Wet- en regelgeving rondom (land)bouwvoertuigen: wat zijn de uitzonderingen?

Editorial team|4 minuten lezen

Wist jij dat het verplicht is om een kenteken op je landbouwvoertuig te hebben? Of dat je trekker regelmatig gekeurd moet worden? Vanaf 1 januari 2021 verandert er veel met betrekking tot de verplichtingen voor de gebruikers van (land)bouwvoertuigen. Maar binnen de Nederlandse wet- en regelgeving kennen we ook veel uitzonderingen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste uitzonderingen op de vier verplichtingen voor eigenaren van bestaande en nieuwe (land)bouwvoertuigen.


Wat zijn de vier belangrijkste regels voor (land)bouwvoertuigen?
Voor iedere eigenaar van een (land)bouwvoertuig gelden er vanaf 1 januari 2021 nieuwe regels met betrekking tot de volgende verplichtingen: de registratieplicht, kentekenplaatplicht, keuringsplicht en de APK-plicht. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen op deze regels. Hieronder lees je er alles over! Voor informatie over de meest voorkomende situatie verwijzen we graag naar dit artikel.

 

Uitzonderingen op de registratie- en kentekenplaatplicht
Uitzondering bij nieuwe én bestaande voertuigen

  • Bij zowel een nieuw, als bestaand voertuig geldt geen registratie- en kentekenplicht wanneer er géén T-rijbewijs vereist is voor het voertuig. Dat zijn (land)bouwvoertuigen die niet op de openbare weg rijden of een maximumconstructiesnelheid van 6 km/h (bijvoorbeeld hoogwerkers) hebben. Maar ook motorrijtuigen met beperkte snelheid die niet breder zijn dan 130 centimeter en gebruikt worden voor maaien, onkruidbestrijding, gladheidbestrijding en voor mestverzameling.
  • Heftrucks niet breder dan 130 centimeters waarmee niets wordt getrokken.
  • Motorrijtuigen met een maximumconstructiesnelheid kleiner dan 6 km/h, o.a. hoogwerkers.
  • Daarnaast geldt een uitzondering op de registratie- en kentekenplicht voor nieuwe en bestaande asfaltfreesmachines, asfaltafwerkmachines en meeneemheftrucks.
  • Tevens geldt de uitzondering bij voertuigcategorie R of S (getrokken aanhangwagens of werktuigen) met een maximum beladen massa van 750 kg.

Let op: getrokken voertuigen zonder eigen kentekenplaat moeten wel een witte volgplaat voeren wanneer het kenteken van het trekkend voertuig niet zichtbaar is.

 

De volgende aanvullende uitzonderingen gelden voor bestaande voertuigen:

  • Smalspoortrekkers in combinatie met aanhangwagentjes/fruittreintjes, zoals seizoenstransport (van 1 juli t/m 30 november).
  • Voertuigcategorie R (getrokken aanhangers) en S (getrokken werktuigen) met een rijsnelheid lager dan 25 km/h.

 

Uitzondering op kentekenplaatplicht tot 1 januari 2025
Deze uitzondering geldt voor alle voertuigen in categorie T, C, U en Z met een maximum constructiesnelheid tot en met 25 km/h:

Categorie T: land- of bosbouwtrekkers op wielen
Categorie C: land- of bosbouwtrekkers op rupsbanden
Categorie Z: motorrijtuig met beperkte snelheid

 

Uitzondering op APK- en tachograafplicht
Er geldt geen APK- tachograafplicht bij een:

  • Rupstrekker in voertuigcategorie C.
  • Wieltrekker in voertuigcategorie T met een maximum constructiesnelheid lager dan 40 km/h.
  • Wieltrekker in voertuigcategorie T met een maximum constructiesnelheid hoger dan 40 km/h die ingezet wordt voor landbouwgebruik.
  • Alle voertuigen in de overige voertuigcategorieën.

 

Bepalen in welke voertuigcategorie jouw voertuig valt? Doe een check via deze handige tool. Benieuwd voor welke voertuigen de uitzonderingen niet gelden? Lees dit artikel

Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com