Historie

Al meer dan zestig jaar voegen we waarde toe aan techniek. In de onderstaande tijdlijn schetsen we kort de mijlpalen uit onze geschiedenis.

1951

De boer op

Kramp is in 1951 opgericht door Johan Kramp. De 34-jarige ondernemer uit Varsseveld (NL) kocht een partij onderdelen voor maaimachines en ging daarmee letterlijk de boer op. Gezien het succes besloot hij al snel zijn assortiment uit te breiden.
De jaren vijftig

De beroemde catalogus

Om het bestellen van producten voor de klant eenvoudig te maken, introduceerde Kramp in het midden van de jaren vijftig de eerste catalogus. Door de uitgebreide productinformatie, technische diagrammen en doorsnedes werd de catalogus een waar fenomeen en een bron van informatie voor de klant.
1969

Krachtenbundeling Kramp-Perdok

In 1955 begon Fa. E.J. Perdok en Zoon in Groningen (NL) met de verkoop van landbouw-attributen en gereedschappen. Perdok stond bekend om zijn grote assortiment en goede persoonlijke service. In 1969 besloten Kramp en Perdok de krachten te bundelen. De bedrijven raakten steeds meer geïntegreerd en werden in 2000 samengevoegd tot één bedrijf. Kleinzoon Eddie Perdok is tegenwoordig CEO van Kramp.
1951 - heden

Uitbreiding in vierkante meters

De continue bouwactiviteit staat symbool voor de groei van Kramp. De uitbreiding van de opslagcapaciteit spreekt voor zich: in 1952 telde de onderneming 27m2 en was het assortiment maar heel beperkt. In 1978 was dat 400 m2 voor 13.000 artikelen en vandaag beschikken we over 60.500 m2 voor meer dan 200.000 artikelen die direct uit voorraad leverbaar zijn.
1977

Kramp gaat de grens over

Na de uitbreiding in Nederland volgden andere landen. Kort nadat Johan Kramp halverwege de jaren zeventig vanuit Varsseveld op zijn fiets de grens overstak, opende hij in 1977 in Hamminkeln de eerste Duitse vestiging. Daarna volgden België, Engeland en Frankrijk. Op basis van de ervaringen werd de strategie: eerst vaste grond in het ene land, dan pas de grens over.
1988

De rode bak

Om het verpakken van artikelen en de levering nog efficiënter te maken, voerden we in 1988 de kenmerkende rode bak in. De voordelen: orders zijn beter beschermd, de bakken zijn gemakkelijker te stapelen in de vrachtwagen en je hebt veel minder dozen nodig (afvalreductie). Kortom, een mooie stap op het gebied van people, planet en profit.
1991

Nachttransport

Perdok legde de basis voor het nachttransport met eigen chauffeurs. In 1991 werd het nachttransport officieel door Kramp geïntroduceerd. Dit vervoer werd uiteindelijk ondergebracht bij TNT Innight, nog altijd de vaste partner van Kramp voor het nachtelijk transport.
1998 - heden

Innovatieve services

‘Het werk voor klanten eenvoudiger maken en een bijdrage leveren aan hun rendement’. Vanuit die gedachte ontwikkelde Kramp in de afgelopen decennia verschillende innovatieve serviceconcepten. Dat begon al in 1998 met de introductie van een distributiesysteem met vijfdaagse levering per week. Daarop volgden aantrekkelijke business solutions zoals Two Bin, Setlevering en Scan to Order. Recente voorbeelden zijn ons retailprogramma (2010) en Kramp Mobile voor iPad (2011).
2001 - heden

Webshop

De innovatieve catalogus bleef altijd een belangrijk fundament voor Kramp en haar klanten. In 2001 startte Kramp als eerste bedrijf in de sector met een webshop; een online doorvertaling van de catalogi. Deze optimaliseren we doorlopend om het voor klanten telkens gemakkelijker te maken.
2008

It's that easy

Ondanks het feit dat onze grondlegger Johan Kramp niet over een marketingafdeling beschikte, zat de markt in zijn genen. En dat gen zit nog steeds in ons. Het Kramp-logo is een paar keer gewijzigd, maar de hoofdletter K staat nog altijd trots in ons beeldmerk. In 2008 hebben we daar de pay-off It's that easy aan toegevoegd om aan te geven waar we voor staan.
2009 - 2012

Excellence in logistiek

Het hart van Kramp is onze logistiek; snel en efficiënt. Door de jaren heen hebben we deze voortdurend geoptimaliseerd. Onze rollenbanen en kratten zijn nog altijd de basis, maar veel processen daaromheen zijn door automatisering veel efficiënter geworden. De introductie van de scanner (2009) en de shuttle voor midmovers (2012) zijn enkele goede voorbeelden.
Heden

Eén Europees bedrijf

Door de snelle internationale groei is Kramp inmiddels actief in 16 Europese landen. We richten ons op wederzijdse synergie en maken gebruik van elkaars sterke punten. Met alle internationale vestigingen vormen we samen één groot Europees bedrijf, maar ons lokale gezicht zullen we altijd blijven koesteren. We staan dichtbij de klant en spreken zijn taal. Waar dan ook.