Vad behöver jag för arbetsljus för att utföra mitt jobb?

Robert & Christer, produktspecialister traktor & vagn|6 minuter att läsa

När du arbetar i mörker är det viktigt att använda rätt belysning eftersom det gör att du kan arbeta säkert och effektivt. Det minskar även risken för olyckor och materialskador. Hur mycket ljus och vilken typ av belysning du behöver beror helt och hållet på uppgiften. I den här artikeln kommer du lära dig vad du ska tänka på när du väljer arbetsljus.

Varför rätt belysning är viktigt

Rätt färgtemperatur har stort inflytande på hur människor reagerar och på prestationsförmågan. För svagt eller matt ljus gör att du fortare blir trött. Ett jämnt och väl anpassat ljus gör i stället att ögonen kan slappna av. Korrekt belysning minskar helt enkelt risken för misstag och du kan upptäcka farliga situationer tidigare. Det är därför som det är så viktigt att välja rätt ljus.

Olika typer av arbetslampor

När du köper arbetslampor är det bra att känna till att det finns tre huvudtyper. Här hittar du mer information om varje typ.

Halogen

Halogenlampor har förbättrats genom åren. Utmaningen har framför allt varit att glödlampan har alstrat mycket värme. Det är bara möjligt att få bort värmen om lampan är relativt djup. Ljuset har en färg som ligger åt det mörka, varma hållet. Lamporna är kända för att ha hög energiförbrukning och en lite kortare livslängd.

Xenon

Xenon-tekniken har påtagligt förbättrat ljusflödet i arbetsbelysning. Ljuset är starkt, men förbrukar inte mer energi. Tvärt om. Det tar ett tag för gasen att värmas upp så lampan ger inte fullt ljus genast. Xenon-lampor förbrukar dock betydligt mindre energi än halogenlampor när de nått idealtemperatur, och de har längre livslängd. Däremot är högre kostnad och komplexitet nackdelar med den här tekniken. 

LED

Jämfört med halogenlamporna förbrukar LED-lamporna relativt lite energi. LED-tekniken är mycket mer avancerad än halogen och xenon. LED är betydligt bättre när det gäller livslängd, effektivitet och ljusflöde.

LED-belysning är framtiden

På många sätt är LED-belysning bättre än andra typer av lampor. Ljusflöde i kombination med livslängd närmar sig det ideala. Ljusflödet per diod som utstrålar ljus inne i lampan utvecklas fortfarande, men priset på lamporna har sjunkit rejält. Det gör dem ekonomiskt intressanta. Med tanke på miljö och hållbarhet är den här typen av belysning också en vinnare. Bilden nedan visar tydligt att LED-ljus producerar fler lumen per watt. Med andra ord får man samma mängd ljus med lägre energiåtgång.

Ännu fler fördelar:

• Avger lite värme*
• Färgen på ljuset är behagligt för ögonen
• Tillgängligt i en mängd former och utföranden

* Det här kan också ses som en nackdel i vissa fall, exempelvis vid snöröjning vintertid. Som tur är finns en lösning, nämligen speciella LED-arbetsljus med uppvärmd lins.
 

Lampornas styrka och stråle

För att avgöra vilken typ av arbetslampor du behöver måste du först ta reda på vad det är för slags plats du vill belysa och hur stort området är. Det avgör vilken ljusstyrka och vilken vinkel på ljusstrålen du behöver. Rätt belysning varierar från applikation till applikation. Du kan välja mellan en smal ljusstråle som räcker långt (illuminator eller spotlight) eller ett brett men intensivt omgivande ljus (ljusramp eller flodljus). Vill du ha en kombination av båda typerna? Då väljer du kombiljus eller combilampor. I artikeln Spot-, flood- eller kombi: vilket ljus ska du välja? kan du lära dig mer. 

