Allt du behöver veta om momentnycklar!!

Per-Åke, produktspecialist butik & verkstad|6 minuter att läsa

Hur man använder en momentnyckel på bästa sätt

En momentnyckel är ett känsligt verktyg. Genom att ta väl hand om den och se till att den servas regelbundet kan du använda ditt verktyg i många år. När du använder en momentnyckel bör du vara särskilt medveten om följande:

  • Momentnycklar är inte avsedda för att lossa muttrar och bultar
  • En momentnyckel blir sämre om man regelbundet överskrider dess inställda värde.
  • Dra inte åt muttrar eller bultar för hårt (med till exempel en mutterknackare). Det ska fortfarande gå att dra åt. Om du direkt hör ett klick är åtdragningsmomentet för högt.
  • Du ska helst arbeta med båda händerna. Använd ena handen för att hålla fästet eller annan tillsats på plats medan du använder den andra för att långsamt utföra den önskade vridrörelsen.
  • Tumregeln här är ”åtdraget är åtdraget”. Vrid alltid momentnyckeln långsamt tills den klickar. 
  • Lossa omedelbart momentnyckelns spänning innan du lägger undan den. 
  • Se till att du har koll på bultens åtdragningsmoment. 
  • En bult som är smord kan dras åt med mindre kraft, så även det nödvändiga åtdragningsmomentet minskar jämfört med en bult utan smörjmedel. Omvänt kommer samma bult utan smörjmedel – med en högre friktionskoefficient – att kräva ett större åtdragningsmoment. Detta innebär att det är mycket viktigt att du har koll på friktionskoefficienten. Om du inte har det finns det risk för att bulten inte dras åt eller att gängan skadas. 
Skifnyckel kraft

Test av momentnycklar

Momentnycklar omfattas av ISO-standarden för handmomentverktyg (ISO 6789). Det innebär att företag som arbetar utifrån ISO-standarden måste få sina verktyg testade varje år. Du får då ett testintyg som gör att du kan bevisa detta för företag om en revision görs. Kramp kan hjälpa dig att anordna dessa årliga tester. Om du vill anordna ett test fyller du i reparationsformuläret på vår webbshop och anger tydligt i beskrivningen vad som behöver göras.

Har du frågor om verktyg och momentnycklar och vill du beställa effektivt? Förutom verktyg finns det många andra produkter att beställa i vår webbutik. Allt med ett enkelt klick direkt till kundvagnen.

Kontakta din maskinhandlare om du behöver stöd eller råd. 

Intresserad av att bli kund?

Läs mer här om hur du bli kund via en Kramp återförsäljare.

Dela på
Per-Åke, produktspecialist butik & verkstad

Artikeln är skriven i samarbete med

Per-Åke, produktspecialist butik & verkstadkramp.se@kramp.com