Fordelene med hydrauliske toppstag fremfor manuelle toppstag og hvordan du velger et hydraulisk toppstag

Redaksjonsteamet|6 minutter å lese

Toppstag er en del av den trepunkts koblingsmetoden til en traktors festesystem. Disse tre punktene danner en trekant; to nedre stag og det øverste staget ovenfor. Utstyret du fester på baksiden av traktoren din – ploger, harver, traktorskraper, lasteskuffer og så videre – støttes av de nedre stagene. Hovedformålet med toppstaget er å sørge for vipping, for å vinkle utstyret ditt avhengig av arbeidet og plasseringen. Det hjelper også med justering for en jevnere tur og overfører noe av landbruksutstyrets vekt til traktoren som sleper det. Hydrauliske toppstag har en rekke fordeler manuelle toppstag ikke har, og her ser vi på hovedårsakene til at bønder i økende grad velger det hydrauliske alternativet. 

 

Hva er fordelen med hydrauliske toppstag? 
Fordelene er enkle og greie: et hydraulisk toppstag muliggjør raskere og mer praktisk justering av vinkelen og arbeidshøyden. Med mer avanserte produkter er det mulig å gjøre alle justeringene uten å måtte stige ned av traktorsetet. Det er uunngåelig at hydrauliske toppstag koster mer enn manuelle toppstag, men de fleste bønder synes at å spare tid og krefter – og frustrasjon! – utgjør en stor forskjell i arbeidslivet deres. Jo tyngre redskapet er, desto vanskeligere er det å foreta justeringer på et manuelt toppstag. Alt går uanstrengt med hydraulikk. Når toppstaget er utstyrt med hurtigfestekroker, kan dyktige førere vanligvis koble til et redskap uten å måtte stige ned av førersetet. 

Hvor mye tid, og dermed penger, du sparer ved å bruke et hydraulisk system for å justere vinkelen på forskjellige typer utstyr, avhenger av typen jobb du holder på med. En traktorskraper, for eksempel jordutjevning og omfordeling av jord, krever mange ganske nøyaktige justeringer med hyppige intervaller. Å gjøre disse justeringene for hånd er ekstremt tidkrevende. Selv bekvemmeligheten ved enkelt å kunne løfte redskapet ditt for å få til en terrengendring sparer verdifull tid. Alle typer arbeid på en gård, park eller til og med byggeplass som krever gjentatte bevegelser frem og tilbake vil definitivt gå mye raskere når du bruker et hydraulisk toppstag. 

 

Hvilke maskiner kan festes med et hydraulisk toppstag? 
Det enkle svaret er: hvilken som helst maskin kan festes med et hydraulisk toppstag. Matere, harver, slåmaskiner, høyvendere, såmaskiner, betongblandere, flishuggere ... om du kan feste den, kan du bruke den. Det finnes, som i eksemplet med traktorskrapen ovenfor, visse maskiner eller redskaper der et hydraulisk toppstag er særlig hendig. Generelt, sparer et hydraulisk toppstag deg verdifull tid hver dag, med mindre du bare har én enkelt maskin festet på baksiden av en bestemt traktor som aldri må byttes ut eller justeres.  

 

Hvordan fungerer et manuelt toppstag? 
I hver ende av toppstagsylinderen, konstruert av justerbare rør, er det en kuleende. Den ene enden festes til traktoren, den andre til redskapet. Alle justeringer av et manuelt toppstag er – selvfølgelig – manuelle. Du setter inn en bolt i akselens låsekrage for å justere lengden, hvilket endrer vippevinkelen. Du kan velge et toppstag laget spesifikt for din traktor eller velge et standard eller kraftig toppstag, avhengig av behovene dine. Du må også spesifisere de rette ballendetyper for hver ende.  

 

Hvordan fungerer et hydraulisk toppstag? 
Hydrauliske toppstag fungerer på samme måte, men sylindere drevet av hydraulikk i tillegg for å utføre lengdejusteringene. Enkelte er utstyrt med tilbakeslagsventiler, som låser lengden du har valgt for å påse at ingenting glir ut under bruk, eller til og med om de står uten tilsyn i lang tid. 

Som med manuelle toppstag, må du velge gjeldende vedleggsender. I traktorenden er dette vanligvis en kuleende eller dreieende, hvor dreieenden gir deg økt bevegelsesfrihet. I enden av redskapet har du vanligvis en kuleende eller en hurtigfestekrok. 

