Welke tang heb je nodig voor welke klus?

Redactie|6 minuten lezen

Er zijn tangen om te klemmen, buigen, monteren, strippen, knippen en om gaten te maken. Maar welke tang heb je nu nodig voor welke agrarische klus? We zetten de 12 handigste tangen voor je op een rijtje. Heb jij ze allemaal bij de hand? 

1. Nijptang
Een nijptang wordt vooral gebruikt om spijkers uit materiaal te trekken. Klem de spijker vast, vlak boven de plek waar deze uit het materiaal komt. Laat de tang tegen het materiaal steunen en rol de spijker als het ware naar beneden. Ook is deze tang geschikt om draad bij elkaar te draaien en door te knippen.

2. Moniertang
De moniertang is in feite een lange, ranke nijptang. Deze tang wordt ook wel vlechttang genoemd en wordt gebruikt voor het aandraaien en knippen van binddraad. Je komt gemakkelijk op smallere plekken omdat de tang rank en slank is. De perfecte tang als je afrastering opruimt. Wist je dat deze tang ook prima werkt als nijptang voor het uittrekken van kleine spijkers?


3. Zijsnijtang
Een zijsnijtang gebruik je om veel verschillende dingen door te knippen. Het snijvlak van deze tang zit aan de zijkant en aan de vorm kun je al zien dat je hier gemakkelijk draden mee kan knippen. Je hebt met deze tang een hoge snijcapaciteit bij lagere krachtinspanning door optimaal samenspel van het greep design in combinatie met het snijvlak. Er zijn ook zijsnijtangen beschikbaar die voorzien zijn van een VDE-certificering speciaal voor mensen die werken met elektriciteit:
- Zijsnijtang 2-componenten antisliphandgreep
- Zijsnijtang bekleed met pvc voor betere grip
- Zijsnijtang VDE  


4. Kabelschaar
De functie van een kabelschaar is om snel een een kabel of draad door te knippen zonder dat deze tijdens het knippen vervormd. Je knipt eenvoudig de kabel op de juiste lengte af. Als resultaat krijg je een mooie, rechte snede. Let op, deze tang is niet geschikt voor een staalkabel. 


5. Boutenschaar
Je gebruikt een boutenschaar vooral voor het doorknippen van massieve en robuuste materialen. Hierbij kun je denken aan materialen zoals sloten, kettingen, dik ijzerdraad, dik staaldraad, bouten en betonijzer. Door de lange steel en een extra hefboomoverbrenging kun je er grote knipkrachten mee uitoefenen. 


6. Combinatietang
Zoals de naam al aangeeft is dit een tang waarmee je veel verschillende dingen kunt doen. Met deze universele tang kun je ronde en gladde voorwerpen stevig vastpakken en buigen. Ook kun je er dun draad, zoals koperdraad en ijzerdraad, mee doorknippen. Een tang die in geen enkele gereedschapskist mag ontbreken.


7. Waterpomptang
De waterpomptang is ook een must have! De bek van een waterpomptang kun je in verschillende posities vastzetten, waardoor je materialen van diverse diktes kunt vastpakken. Zo kun je dus ook bouten, moeren en fittingen in verschillende maten los- en vastdraaien. Hoe beter de tang past, hoe beter de grip en hoe minder kans op beschadiging van het materiaal. Met een waterpomptang set heb je voor de meeste situaties het juiste gereedschap bij de hand. 


8. Telefoontang
De telefoontang, ook wel puntbektang genoemd, kan dankzij de punt goed in smalle ruimtes werken. De telefoontang heeft een spitse bek. Dat maakt het grijpen van kleine draden veel gemakkelijker. Deze tang is ook erg geschikt om boutjes, pennetjes en spietjes aan te brengen. De telefoontang is er in een recht of gebogen model. Daarnaast zijn er ook VDE-certificering telefoontangen die geschikt zijn voor werkzaamheden aan elektrische installatie tot 1000 volt wisselstroom. 


9. Borgringtang
De borgveertang wordt gebruikt voor het plaatsen of verwijderen van in- en uitwendige borgveren en borgringen. Zo kun je bijvoorbeeld een seegerring vastklemmen om te bevestigen. Borgringen kunnen in- of uitwendig zijn en de borgringtang dus ook. Je hebt daarom uit de volgende opties:
Borgringtangen binnen rechte punten
Borgringtangen binnen gebogen punten
Borgringtangen buiten gebogen punten
Borgringtangen buiten rechte punten
Wil je liever alle opties bij de hand hebben? Een Borgringtangenset zorgt ervoor dat je alles compleet hebt. 


10. Pijpentang
Een pijptang of pijpentang is een stuk gereedschap om pijpen vast te houden bij een draaiende beweging, bijvoorbeeld voor het in- of uitdraaien. Met de verstelbare moer aan een van de benen van de pijpentang kun je de opening van de bek nauwkeurig op maat maken. Zo kun je een wartel of moer precies omklemmen. De pijpentang is een zeer massieve uitvoering voor zware belastingen en je hoeft alleen licht te knijpen voor een ijzersterke grip. 

11. Striptang
Wanneer je met elektra of verlichting aan de slag gaat is een striptang een heel handig hulpmiddel. Deze tang gebruik je namelijk voor het ontmantelen van draden. Je ‘stript’ deze draden als het ware van hun mantel, waardoor de kabel bloot ligt.

12. Popnageltang
Met een popnageltang (of blindklinktang) verbind je twee dunne metaalplaten door middel van een pop- of blindklinknagel. Je bevestigt de popnagel door de pen met de tang eruit te trekken, waardoor de nagel plat gedrukt wordt. 


Klaar voor gebruik? 

  • Gebruik altijd de juiste tang om je klus uit te voeren. Je kunt schade aanbrengen als je de verkeerde tang gebruikt
  • Zorg ervoor dat het vlak waarom je werkt stevig en stabiel is
  • Gebruik je altijd de juiste beschermingsmiddelen? Het is belangrijk dat je de persoonlijke bescherming serieus neemt. 

Heb je nog vragen over handgereedschap? Neem dan contact op met onze productspecialisten. Of bekijk de Kramp Tangen op onze webshop.

Deel op
Redactie

Dit artikel is geschreven door

Redactieknowledgecenter@kramp.com