Guide: Bygga elstängsel

Rickard, produktspecialist stängsel & inomgård|5 minuter att läsa

Det första du behöver slå fast är vilken funktion stängslet ska ha. Vill du att det ska skydda dina egna djur genom att hålla dem innanför stängslet? Eller vill du avskräcka andra djur och hålla dem utanför? Du behöver också bestämma om du ska ha ett permanent elstängsel eller ett mobilt elstängsel. Ett annat alternativ är att elektrifiera ditt nuvarande stängsel. Du hittar mer detaljerad information om det här i vår artikel ”Vad är ett elstängsel?”.

Kartlägg vilka djurarter du vill hålla innanför – eller utanför – ditt elstängsel och mät hur långt stängslet behöver vara.

Vilken typ av stängsel är bäst för dina djur?

När du ska ta reda på vilken typ av stängsel som passar bäst behöver du väga in hur terrängen ser ut, vilken funktion stängslet ska ha och vilken typ av djur det är till för.

Nötkreatur

Elstängsel för nötkreatur kan byggas på flera sätt, beroende på vilken typ av nötkreatur det rör sig om. Mjölkkor är bland de enklaste djuren att hålla inom elstängsel, eftersom de är relativt långsamma och är vana vid daglig kontakt med människor. Ett elstängsel för köttdjur kräver ett aggregat med en högre pulsenergi. Ett sådant elstängsel måste kunna hantera starka och tunga djur. När det rör sig om tjurar behöver man ha med i beräkningen att de ibland även kan vara aggressiva.

Får

Får är utomhus nästan året runt. Den ull som håller dem varma vid ogynnsamt väder är anledningen till att det är så viktigt att du väljer rätt stängsel. Eftersom fårens ull isolerar är får bättre än andra djur på att klara en elstöt. Har du ett bete där det bara går får? Då räcker det med ett stängsel av stolpar och fårnät. I en del fall kanske du vill ha extra säkerhet. Installation av en eltråd kan förhindra att fåren rymmer eller fastnar någonstans.

Grisar

Grisar är väldigt smarta och de är dessutom goda simmare. De här två särdragen visar hur viktigt det är att ha rätt stängsel. En del människor tror att ett angränsande dike är ett tillräckligt bra hinder, men eftersom grisar simmar så väl räcker inte diken för att hägna in dem. Tamgrisar är lätta att hålla på plats med ett elstängsel, eftersom de har måttligt håriga kroppar och stora, blöta trynen. Grisar är intelligenta djur och lär sig snabbt att respektera och undvika elstängsel.

Hästar

Hästar är mycket känsliga djur. De har stort synfält och tar lätt till flykten. För att undvika olyckor och skador är det därför viktigt att du väljer ett stängsel som dina hästar ser tydligt.

Vilda djur

Ett evigt problem för många lantbrukare i världen är skador orsakade av vilda djur. I vissa områden är vildsvin det vilda djur som orsakar störst skördeförluster. Ett stängsel mot vildsvin kan byggas av vanlig stängseltråd (1,2 mm) och ett kraftfullt aggregat. Det kan också utrustas med en taggtråd, för att utgöra en fysisk barriär även när strömmen inte fungerar. Kom dock ihåg att taggtråd aldrig ska vara ansluten till elström.
Hjortar kan också orsaka stora skador på grödor. Traditionella stängsel är ineffektiva hinder för hjortar. Det är troligare att ett elstängsel är mer avskräckande och effektivt.

Vildkaniner och harar

Vildkaniner och harar kan också orsaka allvarlig skada på grödor. När du planerar ditt elstängsel behöver du tänka på att vildkaniner och harar har mycket tjockare päls än tamkaniner. Deras päls fungerar som en sorts isolering och gör dem mindre känsliga. Det här innebär att aggregatets styrka är en avgörande faktor. Ett tillräckligt kraftfullt aggregat skapar en säker men smärtsam stöt, som lär skadedjuret att inte ta sig in på det skyddade området. I en del fall kan även nät ge önskat resultat.

Ladda ner bild direkt >>

Bygga ett elstängsel

När man bygger ett elstängsel använder man vanligtvis stolpar av trä, glasfiber , metallstolpar eller plast. När det gäller ledarna kan du välja mellan band, rep, tråd eller metalltråd. Band är den bästa lösningen om du bygger ett stängsel för att hindra dina nötkreatur från att rymma. Band syns bättre än de andra alternativen, så djuren är mindre benägna att komma nära stängslet av misstag. Stålvajer bör användas när man vill skydda grödor mot vilda djur, eftersom den är mycket stark.