 

Slik velger du hydrauliske toppstag 
Det er en rekke faktorer du bør ta i betraktning når du velger hvilket hydraulisk toppstag du vil kjøpe. 

Det første du bør vurdere er traktorens hestekrefter. Traktorer på opptil 100 hk/74 kW krever et  hydraulisk toppstag i kategori 2. Kraftigere traktorer krever et hydraulisk toppstag i kategori 3. 

Etter hvert som traktorens kraft øker, blir toppstaget underlagt større krefter, avhengig av størrelsen og vekten på redskapet du fester.  Dette betyr at toppstaget må være sterkere for å motstå de økte kreftene. En traktor som genererer opptil 74 kW krever et toppstag i kategori 2 med en størrelse på 63. For mellom 75 kW og 135 kW er et toppstag i kategori 3 med en diameter på 70 hull det som kreves. For traktorer på mellom 136 kW og 206 kW må du velge et toppstag i kategori 3 med 90 hull. Over dette kreves det et toppstag med 120 hull. 

Det andre hensynet er typen brakett på traktorsiden. Om toppstaget skal sitte i en brakett med bare én enkelt posisjon ved bruk, holder det vanligvis med et kuleledd. For å gi større fleksibilitet i driften velger bønder i økende grad et dreiestag. Om det kreves flere posisjoner, bør du velge et dreiestag. Dette gir sylinderen større bevegelsesfrihet ved bruk, slik at sylinderrøret ikke kommer i kontakt med festebraketten. Om du velger en hulldiameter som er for stor for traktorens sidebrakett og løfter redskapet for høyt, kan toppstaget bli skadet og svikte. 

Den tredje faktoren er typen brakett på maskinsiden. Om braketten har tverrforbindelser, vil mengden frihet rundt bolthullet være begrenset. I så fall er det bedre å bruke et ballendefeste. Om braketten ikke har tverrforbindelser, kan du bruke et krokfeste. Det skal alltid være tilstrekkelig bevegelsesfrihet med trepunktsfestet i øvre eller nedre stilling eller med redskapet vippet forover eller bakover. 

Du må også sjekke monteringsdiameteren til toppstagbolten på både traktor- og maskinsiden. 19 mm er kategori 1, 25 mm kategori 2, 32 mm kategori 3 og 45 mm kategori 4. Du oppdager sannsynligvis at hulldiameterene er bredere for å gi nok klaring for enkel montering og demontering. 

Kontroller deretter minimums- og maksimumslengden for trygg drift. Dette måles i millimeter fra sentrum til sentrum av de to festepunktene. 

Viktig: når du velger et toppstag, må du være oppmerksom på det nødvendige bevegelsesområdet og mulig skade om du velger feil festeende for toppstaget. Enkelte braketter på traktorsiden har en vertikal lengre brakett med hull i flere forskjellige høyder. Et kuleendefeste er ikke egnet for denne typen brakett, da kan sylinderen ende opp med å bli skadet, da den mest sannsynlig kommer til å bli presset mot braketten. En dreieende på et toppstag med gaffelhode gir deg ekstra lengde på toppstaget, og leder den hydrauliske sylinderen lenger bort fra braketten du fester den til. Dette betyr at du har fri bevegelse og ingen risiko for å klemme den hydrauliske sylinderen mot traktorens sidebrakett der den er festet. 

Å ha toppstaget med gaffelhode reduserer imidlertid toppstagsylinderens lengde og dermed også toppstagets arbeidsområde. 

 

Andre ting du bør passe på: 
Kommer toppstaget med en styreventil, slik at posisjonen kan låses på plass ved hjelp av hydraulikk? 

Kommer toppstaget med et komplett hydraulisk slangesett? Det er verdt å merke seg at slangesett fra Kramp alltid kommer utstyrt med universelle hurtigkoblinger som lar deg jobbe raskere. 

 

Vil du vite mer? 
Om du er usikker på enkelte av de tekniske aspektene for å velge de rette hydrauliske toppstagene til traktoren eller maskinen din, er det best å snakke med en ekspert. Det er derfor vi er her: ta kontakt med en produktspesialist hos Kramp i dag for øyeblikkelig, upartisk rådgivning om traktorens spesifikasjoner for toppstag.

Del artikkel
Redaksjonsteamet

Denne artikkelen ble skrevet av

Redaksjonsteametknowledgecenter@kramp.com