgeving en is vervolgens geïmplementeerd in Nederlandse wetgeving. Vanwege bovenstaande verplichting is Kramp aangesloten bij verschillende milieu instanties. Op maandelijkse basis doet Kramp een opgave van de geïmporteerde of geproduceerde producten aan de milieu instanties die er op hun beurt weer voor zorgen dat een gelijk aantal producten op de juiste manier worden verwerkt of gerecycled. Daarnaast draagt Kramp de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de producten op de juiste manier gemarkeerd zijn. Een voorbeeld hiervan is de doorgekruiste, verrijdbare afvalbak.

Hieronder leggen we per onderdeel uit wat je als verkoper of eindgebruiker met het afval moet doen.


Waar moet je opletten?
Verkoper
Als dealer of OEM’er gebruik je het product meestal niet zelf, maar wordt het product doorverkocht of ingebouwd in een ander product. Als verkoper heb je de verantwoordelijkheid om jouw klanten – de eindgebruikers - te informeren over waar het betreffende product na gebruik moet worden afgeleverd. Hieronder wordt per onderdeel aangegeven bij welke milieu instantie Kramp is aangesloten, zodat jouw eindgebruiker het juiste inzamelingspunt kan vinden.

Eindgebruiker
Als dealer of OEM’er kun je het gekochte product bij Kramp ook zelf in gebruik nemen zonder het door te verkopen. In dat geval ben je een eindgebruiker. Voor alle eindgebruikers geldt: zorg ervoor dat het product na gebruik bij het daarvoor bestemd inzamelingspunt wordt ingeleverd. Hieronder wordt per onderdeel aangegeven waar je het juiste inzamelingspunt kunt vinden.


Oliën
Afgewerkte olie valt onder klein chemisch afval (kca). Als oliën bij restafval belanden, kan het schadelijk zijn voor lucht, bodem of grondwater. Wil je je als particulier of als bedrijf ontdoen van afgewerkte olie? Dan mag je de afgewerkte olie alleen afgeven aan bedrijven die over een inzamelvergunning voor afgewerkte olie beschikken. Vind HIER jouw dichtstbijzijnde inzamelaar voor afgewerkte olie met vergunning.


AEEA (Afgedankte elektrische en elektronische apparaten)
AEEA is een Europese richtlijn (beter bekend onder de Engelse naam WEEE) die gaat over afgeschreven elektrische en elektronische apparatuur. Kramp is aangesloten bij milieu instantie WeCycle. Dit is een Nederlandse organisatie die de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten regelt.

Grote apparaten
Grote afgedankte elektrische apparaten mogen onze klanten, en de klanten van onze klanten, gratis inleveren bij WeCycle. Je dient hiervoor DIT formulier van WeCycle in te vullen. Zij zullen jou dan laten weten waar en wanneer je terecht kan.

Kleine apparaten
Kleine afgedankte elektrische apparaten mogen onze klanten, en de klanten van onze klanten, gratis inleveren bij 1 van de e-waste inleverpunten: https://www.wecycle.nl/nl-nl/inleverpunt-zoeken. Hier staan ook de gemeentelijke milieustraten tussen waar je terecht kan met je kleine afgedankte elektrische apparaten.

Fysieke of online winkel
Indien je een fysieke of online winkel hebt en je klant een elektrisch apparaat koopt, ben je verplicht om een soortgelijk product in te nemen. Dit heet de ‘oud-voor-nieuw’-regeling. Je bent daarnaast verplicht de ‘oud-voor-nieuw’-regeling duidelijk aan je klanten te communiceren. WeCycle kan je hierbij van dienst zijn met een gratis vignet voor in je fysieke winkel. Neem hiervoor contact op met WeCycle.


Batterijen en accu’s
Wie batterijen en accu’s verkoopt of levert, is verplicht deze ook weer in te nemen. Dat is in het kort de wetgeving rond batterijen-inzameling. Kramp is voor deze verplichting aangesloten bij Stibat. Als klant van Kramp kan je je batterijen en accu’s bij Stibat en je gemeente inleveren. Stibat streeft naar grondstof- en producthergebruik en een duurzame verwerking van lege batterijen. Op deze website vind je een inzamelpunt in de buurt! Mocht je, als beroepsgebruiker, op uitdagingen stuiten bij de gemeente of de erkende inzamelaar? Neem voor meer informatie of ondersteuning contact op met Stibat.


Banden
Kramp heeft voor banden een afvalverwerkingspartner gevonden in RecyBEM. Kramp draagt hierbij mee aan het inzamelings- en recycling systeem voor oude banden. RecyBEM is in 2004 opgericht door de leden van de Vereniging Band en Milieu (BEM) om invulling te geven aan de verantwoordelijkheden uit het Besluit beheer autobanden (Besluit). Als uitvoeringsorganisatie zorgt RecyBEM voor het gestructureerd inzamelen en verwerken van gebruikte autobanden in Nederland. Als klant van Kramp kun je je oude autobanden inleveren bij één van de RecyBEM- gecertificeerde inzamelingsbedrijven.


Verpakkingen
De gemeentelijke inzameling is alleen voor het verpakkingsafval van consumenten bedoeld. Bedrijfsmatig verpakkingsafval dient door een afvalverwerker te worden verwerkt. Kramp is aangesloten bij Afvalfonds Verpakkingen die de inzameling van verpakkingsafval regelt. Zorg er dus altijd voor dat jouw klanten plastics, karton en restafval op een verantwoorde wijze scheiden en recyclen en doe dat zelf natuurlijk ook.


Meer vragen?
Je bent nu op de hoogte van afvalmanagement in Nederland. Heb je nog aanvullende vragen? Raadpleeg dan een medewerker van Kramp. We helpen je graag verder! Wil je graag meer weten over duurzaamheid? Neem dan hier ook eens een kijkje. Onze Product Compliance & Product Kwaliteit pagina die je hier kan vinden is ook fantastisch!

Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com