• Nieuws
  • Alles wat u moet weten over de wijzigingen in veiligheidsnormen van aftakassen

Alles wat u moet weten over de wijzigingen in veiligheidsnormen van aftakassen

Alles wat u moet weten over de wijzigingen in veiligheidsnormen van aftakassen

De aftakas wordt gebruikt om mechanisch vermogen van de trekker over te brengen op een werktuig. Om de veiligheid van de gebruikers van aftakassen te waarborgen, moeten het ontwerp en de constructie van de assen en de afschermingen voldoen aan bepaalde criteria die zijn opgenomen in de geharmoniseerde norm EN 12965.


Er zijn nu enkele wijzigingen aangebracht in de norm EN 12965 om de veiligheid te verbeteren en het risico voor de gebruiker verder te reduceren. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.


Gewijzigde eisen voor de gaffel van de Power Input Connection (PIC):


De belangrijkste wijziging heeft betrekking op de gaffels aan de werktuig-/machinezijde (PIC) van complete primaire aftakassen (hoofdas tussen trekker en werktuig). Gaffels met drukstift of met een kraagsluiting waarvan de veren blootliggen, zijn niet langer toegestaan op primaire assen.  Belangrijk: gaffels met drukstift, waarbij de drustift is omringd en beschermd door het gietstuk, zijn nog steeds toegestaan.


Deze aanpassing verkleint het risico dat er iets in de aftakas verstrengeld raakt.  Een andere toevoeging aan de bijgewerkte norm is dat fabrikanten van aandrijfassen op elk ontwerp een strenge nieuwe verstrengelingstest moeten uitvoeren.


Er zijn enkele uitzonderingen op bovenstaande wijziging en wel indien een slipkoppeling, vrijloopkoppeling of soortgelijke voorziening op de aandrijfas is bevestigd, gelden deze regels niet. Ook gaffels met klemboutbevestiging of flensgaffels zijn nog steeds toegestaan.


Aandrijfassen voor secundaire aandrijving (in de machine) vallen ook niet onder deze wijziging.


Extra markeringen op de afscherming en informatie in de gebruikershandleiding om de veiligheid te verbeteren


Bovengenoemde wijzigingen gelden voor alle complete primaire aftakassen met een productiedatum vanaf 2021.

Repareren van beschadigde aftakassen met vervangingsdelen is nog steeds toegestaan, zolang het onderdeel vervangen wordt door een soortgelijke onderdeel. Dus als een gaffel met drukstift is gebroken op een as, dan kan deze vervangen worden door een gaffel met drukstift. Wel adviseren we om waar mogelijk een gaffel te kiezen die voldoet aan de vernieuwde normen.


Omdat Kramp distributeur is van aftakassen, is het toegestaan dat we eerst de oude versies uitverkopen voordat we de nieuwe versies leveren.


Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw Product Specialist of Accountmanager. Zij zullen u graag van dienst zijn.