Är hydrauloljan i dina maskiner utsatt för risk?

Redaktionsgruppen|4 minuter att läsa

Visste du att upp till 90 % av alla haverier i hydraulsystem beror på att oljan blivit förorenad? Visste du att så lite som 1 gram damm kan få 1 000 liter ren hydraulolja att försämras till en nivå som bara precis är acceptabel för ett hydraulsystem? 

Det behövs inte mycket för att du ska riskera ett haveri på dina viktigaste maskiner. Det är inte heller bara reparationskostnaderna som står på spel. Det är även de oplanerade stillestånden och de oförutsedda förseningarna i ditt schema. Trots att det är så viktig för ett sunt hydraulsystem är filtrering det vanligaste området att försumma. 

Risk för skador

Alla oljor utsätts för föroreningar. Fasta partiklar är den vanligaste orsaken till oförutsedda skador på komponenter eller haverier på hydraulsystem. Hur hög risken är för skador beror på en rad faktorer:

  • partikelstorlek
  • mängden partiklar
  • partiklarnas material, hårdhet och form
  • komponenternas tolerans
  • arbetstryck och flödesnivåer

Det säger sig självt att arbetsmiljön genererar partiklar av alla möjliga sorter och storlekar. De kan orsaka gradvisa eller plötsliga skador på dina maskiner om det saknas ordentligt skydd, planerat underhåll och övervakning. Det är dock inte bara externa faktorer som du behöver ha med i beräkningen.

Rent hydraulsystem steg-för-steg

Att ha ett rent hydraulsystem startar med den allra första fyllningen av olja i systemet. För det mesta är helt ny olja inte tillräckligt ren. När man fyller ett hydraulsystem är det nödvändigt att först låta oljan passera genom ett filter som inte är anslutet till systemet. Du hittar ett fristående filter här.

Att ha ren olja i systemet från början är inte tillräckligt. Oljan måste också filtreras inne i hydraulsystemet. I mobila och industriella tillämpningar ser vi ofta hydraulsystem som inte är utrustade med effektiv oljefiltrering. Bra filtrering är avgörande i hydraulsystemet, för att säkerställa lång hållbarhet och för att få pumpar, ventiler och motorer att fungera som de ska.

Med tanke på att det kan kosta fem gånger så mycket att avlägsna föroreningar, som det skulle ha gjort att förebygga dem, är det värt att se till att dina lantbruksmaskiner är utrustade med de bästa filtren för jobbet.

Självklart fortsätter förorening att vara en risk, även om man servar och underhåller ofta och väljer de bästa filtren för varje maskin. Det beror på att även slitage på komponenterna kan leda till förorening av oljan och höja risken för att maskiner blir ineffektiva eller går sönder helt och hållet.

Hålla koll på föroreningar – lönar det sig?

Produkter för mätning av föroreningar är ett utmärkt sätt att hålla koll på oljans renhetsnivå. Inbyggda versioner är utformade för att vara permanent installerade i ett hydraulsystem och kan utföra kontinuerliga eller tillfälliga analyser. Mobila versioner är perfekta för analyser på plats i fält. Du hittar ett brett utbud av utrustning för mätning och övervakning av föroreningar här.

Det som hindrar många lantbrukare och entreprenörer från att investera är inte bara att de underskattar risken eller kostnaden för förorening av oljan, utan även oro för priset på mätutrustning. Är det värt det? Svaret är: ”Hur viktigt är det för ditt företag att du har kontinuerlig tillgång till den aktuella maskinen och att den går att lita på?" Det handlar om att balansera risk mot kostnad. Till exempel en tröska som oväntat havererar halvvägs genom ett fält i början av skörden kommer att kosta hemskt mycket mer i förlorad tid och reparationer än kostnaden för mätutrustning. För mindre viktiga maskiner kan det vara ett finansiellt lämpligare angreppssätt att ha väl uttänkta underhållsscheman och investera i bästa tänkbara filter för att hålla hydraulsystemen rena. Du behöver inte ta de här besluten själv. Lita på din maskinhandlare. Gräv fram instruktionsboken. 

Fråga en expert

Följ alltid instruktionerna för hur du hanterar ditt hydraulsystem noga. Ta inga beslut ensam om du inte är utbildad och erfaren. Kontakta din maskinhandlare om du behöver stöd eller råd.

Dela på
Redaktionsgruppen

Artikeln är skriven i samarbete med

Redaktionsgruppenknowledgecenter@kramp.com