Watt omrekenen naar lumen doe je zo!

Klaas Peter van de Pol|3 minuten lezen

Door te kijken naar het aantal lumen, kan je verschillende type lampen met elkaar vergelijken. Waar vroeger het vermogen van een lamp uitgedrukt werd in watt, zie je tegenwoordig vaak lumen op de verpakking staan. Lumen zegt iets over de lichtopbrengst, terwijl watt iets zegt over het energieverbruik. Lumen gebruiken we om de lichtsterkte per wattage uit te drukken. 

Hoeveel watt produceren hoeveel lumen (lichtopbrengst)?
Het is vrijwel onmogelijk om wattages om te rekenen naar lumen, omdat we het dan over twee verschillende eenheden hebben. Eerder was het zo dat een hoger wattage nodig was om een bepaald hoeveelheid licht te geven. Inmiddels is dit niet meer het geval, lampen met een laag wattage kunnen ook veel licht geven. De lumenwaarde dient in verhouding gezien te worden tot het aantal watt dat nodig is om de gewenste helderheid te bereiken. Omdat ledlampen aanzienlijk minder vermogen nodig hebben, brengt dit tevens als groot voordeel dat een voertuig minder vermogen kwijt is aan verlichting. Hierdoor wordt onder andere de dynamo minder belast.

Naast de juiste lumen sterkte is het ook van belang dat het licht gelijkmatig over de werkomgeving wordt verdeeld, ook wel diffuus licht genoemd. De diverse varianten verlichting dienen gecombineerd te worden om dergelijke homogene lichtverdeling te bereiken. In de praktijk worden vaak de volgende keuzes in lumen voor het gebruik van werklampen gemaakt. 

  • Heb je een lichtbundel nodig in de directe omgeving van het voertuig? Dan is 1000 – 1850 lumen toereikend.
  • Heb je een lichtbundel nodig in de directe omgeving van het voertuig, maar ook verder weg? Denk dan eerder aan 1850 – 4500 lumen.

Flood, combo of spot geeft de stralingshoek van de lichtbundel aan. Indien er een lichtbundel in de nabije omgeving van het voertuig nodig is en er tevens gewerkt wordt met personen in het nabije werkveld, wordt er meestal voor werklampen met relatief laag aantal lumen (max. 1000 lumen) gekozen. Dit om verblinding tegen te gaan. In sommige gevallen wordt hiervoor zelfs een speciale lens toegepast (no glare).  

Wil je de verschillende werklampen nader bekijken? Klik dan hier. Lees ook ons artikel over werklampen, waar we in gaan op welke lampen je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. 

Deel op
Klaas Peter van de Pol

Dit artikel is geschreven door

Klaas Peter van de Polknowledgecenter@kramp.com