Hvad er et air-conditioning system, og hvordan fungerer det?

Redaktionsteamet|5 minutter

Mange har den opfattelse, at formålet med et air-conditioning system er at holde et lokale eller et aflukket rum køligt. Men det er ikke hele sandheden. Et air-conditioning system sikrer, at luften i et lokale eller et rum er behagelig. Et air-conditioning system kan mere end bare køle luften. Det trækker også fugt ud af luften, og et mere tørt førerhus giver mere rene vinduer.

Hvad gør et air-conditioning system? 

Et air-conditioning system ændrer temperaturen, luftfugtigheden og kvaliteten af den luft, du indånder. Det gør den ved at fjerne varmen fra luften i rummet, trække luften ud og erstatte den med frisk luft udefra, som skal passere gennem et luftfilter for at komme ind. Fordi varm luft kan indeholde mere fugt end køligere luft, erstattes den fugtige luft altså af mere tør luft. 


Hvordan fungerer et air-conditioning system? 

Et air-conditioning system kan bruges på alle årstider for at regulere temperaturen, luftfugtigheden og luftkvaliteten. Hvis luftfugtigheden er for høj, vil du ofte føle ubehag, og lokalet føles indelukket. Høj luftfugtighed kan også føre til kondens på kolde overflader eller duggede vinduer, hvilket er irriterende i et lokale og potentielt meget farligt i et køretøj. Ved at kombinere klimaanlæg med et varmelegeme kan du indstille den perfekte temperatur for den sæson, du befinder dig i: kold, tør luft om sommeren og opvarmet, tør luft om vinteren. 


Hvad består et klimaanlæg af? 

1. Kompressor 
Kompressoren pumper kølemidlet ved et tryk på 2 bar til ca. 16 bar. Temperaturen på gassen i klimaanlægget stiger fra 20°C til 65°C. 

2. Kondensator  
Kondensatoren afkøler gassen igen (til ca. 35°C) og gør den flydende. 

3. Filtertørrer 
Filtertørreren filtrerer kølemidlet og trækker fugten ud, så snavs og fugt fjernes fra klimaanlægget, inden luften skubbes tilbage i lokalet eller køretøjets kabine. 

4. Ekspansionsventil 
Denne ventil udvider kølemidlet fra en væske til en gasagtig tilstand ved at sænke trykket fra ca. 16 bar til 2 bar. Dette sænker temperaturen til 0°C. 

5. Fordamper (og blæser) 
Først trækkes varmen ud af miljøet. Fordamperen placeres tæt på ekspansionsventilen, hvilket sikrer, at varmen trækkes ud af fordamperen. Denne varme er nødvendig, for at det flydende kølemiddel kan fordampe til gas. Luften køler derefter ned, og den kolde luft blæses ud af klimaanlægget eller køretøjets ventilatorer. Det gasagtige kølemiddel vender herefter tilbage til kompressoren, klar til en ny omgang. 

Forskel mellem sommer- og vinterbrug 
For at få maksimal afkøling i dit køretøjs kabine skal du sætte dit air-conditioning system i recirkulations-mode. Den indsugede luft afkøles dermed mere og mere. Det sikrer, at temperaturen i hele kabinen sænkes. Sæt indstillingen så højt som muligt, så varmen og fugten reduceres hurtigt; du kan justere til en mere behagelig temperatur, så snart klimaanlægget har gjort det hårde arbejde. 


Tip til air-conditioning i køretøj: Lad den kolde luft strømme fra primært det midterste gitter i instrumentbrættet, men lad det ikke pege direkte mod din krop. Hvis kabinen er meget varm, er det en god idé at køre et par kilometer med åbne vinduer, før du tænder for klimaanlægget. 

Kørsel om vinteren, og specielt når det regner, resulterer meget nemt i, at vinduet bliver dugget, og udsynet dermed bliver dårligere. Den bedste måde at sikre, at dine vinduer tørrer hurtigt, er at tænde for klimaanlægget og lede den kolde luftstrøm hen mod forruden. Luften, der kommer ind, afkøles nu yderligere, hvilket får vinduet til at tørre. Derefter bliver luften varm gennem varmelegemet, hvilket giver dig behagelig varm og tør luft. 


Vedligeholdelse af dit air conditioning system 
Forskellige systemer kræver forskellig vedligeholdelse. Hvis air-conditioningen bliver brugt intenst, kan det være nødvendigt at udskifte luftfilteret så ofte som én gang i måneden. Generelt har luftfilteret brug for periodisk rengøring (nogle filtre kan dog ikke rengøres) eller udskiftning for at forhindre, at det bliver tilstoppet, hvilket gør filteret mindre effektivt, øger driftsomkostningerne og endda lader snavset luft komme ind i dit lokale eller førerhus. 
Et air conditioning system har brug for service. Her skal du kontakte et autoriseret værksted, som har de nødvendige certifikater, til at kunne arbejde med HFC-kølemidler (Alt arbejde med HFC-kølemidler uden autorisation er forbudt i EU. Læs mere). 


Har du spørgsmål om air-conditioning system?
Kontakt en af vores Kramps produktspecialister, eller skriv til os på videnscenter@kramp.com  

Del artikel
Redaktionsteamet

Denne artikel er skrevet af

Redaktionsteametvidenscenter@kramp.com