4 tips om stalbranden te voorkomen

Renate de Hair|5 minuten lezen

De afgelopen jaren worden er volgens Stichting Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in Nederland per jaar gemiddeld 30 veehouderijen door stalbrand getroffen. Naast dieren- en persoonlijk leed kan het ook grote financiële gevolgen hebben. De belangrijkste oorzaken van brand zijn: kortsluiting, oververhitting, blikseminslag, ongedierte of zelfontbranding van werktuigen. Boerderijen en stallen liggen meestal buiten de bebouwde kom waardoor aanrijtijden van de brandweer langer zijn. Investeren in brandpreventieve voorzieningen is dan ook heel belangrijk. Wat kan je zelf doen om stalbranden te voorkomen? Lees hieronder onze tips!

Tip 1: Elektrische installatie

Kortsluiting is een van de meest voorkomende oorzaken van brand. Ook spanningsuitval, overbelasting en blikseminslag kunnen leiden tot stalbranden. Plaats daarom brandgevaarlijke apparatuur altijd in een ruimte apart van de dieren. Laat regelmatig je elektrische installatie controleren door een erkend installateur. Zelf een korte inspectie uitvoeren? Gebruik onderstaande lijst: 

  • Verzegeling van installaties mogen niet verbroken zijn
  • Lasdozen en verdeelkasten moeten voorzien zijn van een deksel
  • Waterleidingen en cv-leidingen mogen niet boven een verdeelkast lopen
  • Kabels mogen niet afgeklemd zijn
  • Losse leidingen mogen niet zijn vastgespijkerd
  • Schakel niet gebruikte apparatuur uit en laat ongebruikte apparatuur niet in stand-by mode staan
  • Check regelmatig op ongedierte
  • Een stofvrije omgeving is veiliger
  • Vermijd open vuur



Wil je hier meer over weten?
Een uitgebreide versie van deze lijst vind je op de site van het Verbond van Verzekeraars[1]:


Tip 2: Brandmelders

Installeer waar mogelijk brandmelders in de technische ruimtes. Er zijn verschillende soorten melders te koop:

  • Rookmelder: meten licht en registreert daarmee of er rook in de lucht zit
  • Hittemelder: meet de omgevingstemperatuur en plotselinge verschillen
  • CO-melder: meet koolstofmonoxide
  • Gasmelder: detecteert andere gassen dan koolstofmonoxide

Let altijd goed waar je de melder wil installeren en onder welke omstandigheden. De meest ideale plek is aan het plafond. Plaats de melders niet in een hoek of aan een muur en blijf minstens 50 centimeter uit de buurt van lampaansluitingen.  

De melders zijn verkrijgbaar in twee soorten: op batterij (de zogenaamde autonome melders) en melders die aangesloten worden op netstroom. Ga je binnenkort verbouwen of nieuw bouwen, vergeet dan niet om in het bouwplan brandmelders te laten opnemen die zijn aangesloten op netstroom, dat scheelt jaarlijks batterijen vervangen. Verder zijn er nog slimme rookmelders op de markt. Deze melden via je mobiel of er iets aan de hand is en waar.

Wanneer vervang je een brandmelder?
Gemiddeld genomen is de levensduur van een brandmelder 10 jaar. Vervang dus minimaal 1x in de 10 jaar je rookmelders. De batterijen van melders moeten vaker vervangen worden. Lees hiervoor altijd de instructies van de fabrikant.

Handig om te weten: Plaats een rookmelder altijd met het indicatielampje naar de toegangsdeur. Je hoeft dan niet de hele ruimte door te lopen om te kijken of de melder nog werkt. 


Tip 3: Blusinstallaties binnen en buiten de stal

Vaak zijn openbare bluswatervoorzieningen niet aanwezig. Als je geen gebruik kunt maken van een openbare bluswatervoorziening, probeer dan een voorziening te installeren op je eigen terrein. Misschien kan je samen met een aantal buren een brandkraan (laten) aanleggen. Je kan ook in de stal voorzieningen treffen. Denk bijvoorbeeld aan automatische sprinklerinstallaties. Deze installaties reageren op de temperatuur en worden aangesloten op het waternet. Daarnaast is het gebruik van brandblussers in Nederlandse bedrijven verplicht. Kramp heeft meerdere soorten brandblussers in het assortiment:

  • Schuimblusser: gevuld met water en schuim om zo de brandhaard te verstikken.
  • Poederblusser: combinatie van chemicaliën en zout. Niet geschikt voor het blussen van elektrische apparatuur.
  • CO2-brandblusser: ook wel koolzuursneeuwblusser genoemd. Let op het vrijgekomen gas is verstikkend voor mensen en dieren en de kou kan brandwonden veroorzaken


Tip 4: Ongediertebestrijding

Ongedierte, met name knaagdieren, wordt vaak gezien als de oorzaak van stalbranden. Ze knagen aan de kabels waardoor kortsluiting ontstaat. Vooral de toename van de zwarte rat baart de veehouderij zorgen. Voor een betere brandveiligheid is de juiste bestrijding van knaagdieren belangrijk, hiervoor heb je een certificaat nodig. Heb je geen certificaat? Schakel dan een gecertificeerd bestrijdingsbedrijf in. 


Zelf aan de slag?

Kramp heeft meerdere producten in het assortiment voor het bestrijden van muizen en ratten. Deze producten kan je zonder certificaat gebruiken. 


Wil je nog meer informatie over dit onderwerp? Vanuit de overheid, LTO, Dierenbescherming, het Verbond van Verzekeraars en de brandweer is het Actieplan Brandveilige Veestallen 2018-2022 opgesteld. Het periodiek keuren van bestaande stallen is een van de acties, inmiddels zijn er al enkele duizenden stallen gekeurd.

Laat je in alle gevallen goed voorlichten door een erkend bedrijf. Dit voorkomt onnodig leed en eventuele langdurige schadeafhandeling. Heb je vragen of wil je meer weten over brandpreventie? Neem dan contact op met je accountmanager. 

[1] Dit jaar komt de Bond van Verzekeraars met een update van deze lijst

Deel op
Renate de Hair

Dit artikel is geschreven door

Renate de Hairknowledgecenter@kramp.com