Wat zeggen veiligheidsnormen over mijn werkschoenen?

Firdaouss Amchich|4 minuten lezen

Als je aan de slag gaat in een specifiek beroep dan dien je veiligheidsschoenen te kopen die aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Vaak in het kader van veiligheid, maar ook voor een goede ondersteuning van de werknemer. De juiste werkschoen kan bepaalde ongevallen op het werk voorkomen. 


Werk je in de agrarische industrie? Dan zijn vaak veiligheidsschoenen die voldoen aan de hoogste beschermingseisen noodzakelijk. Waarbij de voorkeur uitgaat naar veiligheidsschoenen met S3-normering met een stalen neus en tussenzool. De stalen neus heeft het grote voordeel dat de impact beter geabsorbeerd wordt en hoewel er ook lichtere alternatieven zijn zoals composiet, blijft een stalen antiperforatiezool de beste bescherming bieden in de zwaarste omstandigheden. Denk aan zware tractoren, andere machines of bijvoorbeeld in de veehouderij.


Steunzolen in veiligheidsschoenen
Ook het gebruik van verkeerde steunzolen kan eventuele risico’s met zich meebrengen. Het is namelijk zo dat er een kans bestaat dat de antistatische eigenschappen van de schoen verstoord worden. Dit is gevaarlijk voor werknemers die te maken hebben met (statische) elektriciteit. Het hebben van te weinig teenruimte, omdat de zool te veel plek in beslag neemt, kan ook een storende factor zijn. Verder zijn steunzolen vaak niet goed voor de slijtweerstand en de vochtopname en -afgifte. In principe kun je zeggen dat de combinatie schoen-steunzool gecertificeerd dient te zijn. Je mag dus officieel geen steunzolen van andere merken in je veiligheidsschoenen doen, anders vervalt de certificering.


Maar wat houden al die eisen nou in?
Wij hebben de belangrijkste veiligheidsnormen in een compleet overzicht gezet.

Overzicht veiligheidsnormeringen van werkschoenen

Aanvullende normen
Met de aanvullende normen kun je jouw veiligheidsschoenen perfect afstemmen op je werkomgeving. 

Aanvullende normen werkschoenen

Extra tips om ervoor te zorgen dat jouw veiligheidsschoenen nóg comfortabeler zitten
Neem een halve maat groter
Als je twijfelt over welke maat je moet hebben, neem dan een halve maat groter dan normaal. Tijdens koudere periodes kun je dan bijvoorbeeld nog extra dikke sokken dragen.


Gebruik inlegzolen 
Door inlegzolen te gebruiken zorg je ervoor dat je werkschoen comfortabeler zit en de juiste pasvorm heeft. Gebruik bijvoorbeeld een fleece inlegzool voor extra warmte op koude dagen. Belangrijk om te weten: de schoenen zijn gecertificeerd mét inlegzolen. Indien een andere binnenzool wordt gebruikt, is het certificaat niet meer geldig.


Neem iets meer tijd om de juiste werksokken uit te kiezen
Vaak wordt er minder tijd besteed om de juiste werksokken uit te kiezen terwijl een paar kwalitatief goede werksokken juist het verschil kunnen maken. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor speciale wandelsokken die snel drogen en je een hoop blarenleed besparen. 


Mocht je toch twijfelen over de juiste normering voor jouw werkschoenen of wil je meer weten over veiligheidsschoenen? Neem dan contact op met je accountmanager of bekijk onze veiligheidsschoenen, -laarzen of -klompen op onze webshop. 

Deel op
Firdaouss Amchich

Dit artikel is geschreven door

Firdaouss Amchichknowledgecenter@kramp.com