Wat zeggen de verschillende specificaties over motorolie

Editorial team|4 minuten lezen

Er zijn veel verschillende specificaties voor olie. Deze staan weergegeven op de verpakking van de olie, maar ook in het onderhoudsboekje van het voertuig en de machine. Deze zijn ook op te vragen bij de fabrikant. Olie specificaties worden met termen zoals ACEA en API aangegeven. In het artikel Waar je op moet letten bij het kopen van motorolie keken we al naar het belang van de juiste viscositeit en naar de soorten olie. In dit artikel gaan we verder in op de ACEA en API specificaties en het belang van additieven in motorolie. 


De ACEA specificatie
Een belangrijke specificatie is ACEA. Deze bestaat uit één letter en één cijfer. Bij deze specificatie wordt het volgende onderscheid gemaakt:

  • Benzinemotoren (A)
  • Lichte dieselmotoren (B)
  • Dieselmotoren met een diesel partikel filter (C)
  • Zware dieselmotoren (E)

Hierachter staat een cijfer, die de kwaliteit van de olie aangeeft.

SAPS (Sulphated Ash, Phosphorus and Sulphur) is een veelgebruikte term. Een motorolie met lage SAPS is een olie met een laag gehalte aan sulfaatas, fosfor en zwavel.

Ook HTHS (High Temperature, High Shear) viscositeit is tegenwoordig een veelgebruikte term. Dunnere olie geeft minder weerstand en dus een lager brandstofverbruik. Dunnere brandstofbesparende oliën hebben een lage HTHS-waarde.

De ACEA specificatie

De ACEA specificatie is wel slechts een basis. Daar komen andere normen en specificaties bij op en onder andere ook die van de autofabrikant. 


De API specificatie
API geeft de kwaliteit en geschiktheid van de olie aan en wordt weergegeven met twee letters, waarbij de tweede letter de kwaliteit aangeeft.

  • Onder de ‘S’ vallen de categorieën van benzine motorolie
  • Onder de letter ‘C’ vallen de categorieën van diesel motorolie
De API specificatie

Additieven
Op de verpakking van de motorolie kom je waarschijnlijk ook additieven tegen. Waarom worden additieven toegevoegd aan motorolie?

Additieven worden gemengd met basisoliën voor de volgende twee redenen:

  • de afgewerkte olie eigenschappen te geven die nodig zijn voor het onderhoud, maar niet aanwezig zijn in de basisolie;
  • de functie van het eindproduct gedurende lange tijd te behouden, zelfs bij maximaal gebruik.

De kwaliteit van additieven is erg belangrijk. Basisolie kan niet reinigen, geen vuildeeltjes zwevend houden, niet voorkomen dat olie gaat schuimen en onderdelen niet beschermen tegen slijtage. Daarom bestaat motorolie voor ongeveer 65% tot 80% uit basisolie en voor de rest uit additieven en andere onderdelen.

Door de antioxidanten die worden toegevoegd aan de olie, hoeft olie pas na meer dan 500 uur vervangen te worden. Vroeger moest dit al na 200 uur. 


Waarom worden antioxidanten toegevoegd aan de motorolie?
Hoge temperaturen en zuurstof leiden tot oxidatie van de olie, waardoor deze donker en zuur wordt en de viscositeit toeneemt. Antioxidanten houden de olie jong en vertragen de verslechtering van de olie bij gebruik. De additieven voorkomen of verminderen dus oxidatieve aantasting.


Het is dus belangrijk om naar verschillende specificaties te kijken bij het kopen van motorolie. Een laatste tip: Check de oliepeil regelmatig en zorg dat je altijd de juiste reserve motorolie bij je hebt. Wil je meer weten over onze motorolie? Neem dan een kijkje op onze webshop, neem contact op met je accountmanager of neem contact op met ons via knowledgecenter@kramp.com.

Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com