Het Juiste Bosmaaier Mes voor Optimale Prestaties en Veiligheid

Editorial team|15 minuten lezen

Verschillende soorten maaimessen zijn beschikbaar voor bosmaaiers, elk met unieke eigenschappen en toepassingen. Door jouw klanten te helpen begrijpen welk mes het beste bij hun behoeften past, geef je hen de mogelijkheid om zelfverzekerd te kiezen voor een efficiënt en veilig gereedschap. In deze gids gaan we dieper in op belangrijke overwegingen bij het selecteren van het juiste maaimes voor de bosmaaier en geven we essentiële veiligheidsrichtlijnen voor het gebruik.  

Om jouw klanten te assisteren bij het kiezen van het juiste maaimes voor hun bosmaaier, is het cruciaal om eerst te weten welk type begroeiing ze willen maaien en welke specifieke machine ze van plan zijn te gebruiken. Bovendien zijn er andere belangrijke zaken om te overwegen, zoals de specificaties van de bosmaaier, zoals de diameter van het centrale asgat, de grootte van het mes en de beschermkap.   

1. Het Bosmaaier Mes Afstemmen op de Machine   

Bij de keuze van het juiste maaiblad zijn de diameter van het blad, de diameter van het centrale asgat en de overeenkomstige as van cruciaal belang. De diameter van het centrale asgat moet overeenkomen met de uitgaande as van de machine om een veilige en stabiele pasvorm te garanderen.  Bovendien is het essentieel om een beschermkap te gebruiken om de gebruiker te beschermen.  

2.Controle van de Bosmaaier  

Adviseer jouw klant om er een gewoonte van te maken, voordat hij begint te maaien, te checken of alles naar behoren werkt. 

  • Zijn de borgmoer en de tankdop goed vastgedraaid? 
  • Werken de gashendel en de stopknop soepel? 
  • Roteert het blad niet wanneer de motor stationair draait? 
  • Zit de draagriem comfortabel? 

3. De Juiste Bescherming

Het gebruik van een bosmaaier kan inderdaad gevaarlijk zijn, met potentiële risico's zoals het wegwerpen van stenen of keien. Om de veiligheid van klanten te waarborgen, is het cruciaal om hen eraan te herinneren persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) te gebruiken, zoals veiligheidsbrillen, werkhandschoenen, gehoorbescherming, scheenbeschermers en stevig schoeisel. Het volgen van deze veiligheidsmaatregelen vermindert aanzienlijk de risico's die gepaard gaan met het gebruik van een bosmaaier. 

3.1. Snelle Vermoeidheid Voorkomen

Naast fysieke gevaren is vermoeidheid een aanzienlijk risico, vooral bij langdurig gebruik van zware bosmaaiers. Om dit te verminderen, is het essentieel om klanten aan te raden een harnas te gebruiken voor noodzakelijke ondersteuning, waardoor spiervermoeidheid tijdens langdurige werksessies wordt verminderd. Een juiste afstelling van het harnas verdeelt het gewicht van de bosmaaier gelijkmatig over hun schouders, waardoor spanning en ongemak worden verminderd

3.2. Maaianpak Structureren  

Om veilige en efficiënte werking van de bosmaaier te bevorderen, adviseer een gestructureerde aanpak door in stroken te maaien, van onder naar boven te werken of omgekeerd. Bij het werken rond obstakels zoals bomen en palen is het gebruik van een nylon trimmerkop de gemakkelijkste en veiligste optie om beschadiging van de schors te voorkomen. 

3.3. Minimaliseer Risico's van Trillingen

Het is cruciaal om risico's van trillingen in bosmaaimessen aan te pakken, aangezien ze aanzienlijke problemen kunnen opleveren voor zowel de operator als de machine. Overmatige trillingen kunnen leiden tot ongemak, vermoeidheid en mogelijke gezondheidsproblemen zoals het hand-arm vibratiesyndroom (HAVS) bij langdurig gebruik. Benadruk daarom het belang van mesbalancering wanneer gebruikers een toename in trilling opmerken. Bekijk onze zeer goed uitgebalanceerde Kramp-messen >>.

Een gebalanceerd mes zorgt voor een gelijkmatige gewichtsverdeling, vermindert onregelmatige bewegingen en minimaliseert trillingen, wat resulteert in een veiliger en comfortabeler werken. Regelmatige controle en balancering van het mes zullen niet alleen de veiligheid van de gebruiker verbeteren, maar ook de levensduur van de bosmaaier verlengen door slijtage te verminderen.   

Klanten kunnen kiezen voor mesbalancering bij uw dealer of in hun eigen werkplaats, op voorwaarde dat ze een mesbalancer en de nodige expertise hebben. Het is essentieel om het belang van juiste mesbalancering te benadrukken. 

