Waarom en wanneer heb je ademhalingsbescherming nodig?

Editorial team|4 minuten lezen

99% van alle sterfgevallen op de werkplek zijn het resultaat van luchtwegaandoeningen, volgens de Health and Safety Executive. Blootstelling aan verontreinigde lucht heeft niet altijd direct een effect. Het kan op termijn ook zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen en het kan zelfs fataal zijn. Wist je dat het aanpakken van de bron van potentiële gevaren de eerste en belangrijkste prioriteit is en juridisch gezien ook verplicht? In dit artikel bespreken we het belang van ademhalingsbescherming en geven we je een aantal handige tips.  

Welke ademhalingsbescherming moet ik kiezen? 

Ademhalingsbescherming maakt het mogelijk om schone lucht in te ademen. Dit kan op twee manieren worden bereikt: door het filteren/zuiveren van de omgevingslucht, of door het verstrekken van schone lucht uit een andere bron. Bij Kramp hebben we een uitgebreid assortiment ademhalingsbeschermingsmaskers om ervoor te zorgen dat je in alle gevallen beschermd bent. Om tussen deze twee opties te kunnen kiezen is het belangrijk dat je een goed beeld hebt van de luchtkwaliteit en risicovolle stoffen. Natuurlijk moet je ook weten wat de functies van de verschillende vormen van ademhalingsbescherming zijn en wat de verschillen tussen de twee zijn. Dit zijn slechts enkele van de factoren waarmee rekening moet worden gehouden:  

  • hoe lang moet de medewerker in de potentieel gevaarlijke omgeving werken? 
  • de locatie en (algemene) maatregelen die zijn genomen om risico's te beperken 
  • de grenswaarde: wat is de maximaal toegestane concentratie van de aanwezige stoffen? 
  • de gezondheidsrisico's die worden gekoppeld aan de betreffende vervuilende stoffen. 

De ademhalingsbescherming die nodig is voor de ene situatie kan enorm verschillen van de andere. Ademhalingsbescherming werkt alleen goed als deze op de juiste manier wordt uitgekozen, gebruikt en onderhouden. Lees ons artikel De juiste ademhalingsbescherming vinden in 5 stappen voor tips over het kiezen van de juiste bescherming. Welke persoonlijke beschermingsmiddelen vereist zijn, hangt af van het werk en de gezondheidsrisico's. Het materiaal moet ook worden aangepast aan de werknemer die het gaat dragen; geen gezicht is immers hetzelfde.

Het kiezen van de juiste ademhalingsbescherming en deze onderhouden

Dan zijn er de gevaren die misschien niet direct opvallen, maar die schadelijk kunnen zijn op de langere termijn. Het inademen van asbestvezels of kwartsstof kan leiden tot longkanker. Persoonlijke beschermingsmiddelen in de vorm van bijvoorbeeld stofmaskers of volgelaatsmaskers, kunnen dus een belangrijke rol spelen in de veiligheid op de werkplek. Door preventieve maatregelen te nemen om schadelijke stoffen in de eerste plaats al te bestrijden, en door werknemers te voorzien van geschikte maskers en andere relevante ademhalingsbescherming, kan het merendeel van de ongezonde effecten volledig worden voorkomen. Het is wel belangrijk om dit goed aan te pakken. Dit kan bijvoorbeeld met een Face Fit Test, ook wel bekend als een fittest. Hierbij test je van tevoren of het ademhalingsproduct goed zit en of er eventueel lekkage is. 

Naast de keuze voor de juiste ademhalingsbescherming is het ook belangrijk om je medewerkers te informeren over het gebruik van de bescherming en hen instructies te geven. Medewerkers kunnen alleen op de juiste manier gebruik maken van de persoonlijke beschermingsmiddelen als ze goed geïnformeerd zijn, en alleen dan zijn ze ook goed beschermd. Onderhoud is minstens zo belangrijk als het correct gebruiken: slecht onderhoud kan leiden tot vervuiling en lekken.

Wat gebeurt er als je ademhalingsbescherming niet goed werkt?

Het nadeel van werken in stoffige omgevingen is dat de negatieve effecten pas op de langere termijn op kunnen treden. Neem geen onnodige risico's en draag altijd een voorgeschreven product voor ademhalingsbescherming. 

Wil je persoonlijke begeleiding bij het kiezen van je ademhalingsbescherming? Neem dan contact met ons op of vraag meer informatie aan bij onze productspecialisten. 

Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com