Alles wat je moet weten over accu’s

Rolinke Heideman|5 minuten lezen

Wist je dat een accu eigenlijk een batterij is? Een batterij is een verzameling van accu’s in een omhulsel. De batterij slaat stroom op en levert het aan. Er zijn verschillende soorten batterijen te verkrijgen; batterijen voor het starten, aandrijven en/of ter ondersteuning van elektrische installaties op voertuigen en machines. In dit artikel leer je meer over accu's in het algemeen, hoe je de voltage of capaciteit van de batterij kunt verhogen, over de laadtoestand van batterijen in opslag en wat je moet doen in geval van batterijproblemen. 

Lees ook zeker de handleiding in onze webshop voor extra voorzorgsmaatregelen en tips! 

 Welke typen batterijen zijn er?
Er zijn in totaal drie verschillende typen batterijen. Het verschil tussen deze drie typen zit in de opbouw van de batterijen, waardoor ze allemaal een andere functie hebben. Lees hier welke typen er zijn.

  • De startbatterij
    De startbatterij geeft één keer veel stroom. Dit kan ook wel als kortstondige power worden gezien. De startbatterij kan maximaal 50% ontladen worden. Over het algemeen is dit ook wel het meest gebruikte type batterij. Wel belangrijk om te weten is dat deze batterij niet geschikt is voor aandrijving.
    Daarnaast zijn er ook start-stop batterijen. Deze geven ook één keer veel power en zijn geschikt voor voertuigen (nieuwere auto’s) met een start-stop systeem.
  • De semi-tractie batterij 
    De semi-tractie batterij is ook wel een batterij met een dubbel doel. Deze batterij moet namelijk zowel een voertuig of machine kunnen starten als een elektrische machine aan kunnen drijven. 
  • De tractiebatterij 
    Deze batterij is alleen maar geschikt voor aandrijving. De tractiebatterij levert de stroom heel langzaam en kan maximaal 80% ontladen worden. 

Bekijk hier het volledige assortiment start-, semi-tractie- en tractiebatterijen van Kramp.

 Waarvoor en hoe kan ik een batterij gebruiken?
Batterijen zijn bestemd voor verschillende toepassingen, zoals voor voertuigen, machines, en stationaire opstellingen zoals aggregaten. Het is van belang om eerst goed na te denken over waar de batterij voor wordt gebruikt. Is dit voor een machine of voertuig met een ingebouwde koelkast, gps en camerasysteem? Of is het alleen voor het starten van de motor?

Oorspronkelijk is de batterij gemaakt voor het starten van een motor, maar tegenwoordig moet de batterij steeds meer kunnen. Een batterij is er niet alleen meer voor het starten, maar biedt nu ook veel elektrische ondersteuning. Moderne elektrische aansluitingen en functies in voertuigen worden ook wel hoteling functions genoemd. De batterij wordt in dit geval ook gebruikt voor elektrische aansluitingen van bijvoorbeeld een koelkast, een gps installatie of een zwaailamp.

 Hoe verhoog ik de voltage of capaciteit van mijn batterij?
Het is ook mogelijk om twee batterijen te gebruiken als je meer capaciteit of voltage nodig hebt. Dit wordt ook wel een serie- of parallelschakeling genoemd. Hieronder lees je meer over deze twee verschillende mogelijkheden.

  • Serie opstelling: Heb je meer voltage nodig? Gebruik dan deze opstelling. Bij deze mogelijkheid staan er twee gelijke batterijen naast elkaar. De + van de ene batterij wordt aan de - van de andere batterij verbonden en zo ontstaat er 24 V in plaats van 12 V. De capaciteit (Ah) blijft wel hetzelfde. In het geval van onderstaande afbeelding blijft dit dus 105 Ah.
Serie opstelling
  • Parallel opstelling: Heb je meer capaciteit (Ah) nodig? Dan kun je deze opstelling gebruiken. Hierbij verbind je de + van de ene batterij aan de + van de andere batterij en het hetzelfde geldt voor de -. Bij de parallel opstelling blijft de hoeveelheid voltage 12 V maar er ontstaat wel een dubbele capaciteit. In de parallel opstelling in onderstaande afbeelding ontstaat er dus 210 Ah. 
Parallel opstelling

Opslag en onderhoud

Meten is weten!
Als een batterij in opslag ligt, is het belangrijk dat het voltage van de batterij elke drie maanden met een accutester wordt gemeten en gecontroleerd. Een volle batterij is langer te bewaren in opslag en heeft daardoor een langere levensduur. Het advies is om de laadtoestand altijd boven de 12,5 V te bewaren. Komt het resultaat uit op onder de 12,5 V? Dan moet de batterij opgeladen worden. De tabel hieronder geeft weer wat je in welke situatie met batterijen in het magazijn moet doen.

Laadtoestand van batterijen in opslag

Wat te doen bij problemen met de batterij?
Er kunnen zich natuurlijk altijd problemen voordoen, maar hierbij is de batterij zelf niet altijd de oorzaak. Lijkt het er op dat jouw batterij defect is? Check dan altijd eerst de volgende punten:

  • Type / gebruik* 
  • Voltage (V)
  • Capaciteit (Ah)
  • Polen, bevestiging en bekabeling
  • Laadstroom dynamo controleren
  • Het opgenomen vermogen van de startmotor meten

* Zijn er meerdere stroomgebruikers op het voertuig aanwezig? Is dan een standaard startbatterij nog wel het juiste type? Hierover lees je meer in Waarvoor en hoe kan ik een batterij gebruiken? eerder in dit artikel.

Werkt de machine of een ander voertuig na het checken van al deze punten nog steeds niet? Dan zal er hoogstwaarschijnlijk wel iets mis zijn met de batterij. Vaak ligt het niet-functioneren van een batterij namelijk aan het onderhoud. Het is dus erg belangrijk om batterijen goed te onderhouden, te beschermen tegen hoge temperaturen en om ze op tijd op te laden. Door een batterij goed te onderhouden kan deze tot wel zes jaar of meer meegaan! 

Om een nieuwe batterij te kunnen testen moet die eerst in gebruik zijn genomen. Testen van nieuwe batterijen geeft vaak verkeerde waarden en heeft dus weinig zin. Bij het testen van batterijen is het belangrijk om de juiste standaard te selecteren in de tester, deze staat weergegeven op de batterij.

De batterij opladen
Voor een moderne batterij heb je een moderne digitale lader nodig. Heb je deze nog niet? Bekijk dan ons aanbod aan digitale laders.

Naast het zelf testen van de laadtoestand met een voltmeter, is het ook mogelijk om zelf te meten of de capaciteit van de batterij wel of niet voldoende is. Dit doe je met een digitale batterijtester. Het aantal voltage kan namelijk wel voldoende zijn, maar als de capaciteit niet voldoende is, kan de batterij niet het benodigde vermogen leveren. Het is dus belangrijk om eerst aan te geven om welke batterij het gaat in de digitale batterijtester en het meten kan beginnen.


Wist je dat?
Alle oude en gebruikte batterijen kunnen worden gerecycled? Vraag hiernaar bij jou lokale afvalverwerker en help ook mee met het recyclen van batterijen. Je oude batterij is geld waard. Daarnaast draagt het ook nog bij aan het milieu.

Deel op
Rolinke Heideman

Dit artikel is geschreven door

Rolinke Heidemanknowledgecenter@kramp.com