Varför är det inte tillräckligt med spänning på mitt staket

Rickard, produktspecialist stängsel & inomgård|7 minuter att läsa

Har du också upplevt att det är otillräcklig spänning på ditt elstängsel under torra perioder?

När det blir torrt under sommarmånaderna (särskilt på sensommaren) tycker många att det inte finns tillräckligt med spänning på elstängslet. Detta är inget okänt fenomen utan en realitet för många då jorden torkar ut och fukten i jorden försvinner så fungerar elstängslet sämre. Orsaken finns ofta i stängselanordningens jordanslutning. En bra jordanslutning är a och o för ditt elstängsel skall fungera optimalt.

Varför är en bra jordning viktig?

Din stängselanordning fungerar på följande vis: När djuret rör vid stängslet så går en elektrisk impuls genom djuret och sen vidare genom jorden tillbaka till elstängselaggregatet. Är jordningen dålig så känner djuret ingen smärta då inte kretsen – aggregat till stängseltråd till djur och tillbaka till aggregat blir komplett.

När stängselanordningen har bra jordanslutning blir smärtan från stöten från stängseltråden onekligen starkare än på en stängselanordning som har dålig jordanslutning. Jordanslutningen är därför avgörande för att stängselanordningen ska fungera optimalt.

Spänning till stängselElstängsel

Hur många jordspett behöver du?

En tumregel säger "att så många JOULE som ditt stängselaggregat ger ut, lika många jordspett bör du ha i marken". Om vi ​​i det här fallet tar den populära modellen Elstängsel AKO N5000 som utgångspunkt så har den en maximal utgående energi på 5 Joule.  Det behövs alltså minst 5 jordspett för att elstängslet skall fungera optimalt.

Vi rekommenderar inte mindre än 3 jordspett oavsett storlek eller effekten av din stängselanordning. En bra jordanslutning skapas genom att galvade jordspett slås ner i marken till minst 1 meters djup. Jordspetten får inte vara närmare varandra än 3 meter eftersom kortare avstånd mellan jordspetten kan göra att 2 jordspett då bara kommer fungerar som 1. Jordspetten ska slås ner i fuktig jord. Sand eller grus i marken skapar ingen bra jordning.

Några bra lösningar för att förbättra jordanslutningen

Om du upplever att stängslet fungerar dåligt under sommaren kan det vara en bra idé att prova att montera några fler jordspett på din jordanslutning och se om det hjälper. Alternativt kan du prova att flytta jordspetten till en plats där det kan vara fuktigare. Tips, grönt gräs = god markfukt.

En snabb och enkel lösning här och nu är att "vattna" runt dina befintliga jordspett. Ta till exempel trädgårdsslangen till jordspetten och sätt på vattnet lite och låt det rinna ut på marken i några timmar eller över natten för att fukta jorden runt jordspetten.

Se hela sortimentet inom stängsel som t ex. stängselaggregat, stängselstolpar, tråd och band i Kramp webbutik.

Förutom reservdelar till stängsel finns det många andra produkter att beställa i Kramp webbutik. Allt med ett enkelt klick direkt till kundvagnen. Kontakta din maskinhandlare om du behöver stöd eller råd.

Intresserad av att bli kund?
Läs mer här om hur du bli kund via en Kramp återförsäljare.

Dela på
Rickard, produktspecialist stängsel & inomgård

Artikeln är skriven i samarbete med

Rickard, produktspecialist stängsel & inomgårdkramp.se@kramp.com