Wat zijn de meest voorkomende problemen aan een dynamo en hoe los je ze op?

Editorial team|5 minuten lezen

Een essentieel onderdeel in jouw voertuig: een dynamo. Om oplaadproblemen van een voertuig te voorkomen en om mechanische energie om te zetten in elektrische gelijkstroom, is een goed werkende dynamo onmisbaar. Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een dynamo? Hoe herken je mogelijke schade of problemen? Én wat zijn de oplossingen? 

Hoe werkt een dynamo? 

Een dynamo heeft twee functies: het opladen van een batterij om het elektrische systeem van een voertuig van stroom te voorzien, wanneer de motor draait. Daarnaast maakt de dynamo deel uit van het laadsysteem van jouw voertuig dat elektriciteit produceert voor vele apparaten. 

De dynamo is gemonteerd op de motor en is met een v-snaar of multiriem verbonden aan de krukas (welke in de motor zit). Het zorgt ervoor dat de elektrische energie naar de accu toe gaat. De accu moet je zien als een batterij. De dynamo levert de benodigde energie en de accu/batterij staat stand-by. 

Het is te vergelijken met een dynamo op een fiets: als je trapt en de band draait, draait de dynamo en gaat de lamp branden. Dit geldt ook voor andere voertuigen; als de motor draait, levert hij stroom. Uiteraard is de dynamo in een voertuig een stukje ingewikkelder, maar in de basis werkt het hetzelfde. Daarbij zorgt een voertuigdynamo er ook voor dat de accu van het voertuig opgeladen blijft. 

Hoe weet je of een dynamo stuk is? 

Een niet-werkende dynamo herken je aan een brandende acculamp in je voertuig. Het is ook mogelijk dat de lampjes van de veiligheidssystemen gaan branden. Denk aan ABS of je airbagsysteem. Vervolgens is de kans groot dat de motor uitvalt. Daarnaast komt het voor dat bij het starten ongebruikelijke geluiden onder de motorkap te horen zijn. 

Hieronder lees je de vijf meest voorkomende symptomen van een slechte of falende dynamo: 

1. Indicatorlampje 

Een eerste teken van problemen met het oplaadsysteem is het waarschuwingslampje "batterij", "ALT" of "CHARGE" dat tijdens het rijden op het instrumentenpaneel gaat branden. Dit betekent dat de dynamo is gestopt met het leveren van de elektrische spanning/stroom en dat je voertuig op accuvoeding rijdt. Als het lampje slechts met tussenpozen brandt, duidt dit meestal op versleten of slechte koolborstels in de dynamo. Het branden van het lampje betekent echter niet altijd dat er een beschadigd onderdeel is. Het lampje wordt soms ook geactiveerd door een sensor die een verkeerde boodschap geeft. 

2. De motor start langzaam of helemaal niet 

Als de accu te weinig lading heeft, start de motor langzaam of helemaal niet. 

3. Batterij oververhit 

Een overladen accu veroorzaakt oververhitting. Als dat probleem niet op tijd wordt aangepakt, is het mogelijk dat het de batterij ruïneert. Een ander mogelijk teken dat de batterij overladen wordt, is wanneer de accupolen corrosie/roestvorming blijven vertonen. Dus slechte verbindingen tussen dynamo en accu of een slechte massaverbinding. 

4. Geluiden onder de motorkap 

Piepende, zoemende of knarsende geluiden die uit de motor komen, worden vaak veroorzaakt door slechte onderdelen van de dynamo, een losse of versleten v-snaar of multiriem óf een defecte riemspanner. Slechte dynamolagers, gelijkrichters, rotor as, statorwikkeling, sleepringen, borstels en andere onderdelen in de dynamo met mechanische of elektrische problemen maken dan vaak lawaai. 

5. Dimlichten 

Dimmen de koplampen, het instrumentenpaneel of de binnenverlichting? Dan heeft de accu waarschijnlijk een te lage lading of zijn er één of meer defecte diodes in de dynamo. 

Mocht de dynamo geen stroom meer leveren dan kan dit verschillende gevolgen hebben: 

  1. De v-snaar of multiriem is te slap of gebroken. In dit geval kan je deze eenvoudig laten repareren bij een dealer of gespecialiseerd bedrijf. 
  2. De dynamo zelf is stuk. Deze dynamo kan eenvoudig worden vervangen.  

Meten is weten 

Om zelf te testen of een dynamo goed de accu bijlaadt, heb je een voltmeter nodig. Sluit deze aan op de accupolen. Het is handig om dit eerst te meten als de motor uit staat. Hierbij zijn alle andere stroom verbruikende systemen, zoals de radio en de lampen, uitgeschakeld. Vervolgens zet je de motor aan en vergelijk je het aantal volt op de voltmeter met je vorige testbeurt. Als de accu leeg raakt, gaat deze onder de 12,2 volt. Deze spanning van de accu is te weinig om een motor mee te starten. Een goed werkende dynamo zit tussen de 13 en 14,8 volt.  

Om problemen met je dynamo te voorkomen, moet je ook regelmatig de multiriem controleren op spanning en droogtescheuren. Dit controleer door er met je vinger op te drukken. Hierbij moet de riem maximaal tot één centimeter in te drukken zijn, anders is de riem te slap en versleten. 

De levensduur van een multiriem is afhankelijk van de belasting. Als je de airco weinig gebruikt, wordt de multiriem minder belast en gaat deze langer mee. 

In onderstaande tabel vind je een overzicht van diverse problemen en oplossingen voor de dynamo: 

Probleem Mogelijk oorzaak Oplossingen 
Waarschuwingslampje brandt NIET (met het contact aan en de motor uit) 

Doorgebrande zekering 

  

Controleer de zekeringen LADING, IGN, ANG MOTOR; vervang ze indien nodig nadat je de oorzaak hebt verholpen. 

  

  

Lamp doorgebrand 

  

Lamp vervangen 

  

  

Bedradingsaansluitingen los 

  

Controleer spanningsverlies in circuit, draai losse verbindingen vast 

  

  

Defecte relais 

  

Controleer het relais, indien gebruikt, op continuïteit en goede werking 

  

  Defecte regelaar Controleer de dynamo 
Waarschuwingslampje gaat niet uit bij draaiende motor; accu te veel of te weinig opgeladen 

Losse of versleten aandrijfriem 

  

Aandrijfriem controleren; indien nodig afstellen of vervangen nadat oorzaak is verholpen. 
  Defecte batterij of batterijaansluitingen Controleer de batterij en de aansluitingen 
  Doorgebrande zekering of smeltlood 

Zekering en smeltlood controleren; zo nodig vervangen 

  

  Defect relais, regelaar, of dynamo Controleer het vermogen van het laadsysteem en de werking van onderdelen 
  Defecte bedrading Controleer spanningsval 
Lawaai 

Losse of versleten aandrijfriem 

  

Aandrijfriem controleren; afstellen of vervangen, indien nodig 

  

  

Versleten dynamolagers 

  

Vervang de dynamo 
  Defecte diode Vervang de dynamo 

Heb je nog vragen? 

Heb je vragen over de dynamo’s of wil je meer informatie over welke dynamo het meest geschikt is? Neem dan contact op met een onze productspecialist, vind een Kramp dealer bij jou in de buurt of met ons via knowledgecenter@kramp.com. Benieuwd naar alle starters en overige motorische onderdelen die we verkopen? Neem dan een kijkje in onze webshop

Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com