Komfortabel og frisk bak rattet med disse 3 tipsene fra GRAMMER

Redaksjonsteamet|5 minutter å lese

Bruker du mye tid hver dag i en traktor, kran, gravemaskin eller annet kjøretøy? Da har du sikkert også opplevd at de lange dagene bak rattet kan gi smerter i nakke, rygg og skuldre. Disse fysiske plagene påvirker din oppmerksomhet og arbeidsglede. GRAMMER er kjent for sine seter, som tilbyr best mulig komfort til førere av alle typer kjøretøy.

Sammen med GRAMMER gir vi deg her 3 tips for å redusere risikoen for smerter og skader og sikre at du kan jobbe komfortabelt i felten.

Tips 1: Hold en god posisjon

 • Plasseringen av knærne
  Juster høyden på setet for å sikre at du enkelt kan betjene rattet og pedalene. Du kan gjøre dette ved å plassere kneet i en vinkel på 110 til 120 grader.
   
 • Sitt riktig på setet
  Det skal være plass til omtrent tre fingre mellom baksiden av knærne og kanten av setet. Dette får kroppen til å lene seg litt tilbake og reduserer rygg- og nakkesmerter.
   
 • Ryggstøtten i riktig posisjon
  Juster ryggstøtten slik at du lener deg litt bakover i en avslappet stilling. Hoftene dine skal være i en vinkel på 110 til 115 grader. Dette lar deg bevege deg fritt.
   
 • Støtt den naturlige krumningen av ryggraden
  Det er veldig viktig å sikre at den naturlige formen på ryggraden din støttes. Dette kan du gjøre ved å justere høyden på setet og korsryggstøtten. Pass på at du finner en behagelig stilling som støtter korsryggen.

Tips 2: Gjør nakke, rygg og skuldre en tjeneste med disse praktiske øvelsene.

 • Gjør sirkulære bevegelser med skuldrene 
  Strekk ryggen og hold denne posisjonen. Lag sirkler med skuldrene åtte ganger fremover og åtte ganger bakover. 
 • Løft skuldrene
  Strekk ryggen og hold denne posisjonen. Løft skuldrene så høyt som mulig og hold dem der et øyeblikk. Slipp og senk skuldrene helt. Gjenta dette åtte ganger.
 • Spre knærne
  Spre knærne så bredt som mulig og samle dem igjen. Hold føttene i samme posisjon i mellomtiden. Gjenta åtte ganger.

Tips 3: Ta en pause 
I tillegg til å utføre øvelsene er det også lurt å ta en pause. Og ikke bare til lunsj. Gå ut av kjøretøyet og gå litt rundt. Løft armene og trykk dem godt sammen. Forleng overkroppen helt. Hopp frem og tilbake noen ganger for å gjøre hoftene og knærne mer smidige.

 

Ønsker du også komfor i hverdagen?
Ta en titt på nettsiden for å se de mest komfortable setene fra GRAMMER.

Hvis du har spørsmål, vennligst kontakt oss på kramp.no@kramp.com

Del artikkel
Redaksjonsteamet

Denne artikkelen ble skrevet av

Redaksjonsteametknowledgecenter@kramp.com