Hos oss hittar du en mängd olika isolatorer. Vi har isolatorer som utformats specifikt för band, rep och tråd. Du kanske också behöver hörnisolatorer, som finns för både rep och band.

En grindisolator används tillsammans med ett grindhandtag för att bygga in en grind i ett elstängsel. Det gör att du lätt kan öppna och stänga det inhägnade området. Du kan också använda färdiga grindsatser.

En väldigt viktig del av ett elstängsel är dess jordning, för att garantera att strömmen går tillbaka genom marken till aggregatet. Antalet jordspjut beror på stängslets längd. Jordspjuten behöver vara tillräckligt långa för att nå djupt till fuktiga delar av marken. Fuktig jord leder ström bättre än torr jord.

Antalet ledare i ditt stängsel anpassar du till den funktion stängslet ska ha. För vildsvin, till exempel, rekommenderas tre stålvajrar, den lägsta på 25 cm och den högsta på 75 cm. Det maximala avståndet mellan stolparna är 15 meter.

På trästolpar monteras ledarna i olika typer av isolatorer, för att behålla en kontinuerlig ledningsförmåga och se till att effekt inte går förlorad.

Det är inte rekommendabelt att sätt ett elstängsel mellan träd eller häckar. Om vegetation försvinner kan banden, repen eller trådarna slakna, och det gör stängslet mindre effektivt. Det är också viktigt att stängslet syns tydligt och distinkt. Det ska inte vare en del av det naturliga landskapet, utan exempelvis hästar ska se stängslet som en definitiv gräns som inte kan korsas.

Skarvkontakter

Använd alltid passande skarvkontakter när du ska sätta ihop ledare med varandra. Det förebygger kortslutning eller att stängslet går sönder. Att till exempel fästa ihop band med band kräver en viss sorts skarvkontakt. Det kan underminera ditt elstängsels pålitlighet att ta en genväg när det gäller skarvkontakter. Du hittar hela utbudet i Kramp webbutik. 

Spännare

Spännarna är en ovärderlig del av alla pålitliga elstängsel. De ser till att ledarna hålls spända på ett korrekt sätt, för att garantera ett säkert och effektivt hinder. Olika modeller finns tillgängliga för tråd, rep och band.

Blixtnedslag

Elstängsel är idealiska ledare för blixtar vid åskväder. Av den anledningen kan det vara värt att överväga om du ska stänga av ditt elstängsel i förväg om du vet att en storm är på väg, för att skydda stängslet, aggregatet och dina djur.

Aggregat för elstängsel är ofta utrustade med inbyggt åskskydd. Det kan emellertid vara bra att ge stängselsystemet extra skydd. Att köpa ett särskilt blixtskydd eller åskavledare för elstängsel är en liten investering för det lugn i sinnet som skyddet ger. 

Kraftkälla

Om det är möjligt att driva ditt elstängsel via ett vägguttag så är det förmodligen det mest problemfria sättet. Det finns en rad aggregat som är utformade för att anslutas till vägguttag.

Om du inte kan ansluta till ett vägguttag så är ett alternativ att använda ett aggregat som drivs med ett batteri på 9 eller 12 volt. Du kan också överväga en av de modeller som kan anslutas till en solpanel, som laddar batteriet och skyddar det från att bli helt urladdat.

Stängseltestare

En voltmätare eller elstängseltestare visar exakt i vilket skick ditt elstängsel är. Den mäter volttalet och ger dig möjlighet att kontrollera hur jordningen och aggregatet fungerar.

Varningsskyltar

Om ett elstängsel för djur löper längs en allmän väg eller gångväg ska det vara försett med varningsskyltar, enligt Elsäkerhetsverket. 

Se hela sortimentet inom stängsel som t ex. stängselaggregat, stängselstolpar, isolatorer  och ledare i Kramp webbutik.

Förutom reservdelar inom stängsel finns det många andra produkter att beställa i Kramp webbutik. Allt med ett enkelt klick direkt till kundvagnen. Kontakta din maskinhandlare om du behöver stöd eller råd.

Intresserad av att bli kund?

Läs mer här om hur du bli kund via en Kramp återförsäljare.

Dela på
Rickard, produktspecialist stängsel & inomgård

Artikeln är skriven i samarbete med

Rickard, produktspecialist stängsel & inomgårdkramp.se@kramp.com