Nieuw btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer

Renate de Hair|5 minuten lezen

Vanaf 1 januari 2020 krijgen eenmanszaken te maken met twee nieuwe nummers: het btw-identificatienummer, afgekort btw-id, en het omzetbelastingnummer, het vroegere btw-nummer. In Nederland zijn er in het totaal meer dan 1,2 miljoen eenmanszaken actief. Lever je aan eenmanszaken? Voer dan de gewijzigde btw-id’s van klanten door in je administratie. Lees hieronder meer over de nieuwe nummers.  


Twee nieuwe nummers
Het lijkt misschien wat onhandig twee nummers, maar deze wijziging was nodig om de privacy van ondernemers beter te waarborgen. Eenmanszaken zijn verplicht om vanaf 1 januari 2020 het nieuwe btw-id te gebruiken. Het nummer moet gebruikt worden bij alle contacten met klanten of leveranciers. Het btw-nummer wordt veranderd in het omzetbelastingnummer. Dit nummer gebruik je als je contact opneemt met de Belastingdienst en wanneer je btw-aangifte doet. 


Btw-identificatienummer
In het nieuwe btw-identificatienummer is het burgerservicenummer (BSN) niet meer verwerkt. Zo is de privacy van eigenaren van eenmanszaken beter beschermd. Met dit nummer identificeer je je als btw-plichtig ondernemer. Het btw-id is een uniek nummer dat bestaat uit 14 tekens.

Voorbeeld btw-identificatienummer: NL000099998B57

Het nieuwe btw-identificatienummer is als volgt opgebouwd: landcode NL, 9 cijfers, de letter 'B' en een controlegetal van 2 cijfers. Als je facturen verstuurt, vermeld dan vanaf 1 januari 2020 het nieuwe btw-identificatienummer. Vergeet niet op tijd al je correspondentie aan te passen, Denk er ook aan om het nieuwe nummer te vermelden op:

  • Facturen en rekeningen;
  • Rekeningen;
  • Briefpapier;
  • Websites of webshops.
     

Tip: Geef je btw-id door aan je accountant en of boekhouder.

Heb je geen post ontvangen van de Belastingdienst of ben je het btw-identificatienummer kwijt? Dan kun je een kopie van de brief met het nieuwe nummer opvragen bij de Belastingtelefoon.


Btw-nummer wordt omzetbelastingnummer
Het btw-nummer wordt het omzetbelastingnummer. Dit nummer gebruik je bij contact met de Belastingdienst en je btw-aangifte.

Aan de hand van dit voorbeeld leggen we uit hoe het omzetbelastingnummer er uit komt te zien.

Voorbeeld omzetbelastingnummer: 111234567B01

Het omzetbelastingnummer is als volgt: burgerservicenummer met de toevoeging B01 – of hoger.

Ben je jouw omzetbelastingnummer kwijt? Je vindt dit nummer wanneer je inlogt bij het ondernemersportaal.


Heb je nog vragen over het omzetbelastingnummer? Meer informatie over dit onderwerp kan je vinden op de site van de Belastingdienst.

Deel op
Renate de Hair

Dit artikel is geschreven door

Renate de Hairknowledgecenter@kramp.com