Hur identifierar du en gänga?

Per-Åke, produktspecialist butik & verkstad|4 minuter att läsa

Lantbruksmaskiner och redskap designas och tillverkas i hela världen. Därför finns en mängd olika typer av gängor i hydraulsystemen. Det avspeglar sig i de tillhörande komponenterna, exempelvis tätningar, filter, ventiler, munstycken, kopplingar, snabbkopplingar, andningsfilter och regulatorer. Hur tar du reda på vad det är för gänga du har framför dig? Läs mer om det i den här artikeln.

Olika kopplingar är ofta lätt att känna igen på utseendet, medan olika gängor ser väldigt lika ut vid en första anblick. När du ska utföra reparationer eller underhåll är det viktigt att identifiera vilken gänga det är för att kunna välja rätt reservdelar. Om du väljer fel typ kan det leda till att gängan blir skadad vid installationen. En skada påverkar anslutningens tillförlitlighet och tätheten vid kopplingen.

Det här är några av de vanligaste gängtyperna som används til hydraulikkopplingar i Sverige:

  • Metrisk konisk
  • Metrisk rak
  • Brittisk standard rak (BSPP)
  • Brittisk standard konisk (BSPT)
  • UNF (amerikansk standard för fingänga) JIC
  • National Pipe Taper (NPT)
  • Flänskoppling typ SAE
  • ORFS 

Följ den här instruktionen steg för steg, för att enkelt identifiera en gänga.

Steg 1 – Fastställ om gängan är konisk eller rak

I vissa fall kan man se det med blotta ögat. Koniska gängor smalnar av mot slutet av kopplingen. Raka gängor håller samma diameter från början till slut. Om det inte går att avgöra genom att bara titta använder du istället ett skjutmått. Om det finns O-ringar betyder det ofta att gängan är rak.

Steg 2 – Fastställ antal gängor per tum (TPI) eller gängdelning (pitch), för metriska gängor

Med en gängtolk kan du fastställa antal gängor per tum (TPI) eller delning (hur långt det är från en gänga till nästa). Delningen anges i millimeter. Eftersom en del avstånd är snarlika är det vår rekommendation att prova med flera varianter innan du bestämmer dig för vilken som passar bäst. I figuren nedan hittar du alla varianter.

Steg 3 – Mät gängans diameter

Använd ett skjutmått för att fastställa diametern utvändigt på gängan. Tänk på att den uppmätta diametern kan avvika från de specificerade standarddimensionerna.

  1. För koniska gängor: mät vid det fjärde eller femte varvet vilket avstånd det är från gängtopp till gängtopp, utvändigt mått.
  2. För raka gängor: mät vid vilket fullt varv som helst vilket avstånd det är från gängtopp till gängtopp, utvändigt mått.

Steg 4 – Hitta den passande gängan

När du väl identifierat den korrekta gängan kan du enkelt välja en matchande skruv eller mutter. Tänk på att göra det här sist. Du måste vara säker på att det du har valt är korrekt för att inte skada gängan du försöker identifiera. Om gängstorleken är ovanlig kan vi hjälpa dig att avgöra vilken standardstorlek som bäst ersätter den. I figuren nedan hittar du alla typer och storlekar i en översikt.

Genom att följa vår enkla steg-för-steg-guide minimerar du stilleståndstiden för dina maskiner. Du undviker också onödiga kostnader för köp och retur av felaktiga delar och garanteras en säker arbetsmiljö.

Vill du veta mer om det här ämnet? Håll ögonen öppna på Kramps kunskapscenter eller kontakta din närmaste återförsäljare.

Dela på
Per-Åke, produktspecialist butik & verkstad

Artikeln är skriven i samarbete med

Per-Åke, produktspecialist butik & verkstadkramp.se@kramp.com