Waar je op moet letten bij het kopen van motorolie

Editorial team|5 minuten lezen

Vaak is de olie door de fabrikant al bijgeleverd bij je nieuwe machine of voertuig. Wanneer deze olie ververst of bijgevuld moet worden, moet je op zoek naar een vervangende olie. Maar welke motorolie moet je nu hebben? Elke fabrikant heeft zijn eigen specificaties voor hun eigen olie. Ze verwijzen naar de specificaties in het onderhoudsboekje dat bij het voertuig of de machine hoort. Olie fabrikanten refereren met hun olie naar het olietype of de typeaanduiding die de voertuig- en machinefabrikanten hanteren.

Maar stel nu dat je het niet kunt vinden en je neemt contact op met de leverancier van de olie, dan moet je de technische specificaties kunnen noemen, zoals het type voertuig of machine en de toepassing. Lees hier meer over waar je op moet letten bij het kopen van motorolie.

Er zijn veel verschillende oliën voor meerdere toepassingen. Zo heb je naast motorolie ook transmissieolie, hydrauliekolie, kettingzaagolie, smeerolie, snijolie, compressorolie en multi oliën. In dit artikel kijken we specifiek naar motorolie en de belangrijke specificaties daarvan.


1. De viscositeit
Bij het zoeken naar de geschikte motorolie is het belangrijk om te kijken naar de viscositeit van motorolie. De viscositeit staat voor de dikte van de olie en deze verandert door wisselende temperaturen. 

  • Koude olie is stroperiger en dikker, zoals honing: hoge viscositeit;
  • Warme olie is dunner, zoals dieselbrandstof: lage viscositeit.

Goed om te weten: Hoe kouder het buiten is, hoe dikker en dus minder vloeibaar de olie in koude toestand is. Belangrijk dus dat hoe kouder het buiten is, hoe dunner de olie in koude toestand moet zijn. In de winter is het dus het beste om het getal voor de ‘W’ zo laag mogelijk te kiezen als wordt toegestaan door de fabrikant van de machine of het voertuig. Op deze manier is de olie sneller bij alle onderdelen die gesmeerd moeten worden.


Multigrade en singlegrade motorolie
Motorolie moet tegenwoordig bij verschillende temperaturen goed functioneren, daarom zijn er de multigrade motoroliën. Een multigrade 5W-30 motorolie heeft bij lage temperaturen dezelfde viscositeit als een singlegrade SAE 5 bij dezelfde temperatuur en heeft bij hoge temperaturen dezelfde viscositeit als SAE 30 bij dezelfde temperatuur. In onderstaande afbeelding leggen we het verband tussen verschillende temperaturen en viscositeit uit.

Link tussen temperatuur en viscositeit

In onderstaande afbeelding leggen we olie viscositeit verder uit. 

  • Hoe lager het getal voor de W, hoe dunner de olie is als het koud is;
  • Hoe hoger het getal achter de W, hoe dikker de olie blijft als het warm is.


Olie viscositeit

HTHS (High Temperature, High Shear) viscositeit is een term die steeds meer wordt gebruikt. Dunnere olie zorgt voor minder weerstand en dus voor een lager brandstofverbruik. Als jouw motor hier niet geschikt voor is, moet je kiezen voor een olie met hoge HTHS viscositeit. De HTHS viscositeit staat weergegeven op de verpakking van de motorolie. 

Bij een HTHS test wordt de viscositeit altijd gemeten bij 150 °C. Fabrikanten maken gebruik van dezelfde viscositeit, maar deze oliën kunnen verschillende HTHS waardes hebben. Zo kan een fabrikant een 5W-30 Low HTHS olie gebruiken. Als je deze olie dan in een motor zou gieten die een 5W-30 High HTHS olie voorgeschreven heeft gekregen, kan dit tot motorschade leiden.


2. Minerale, synthetische en semi oliën
Ken jij het verschil tussen minerale olie, synthetische en half-synthetische (semi) oliën? Hieronder worden deze soorten oliën uitgelegd. 

  • Minerale olie: Dit is een meer natuurlijke en ruwe olie. Vooral oudere voertuigen zoals oude tractoren gebruiken deze motorolie. 
  • Synthetische olie: Aan deze hoog geraffineerde basisolie zijn dopes (additieven) toegevoegd, om de eigenschappen van de olie te verbeteren. Additieven zijn stoffen die van chemische oorsprong zijn.
    Enkele voordelen van synthetische oliën zijn:
    - Kan beter tegen koude en warme temperaturen;
    - Krachtige smeerfilm.
    Ook reinigt synthetische olie vaak beter en veroudert de olie langzamer dan minerale en half-synthetische olie. 
  • Semi, ook wel half-synthetische olie: Deze olie is een combinatie van minerale en synthetische olie. Vaak is deze olie wat voordeliger dan de andere twee soorten.


Het is belangrijk om goed op te letten of je de juiste motorolie hebt. Daarbij is de viscositeit van de olie erg belangrijk. Ook het soort olie, mineraal, synthetisch of semi-synthetisch is van belang. Een laatste tip: Check de oliepeil geregeld en zorg dat je altijd de juiste reserve motorolie bij je hebt.

Wil je meer weten over onze motorolie? Neem dan een kijkje op onze webshop, neem contact op met je accountmanager of neem contact op met ons via knowledgecenter@kramp.com.

Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com