Flood: Närljus

Flodljuslampor används huvudsakligen för att belysa stora områden utomhus. Syftet är främst att öka säkerheten och möjligheterna att se bra, exempelvis nära en traktor eller annat fordon. Ju högre styrka (watt) desto större ljusflöde (lumen). Bra att veta: Arbetslampor med LED-teknik ger mer ljus än arbetsbelysning med glödlampor. LED-arbetslampor från 1600 lumen är vanligast. Räckvidden är cirka 20 till 40 meter, med bred spridning av ljuset. 

Spot: Fjärrljus

Behöver du spotbelysning för att till exempel se fältets kanter eller för att upptäcka höbalar på fältet i god tid? Då har vi arbetslampor av spot-typ. De här LED-lamporna har en sammanhållen ljusstråle. Ju högre styrka desto längre bort når ljusstrålen. Räckvidden är från över 40 meter till 150 meter. Framför allt är ljuset samlat, cirka 12-15 grader till höger och vänster.

Kombiljus: Kombinerat när- och fjärrljus

Den här typen av kombi-arbetslampa lyser både brett och långt, med hjälp av en smart konstruktion av linsen. Det är optimalt om du behöver bra ljus både på kort och långt håll. Ett exempel är när du slår vall sent på kvällen. Ibland när man arbetar i grupp kan det vara klokt att välja arbetsljus med färre lumen eller med en speciell linsteknik, så att man inte bländar andra. Exempel på sådana tillfällen är under skörd eller när man arbetar med byggen. Vi har ett särskilt sortiment av bygglampor för det här ändamålet, bland annat av märkena Nordic och Kramp. 

5 tips när du ska köpa arbetsbelysning

Undersök vad du har i dag

Kolla vilken teknik du använder nu och väg för- och nackdelar mot varandra. Det finns kanske en teknik som passar bättre för dina behov.

Bestäm vilken ljusstyrka du behöver

Undersök arbetsområdet för att ta reda på hur starkt ljus du har behov av. För att kunna göra det behöver du veta vilken typ av arbetslampa du behöver.

Vattentäta lampor

Letar du efter arbetsljus som passar vid högtryckstvätt? Typgodkännande IP69K betyder att en arbetslampa är 100 procent vattentät. Läs mer i artikeln om vad de olika koderna betyder i en IP-klassning här.

Elektromagnetisk strålning

LED-ljus med relativt hög styrka kan orsaka störningar på radion. Det är viktigt att se efter om arbetslampan är utrustad med elektromagnetisk kompatibilitet, EMC. Det finns olika gradering. En enkel lösning kan vara att använda ett spjäll, exempelvis FC05T/FC13T. Ett spjäll ska placeras på strömkabeln så nära radion som möjligt. Vidare ska man undvika att ha LED-ljus och radio inkopplade på samma kabel.

Garantiperiod

Det är viktigt att veta vad som gäller. En generös garanti säger ofta något om kvaliteten på arbetslampan.

Obs: ljusramper går inte användas på allmän väg

Tänk på att du bara får använda ljusramper på ditt eget fordon och privat mark. Det är inte tillåtet att använda dem på allmän väg. På förpackningen står det ofta ”off-road use only”.

Belysning onlinekatalog
Här kan du bläddra och läsa om ikonernas innebörd som finns på Kramps belysningsförpackningar, rekommenderad belysning för te x släpvagn eller fyrhjuling samt se ett brett sortiment av arbetsbelysning. För att inte missa något finns det alltid de senaste uppdateringarna i Kramp Webbutik.

Vill du beställa effektivt? 

Förutom arbetsbelysning finns det många andra produkter att beställa i vår webbutik via en Kramp-återförsäljare. Har du fler frågor om arbetsbelysning? Kontakta din återförsäljare om du behöver stöd eller råd. Intresserad av att bli kund? Läs mer här om hur du blir kund via en Kramp återförsäljare.

Dela på
Robert & Christer, produktspecialister traktor & vagn

Artikeln är skriven i samarbete med

Robert & Christer, produktspecialister traktor & vagnkramp.se@kramp.com