4. Montagesysteem Bosmaaier Messen

Het montagesysteem voor bosmaaierbladen verschilt per machine, vaak hebben deze bosmaaiers een 20 mm of 25.4 mm pasrand. De bladen hebben veelal een pasrand van 20 mm of 25.4 mm (deze laatste in de volksmond duims genoemd). De meeste bosmaaiers hebben linkse schroefdraad in de aandrijfas voor de bevestiging van het maaiblad de moer of bout die wordt gebruikt om het blad vast te zetten heeft dus veel al een linkse draad en kan in grootte en vorm verschillen, dit is dus afhankelijk van de verschillende soorten Machine’ s en verschilt vaak per merk.  

Bekijk ons assortiment linkse bouten en moeren voor bosmaaiers>>   

Bosmaaier Messen –Keuzegids 

Of het nu gaat om hoog gras, struikgewas of dunne boomstammen – voor elke toepassing en elke bosmaaier bieden we het juiste maaiblad. De stabiele en robuuste bladen zijn van geteste professionele kwaliteit. 

Grassnijbladen  

Grassnijbladen hebben 2 tot 8 tanden en kunnen worden gebruikt voor zacht en vers gras in het voorjaar en voor droger gras in de zomer. Deze bladen zijn bijzonder geschikt voor het maaien van houtachtige grassen, varens, brandnetels en zeer dichte begroeiing.  Voor een zuivere snede moet het blad goed geslepen zijn. 

2-tand bosmaaier blad 

 

Grassnijblad voor het maaien van kleine tot middelgrote oppervlaktes

Toepasbaar aan beide zijden 

  

3-tand bosmaaier blad

Uitdunnen van hoog gras, struikgewas, wilde begroening 

 Toepasbaar aan beide zijden  


 

4-tand bosmaaier blad

Maaien van kleine tot middelgrote oppervlaktes  

Toepasbaar op beide zijden  


 

8-tad bosmaaier blad

Vlak maaien van hard, droog gras, onkruid, riet en brandnetels 

 Toepasbaar op één zijde  


 

Mulchbladen   

Deze 2 of 3 tands bladen worden gekenmerkt door hun naar beneden gebogen punten. Door op en neer te bewegen versnippert het blad struiken en doornachtige struiken en bedekt het tegelijkertijd de grond met het versnipperde/ gehakselde product. De vorm van het blad voorkomt knopen en verwarring van de planten en verstoppingen die vaak voorkomen bij rechte bladen.  

Dit type blad is geschikt om versnipperd takhout te produceren, dat vervolgens kan worden gebruikt als bodembedekker op bloemperken en onder bomen of struiken.  

2-tand mulchblad

 

Hakblad voor het uitdunnen en versnipperen van stekelige heggen, braamstruiken en                struikgewas 

Kan aan één kant worden gebruikt 

 

 


 

2-tand mulchblad gebogen 

Gebogen hakselblad voor grote bosmaaiers 

Voor het uitdunnen en versnipperen van doornige heggen, bramen en kreupelhout  

Kan aan één kant worden gebruikt 

 


 

3-tand mulchblad

Hakblad voor het uitdunnen en versnipperen van stekelige heggen, bramen, struiken en bosjes 

Kan aan één kant worden gebruikt 

  


 

Zaagtand bladen    

Bosmaaierbladen (met een soort van kettingzaagbeitel) kunnen worden gebruikt om bijzonder dicht begroeide gebieden met verstrengelde planten te maaien. Deze bladen kunnen de grootste doornstruiken, dichte ondergroei of doornige hagen, zoals de hondsroos, aan.    

Cirkelzaagblad met beiteltand maxi

 

Optimaal voor opruimen, heggen, knoestige struiken of dunne boomstammen  

 

 


 

Cirkelzaagblad met beiteltand XRT 

Anti-terugslag vertanding, optimaal voor opruimwerkzaamheden, heggen, knoestige struiken of dunne boomstammen  

 

 


 

Cirkelzaagblad met beiteltand EIA 

Optimaal voor opruimwerkzaamheden, heggen, knoestig struikgewas of dunne boomstammen 

 

  


 

Deel dit Artikel! 

Breng dit artikel onder de aandacht van je klanten via je website, nieuwsbrieven, socialemediaplatforms of andere communicatiekanalen die je hanteert. Samen kunnen we de totale klantbeleving verbeteren en de waarde van onze producten en diensten laten zien.

Nog Vragen?  

Wil je meer weten over de verschillende bosmaaierbladen? Neem dan contact op met onze productspecialist of mail ons op kenniscentrum. Heb je geen Kramp account en ben je op zoek naar de producten in het artikel, zoek een Kramp-dealer bij jou in de buurt. 

Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com