Identifiera din orbitmotor för att kunna ersätta den

Redaktionsgruppen|5 minuter att läsa

Orbitmotorer får ofta slita hårt i maskiner inom lantbruks- och entreprenadbranschen. Ibland finns risken att prestandan sjunker eller att motorn havererar helt. Det kan bero på olika faktorer som kvalitén på motorn från början, eller hur gammal och hur hårt den har fått arbeta. Det första tecknet på att orbitmotorn är sliten, är att det droppar olja. Beroende på hur händig du är så vill du kanske byta eller reparera motorn själv, istället för att ta maskinen eller motorn till en verkstad.

Övergripande sett finns det tre typer av orbitmotorer i lantbruksmaskiner, som kan vara allt från stenplockare, balpressar till traktorer eller tröskor. Lite längre ner i texten kan du se ett par bilder på de olika typerna av orbitmotorer. Tvp varianter OMP & OMR är mer eller mindre identiska när man tittar på dem, medan den tredje ser helt annorlunda ut.

Orbitmotor S

Vi börjar med den motor som skiljer sig utseendemässigt från de andra, eftersom den är lätt att identifiera. Om det fortfarande sitter en dekal fastklistrad eller fastnitad på din motor bör du kunna se ett produktnummer eller ett produktnamn som slutar på "S", så är det oavsett tillverkare. Den här typen av motor finner du ofta på maskiner som är byggda för robusta, slagtåliga applikationer med tung last, exempelvis att driva en axel och hjul. Motorn känns omedelbart igen på sin form och sidoportarna på motsatt ände från drivaxeln. Om du mäter längden på motorn ”Displacement” enligt följande bild så får du fram modellstorleken du behöver för att hitta rätt ersättningsmotor.

Orbitmotor S

Orbitmotor P och R

De andra motortyperna är lite svårare att identifiera. De är lika på utsidan men de ingående delarna skiljer sig.
Gör så här: Titta först efter en dekal som kan identifiera motorn. Om den är kvar utan att ha blekts eller målats över, kommer du att se ett produktnummer som slutar med antingen P eller R. Du bör kunna beställa rätt ersättningsmotor om du kan hitta den här informationen och mäter ”Displacement” längden korrekt, så som det visas i tabellerna.

Om din lantbruksmaskin var begagnad när du fick tag i den, kan du då vara säker på att den föregående ägaren inte bytt till fel motor? Det vore ett lätt misstag att göra. I vissa applikationer skulle både en P- och en R-motor kunna göra jobbet, även om det skulle fungera bäst med den korrekta modellen. Det fungerar troligtvis med den felaktiga modellen, men den kommer att arbeta mindre jämnt och kraftfullt, slitas snabbare och gå sönder tidigare.

Tillverkare uppger vanligtvis bara sitt eget reservdelsnummer i listor, inte referensen som slutar med P eller R. Det gör ditt val svårare. Om du inte känner till den avgörande bokstaven så måste du plocka isär motorn för att få reda på motortypen. Vi rekommenderar starkt att du gör det. När du sedan spänner ihop motorn igen är det av yttersta vikt att du använder rätt moment för just den motortyp du har. Att reparera en orbitmotor är ett precisionsjobb och ska bara göras av en expert. Det är mycket mer rekommendabelt att ersätta motorn. Som du kan se på de båda bilderna här efter, är den huvudsakliga skillnaden mellan P- och R-motorerna utformningen av rotordelen.

Motormodellen "P" benämns även som Gerotor. Rotordelen består av två vitala delar,
yttre kamring och rotor.

"P"-motorn är vanligtvis en lågkostnadsprodukt med kompakt utformning, som passar till applikationer med högre varvtal.

Motormodellen P benämns även som Gerotor. Rotordelen består av två vitala delar, yttre kamring och rotor.
Motormodellen R även kallad Geroller

"R"-motorn är designad för högre tryck än "P"-motorn och för jämna och låga varvtal..
Eftersom deplacementet – längden på huset- kan vara detsamma för både orbitmotorerna R och P kan inte ditt skjutmått hjälpa dig att se skillnaden.

Om du har en orbitmotor som läcker eller har havererat är vårt bästa råd till dig att ta en bild på motorn och kontakta din lokala återförsäljare. Oavsett vem så kommer de kunna hjälpa dig. Tänk på att få med dekalen på bilden när du tar fotot, om det finns en dekal kvar på din motor. Det är det säkraste och klokaste sättet att gå tillväga, då även axeldiameter och infästningsfläns spelar roll för att hitta rätt ersättningsmotor eller eventuell packningssats.

Sen behöver du bara bestämma dig för vilken tillverkare av ersättningsmotor du vill använda. Kramp har en mängd orbitmotorer från ett flertal olika tillverkare på lager. Det handlar inte bara om pris utan även om pålitlighet när du ska välja. Produkter från en del tillverkare, exempelvis Danfoss, har rykte om sig att hålla länge och prestera kontinuerligt. En ersättningsmotor ska prestera som en fabriksny vad gäller hastigheter, kraft och jämnhet i gången under många år framöver. Andra orbitmotorer kan vara billigare, men det är mer troligt att de börjar gå långsammare, slits ut invändigt och börjar läcka tidigare. Rätt beslut beror på din utrustning, när och hur ofta den används och vad som ger mest nytta för pengarna. 

Har du frågor om hydraulik och vill du beställa effektivt

Förutom hydraulik finns det många andra produkter att beställa i vår webbutik. Allt med ett enkelt klick direkt till kundvagnen. Kontakta din maskinhandlare om du behöver stöd eller råd. Intresserad av att bli kund?
Läs mer här om hur du bli kund via en Kramp återförsäljare.

Dela på
Redaktionsgruppen

Artikeln är skriven i samarbete med

Redaktionsgruppenknowledgecenter@kramp.com