Elektra en hydrauliek werken perfect samen

Editorial team|4 minuten lezen

Brandstof blijft één van de grootste kostenposten in de agrarische sector. Op verschillende manieren wordt geprobeerd om het brandstofverbruik van machines terug te dringen. Elektrificatie in hydraulieksystemen is een belangrijke methode om brandstofverbruik te verminderen.


Hybride helpt
De inzet van deze hybride techniek zorgt niet alleen voor een opmerkelijke brandstofbesparing, maar ook kan er veel nauwkeuriger gewerkt worden. Hydrauliek heeft een duidelijk voordeel als het gaat om vermogensdichtheid en robuustheid. Het is bestand tegen impact en trillingen en de systemen passen in nauwe installaties door hun compacte vormgeving. Elektromechanische systemen zijn traditioneel nauw verbonden met de controle-ontwikkeling en hebben geavanceerde functies voor hoge flexibiliteit. De elektrificatie van hydraulica behoudt de fysieke voordelen van vloeibare technologie en verhoogt de pluspunten met de mogelijkheden van software-gebaseerde automatisering. Simpeler gezegd, dankzij deze techniek worden de functionaliteit en effectiviteit van een machine flink verbeterd.


Hybride techniek is niets nieuws
Het wordt al jaren ingezet in de auto-industrie en ook zwaardere voertuigen zoals vrachtwagens maken inmiddels gebruik van deze mogelijkheden. De techniek wordt voornamelijk gecombineerd met de (brandstof)motor, waardoor het verbruik flink afneemt. Dit is ook een voordeel in de agrarische sector, maar het grootste pluspunt is dat machines die werken met hydrauliek, veel effectiever ingezet kunnen worden. Producent Bosch Rexroth verwacht een flinke toename van 15% in de verkoop van hybride systemen tot 2025. Ter vergelijking: ze verwachten een groei van 5% voor puur hydrauliek systemen.


Gebruiker overtuigd?
Nu fabrikanten aan nieuwe systemen werken, moet wellicht de gebruiker nog overtuigd worden. Aan hydrauliek hangt het imago dat het puur een middel is om in relatief kleine volumes veel kracht te ontwikkelen, nauwkeurig werken zou niet mogelijk zijn. Onterecht. Elektra en hydrauliek vullen elkaar perfect aan. Zo kan via servo hydraulische, waarbij met een elektrische besturing de ventielen worden geregeld, binnen zeer korte tijd makkelijk positioneernauwkeurigheden van een tiende millimeter worden gehaald. Met elektronisch aangestuurde hydrauliek zet je een massa van zo’n twintig ton zeer nauwkeurig op zijn plek. Ook machines waarin verschillende cilinders zijn verwerkt zijn door middel van elektronische hulpmiddelen en synchronisatie tot op een millimeter nauwkeurig af te stellen. De mogelijkheden zijn dus volop aanwezig. Nu moeten ze nog ingezet worden. 

Ben jij al overtuigd dat elektra en hydrauliek perfect samen kunnen werken?

* Dit artikel verscheen eerder in de Kramp Focus Editie 2 2017

Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com