Hoe voorkom je overbelasting van je installatie bij gebruik van led-werklampen?

Editorial team|6 minuten lezen

Tegenwoordig maken we steeds langere dagen en goed licht is in de meeste gevallen steeds belangrijker. Juist omdat verlichting zo belangrijk is, vervangen we bestaande halogeen- en gloeilampen door ledtechniek. Ledtechniek is veel efficiënter, geeft een beter lichtbeeld en heeft bovendien een prettige lichtkleur. Ledverlichting is efficiënt, maar toch zijn er een aantal aandachtspunten bij de installatie van deze ledlampen. Vooral wanneer er meerdere lampen worden aangesloten. Lees in dit artikel hoe je overbelasting van je systeem kunt voorkomen.  


Hoe kunnen we dit voorkomen en hoe zorgen we ervoor dat we de originele bedrading niet overbelasten? 
Stel je voor dat je een installatie hebt met meerdere 30 watt halogeenlampen. Je wil het aantal werklampen uitbreiden en tevens omzetten naar ledlampen met een groter vermogen. We bespreken twee aandachtpunten waar je rekening mee dient te houden. 

  • De bestaande bedrading is berekend voor de standaard verlichting. Hier moeten we dus goed zorgen dat er geen overbelasting plaatsvindt die overbelasting van schakelaars of bedrading veroorzaakt. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat we onder de toegestane belasting van de standaard installatie blijven. Zie hiervoor het kopje ‘Hoe passen we een relais toe bij het aansluiten van meerdere lampen?’.  
    Goed om te weten: de multi-verlichtingsschakelaar van Fendt-trekkers staat bijvoorbeeld ook bekend om het veroorzaken van problemen bij uitbreiding met zwaardere werklampen. Voor dit veelvoorkomend probleem is het toepassen van een relais ook dé oplossing. 
     
  • Een ander aandachtspunt is de bekabeling die we gebruiken voor de verlichting. Als we extra voeding aanleggen vanaf de bron (accu), is het belangrijk dat we ruim bemeten bekabeling gebruiken. Let wel op dat elke koppeling extra weerstand oplevert. Gebruik hiervoor goede stekkers die voldoende stroom verwerken. Als er kabels verlengd moeten worden, zorg dan ook voor goed contact. Dus door solderen (bijvoorbeeld door gebruik van zogenoemde doorverbinders) of stevige connectoren die bestand zijn tegen de omgeving (water, olie en stof). Een kroonsteentje is een oplossing van korte duur (😉).  
    Lees hier meer over hoe je de juiste kabel kiest voor jouw 12V installatie. 


Hoe passen we een relais toe bij het aansluiten van meerdere lampen? 
Om de juiste onderdelen te selecteren, is het belangrijk te weten hoeveel vermogen we willen aansluiten. Tel alle wattages bij elkaar op en deel deze door de voedingsspanning (12/24V). Hiermee hebben we het aantal ampères die we gaan gebruiken. Alle elektrische componenten worden vaak uitgedrukt in ampères, vandaar deze berekening.  
Voorbeeld: we willen bijvoorbeeld vier stuks 30 watt halogeen lampen vervangen door vier stuks 45 watt en twee stuks 60 watt led werklampen. Dit resulteert in 4x45+2x60=300 watt (300/12=25A) in de nieuwe situatie vergeleken met slechts 120W (120/12=10A) in de oude situatie. Dit lijkt niet veel, maar kan wel gevolgen hebben voor de originele bedrading. Het is nu verstandig een extra voedingskabel met relais aan te leggen naar deze nieuwe lampen toe. Als er vanaf de bron zes meter kabel nodig is, moeten we hier 3,5 mm2 kabel voor gebruiken. Natuurlijk moeten we ook zorgen voor een goede zekering, zo dicht mogelijk bij de bron. Kies een goede zekeringhouder die bestand is tegen vocht, olie, stof en de vele trillingen. Bijvoorbeeld de DE12033769 + DE12033731 + 2x DE12066614 of SI20153A.  

Een ander aandachtspunt is de routing van de voedingskabel. Zorg ervoor dat deze niet beschadigd wordt door langs scherpe hoeken en er geen kracht op komt door trillingen of bewegingen van de machine. Gebruik waar nodig een beschermslang. Op een geschikte plaats moeten we nu een relais toepassen. Hier komt een stuurspanning uit een bestaande bedrading en schakelen we een nieuw aangelegde voedingskabel naar de lampen toe. 

Gebruik hiervoor bijvoorbeeld relais 30 A. Deze mag maximaal 20 ampère schakelen en is dus ruimvoldoende voor deze toepassing.  

Werking relais

Speciaal voor werklampen is er een aansluitset in het assortiment van Kramp. Deze kan maximaal 2x100 watt (12V) | 2x200 watt (24V) schakelen. Hier zitten al standaard Deutsch connectoren aan die op vele Kramp werklampen passen.    

Relais 1605WK031
Relee 1605WK032

Deze is geschikt voor twee werklampen. 


Heb je nog vragen? 
Heb je nog vragen over hoe je overbelasting van je installatie voorkomt bij gebruik van led-werklampen? Neem dan contact op met een productspecialist van Kramp of met ons via knowledgecenter@kramp.com

Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com