• Nyheter
  • Belysning - Hva slags arbeidslys trenger jeg for å gjøre jobben skikkelig?

Belysning - Hva slags arbeidslys trenger jeg for å gjøre jobben skikkelig?

Belysning - Hva slags arbeidslys trenger jeg for å gjøre jobben skikkelig?

Når du jobber i mørket, er det viktig å ha de rette lysforholdene. Dette sikrer at jobben gjøres trygt og effektivt og reduserer risikoen for ulykker og skader. Hvor mye og hvilket lys som trengs for å gjøre jobben din ordentlig, er fullstendig avhengig av arbeidet.

Fordeler

Riktig fargetemperatur på belysningen har stor innflytelse på folks reaksjon og ytelse. Svakt eller matt lys gjør deg raskere sliten. Jevn belysning gir også et avslappet syn. Kort sagt: Med riktig belysning reduseres sjansen for å gjøre feil, og farlige situasjoner kan oppdages på et tidligere tidspunkt. Derfor er det ekstremt viktig å velge riktig lys.
                                           

Typer arbeidslys

Når du kjøper arbeidslys, bør du vite at det er tre hovedtyper av arbeidslys. Nedenfor finner du mer informasjon om hver type.

Halogen
Utformingen av halogenarbeidslys har blitt forbedret gjennom årene. Utfordringen lå hovedsakelig i at pæren produserer mye varme. Det er bare mulig å spre denne varmen hvis lampene er relativt dype. Lampene har en mørkere, varmere farge og er kjent for kortere levetid og høyt energiforbruk.

Xenon
Xenon-teknologien har forbedret lyseffekten fra arbeidslysene betydelig. Lyset er sterkt, men bruker ikke mer kraft. Tvert imot. Det tar litt tid før gassen varmes opp, og lampen gir derfor ikke full effekt umiddelbart. De høyere kostnadene og kompleksiteten er en ulempe. Lampene bruker imidlertid betydelig mindre energi enn halogenlamper når den ideelle temperaturen er nådd, og har en lengre levetid.

LED
Sammenlignet med halogenarbeidslys bruker LED-arbeidslys relativt lite strøm. LED-teknologi er mye mer avansert enn de to teknologiene som ble nevnt tidligere. LED-belysning gir betydelig bedre resultater når det gjelder levetid, effektivitet og lysutbytte.

LED-belysning er framtiden

På mange områder gir LED-belysning bedre resultater enn de andre lampene. Lyseffekt i kombinasjon med levetid nærmer seg allerede en ideell situasjon. Prisen på belysning er også blitt betydelig lavere. Denne lyskilden gir også de beste resultatene når det gjelder bærekraft. Bildet nedenfor viser tydelig at LED-belysning gir mer lumen per watt. Så med andre ord: samme lysmengde med mindre energiforbruk. Lyseffekten per LED er fremdeles i full utvikling, men den kan allerede sies å være mer økonomisk interessant. En rekke andre fordeler:

  • mer effektiv i bruk
  • avgir lite varme*
  • lysets farge er mer behagelig for øynene
  • ser trendy ut
  • tilgjengelig i alle former og utførelser

* Dette kan også sees på som en ulempe i noen tilfeller, for eksempel om vinteren når du rydder snø. Heldigvis er det også funnet en løsning for dette, nemlig spesielle LED-arbeidslys med oppvarmet glass.
 

Type arbeidslamper

For å bestemme hvilken type arbeidslys du trenger, må du først finne ut hvilket område du vil belyse og hvor stort arbeidsområdet er. Utfallet av dette avgjør hvilken lysintensitet og strålevinkel du trenger. Riktig belysning er forskjellig for hvert bruksområde. Du kan velge mellom en langtrekkende, smal stråle (spotlys) eller en kort, men intensiv omgivelsesbelysning (vid stråle eller flomlys). Vil du ha en kombinasjon av begge deler? Så hvis du har lys i bredden så vel som i det fjerne, kan du velge et kombinert flomlys.

Flomlys - Nærområde
Arbeidslys i form av flomlys brukes hovedsakelig til å belyse store utearealer for å øke sikkerheten og sikten, for eksempel i nærheten av en traktor eller et kjøretøy. Jo større kraft (W), desto mer lumen. Godt å vite: arbeidslys med LED-teknologi gir mer lys enn den vanlige glødelampen. LED-arbeidslys fra 1600 lumen er det vanligste. Rekkevidde ca. 20 til 40 m, bredt spredt.

Spotlys - Fjernområde
Trenger du synlighet, for eksempel for å se kantene på åkeren eller høyballene i åkeren i tide? Da kan du velge arbeidslys av spotlystypen. Disse LED-lysene har en samlet lysstråle. Jo mer kraft det er, desto lenger når lysstrålen. Rekkevidde fra > 40 til 150 m. Fremfor alt tett spredt ca. 12–15° til venstre og høyre.

Kombinasjon
Kombinasjonstypen av arbeidslys skinner gjennom en smart konstruksjon både bredt og langt borte. Ideelt hvis du vil ha god sikt både fjernt og nært. For eksempel under gressklipping sendt om kvelden.

Når du jobber i team, for eksempel i innhøstingsperioden eller under bygging, er det noen ganger lurt å velge arbeidslys med mindre lumen eller med en spesiell linseteknikk for ikke å blende andre. Spesielt for dette formålet har vi et spesifikt utvalg av konstruksjonslamper fra blant annet Nordic og Kramp.

 

Tips for kjøp av arbeidslys

Bli kjent med situasjonen
Bli kjent med teknologien du bruker nå, og vei fordeler og ulemper opp mot hverandre. Kanskje det er en teknologi som passer bedre til dine behov.

Bestem lysintensiteten
Observer arbeidsområdet for å finne ut hvilken lysintensitet som er nødvendig. For dette må du vite hvilken type arbeidslys du trenger.
 

Vanntett
Ser du etter belysning som er egnet for høytrykksspyling? Ta hensyn til en IP69K-typegodkjenning. Dette betyr at arbeidslyset er 100 % vanntett.
 

Elektromagnetisk stråling
LED-belysning med relativt høy effekt kan forårsake EMC-forstyrrelser på radioen. Det er viktig å følge med på om arbeidslyset er utstyrt med EMC-forstyrrelse. Det er forskjellige graderinger i dette. En enkelt løsning for dette kan også være bruk av en støydemper, for eksempel FC05T/FC13T. Disse skal plasseres på strømkabelen så nært radioen som mulig.  Unngå dessuten at LED-belysningen og radioen kobles til den samme strømkabelen.

Garantiperiode
Det er viktig å vite hvor du står. En god garantiperiode sier ofte noe om kvaliteten på arbeidslyset.

 

Er lysbjelker lovlige på veien?

Ja, hvis de er E-merket. Dette må du sjekke. Et eksempel på E-merket lysbjelke fra Kramp er LA10321.


Onlinekatalog - Les nå