Hoe kies en onderhoud je een beregeningspomp?

Annemiek Dubbe|4 minuten lezen

Het is belangrijk om de juiste beregeningspomp bij de juiste toepassing te gebruiken. Maar hoe weet je nou welke pomp dat is? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Van afstellen tot onderhoud; wij leggen het je uit!


Welke pomp is geschikt voor welke situatie?  
Houd rekening met de afmeting van de tuin, het veld of de akker bij het kiezen van een pomp. Voor een normale tuin is over het algemeen een zelfaanzuigende jetpomp geschikt. Op een wat groter veld of voor een kwekerij met grotere sproeiers, is een grotere niet-zelfaanzuigende centrifugaalpomp een goede keuze. Kies voor een grote bronpomp wanneer je een grote beregeningshaspel gebruikt.

De soorten pompen

Koop daarnaast een pomp met de juiste capaciteit; niet te laag of te hoog. Een pomp met een te lage capaciteit haalt de benodigde druk en liters per uur niet en een pomp met een te hoge capaciteit kan het water niet kwijt waardoor de waaier in het eigen water staat te draaien. Dit veroorzaakt cavitatie; de druk in de pomp is dan lager dan de dampdruk van de vloeistof. Hierdoor ontstaan luchtbellen of gasbellen in de pomp die vervolgens imploderen. Dit veroorzaakt schade aan de pomp.


Hoe weet ik of de capaciteit en opvoerhoogte in overeenstemming zijn met de sproeiers en het leidingsysteem?
Om de juiste pomp te selecteren, is het belangrijk om te weten wat de afname is bij welke druk.

Afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal sproeiers in combinatie met het sproeimondje worden de liters per uur bepaald. De afstand van de sproeistraal wordt bepaald door het sproeimondje bij een bepaalde druk. Het is een optelsom van het totaal gevraagde liters bij een bepaalde druk. Elke pomp heeft een curvetabel. Je vindt deze op de productpagina van de pompen op onze webshop. Middels deze tabellen vind je de juiste pomp. Indien er in de selectie een grote pomp uit komt, kan er ook gekozen worden om in twee of meerdere groepen te sproeien, waardoor je een kleinere pomp kan selecteren.


Hoe stel je een pomp het beste af? 
Heeft je pomp een hydrofoor of andere automatische afslag? Bij een hydrofoor met drukschakelaar of drukregelaar op de pomp slaat de pomp aan wanneer de druk in het systeem onder de vooraf ingestelde waarde komt. Hij slaat af wanneer hij de maximale ingestelde waarde bereikt.

Bij een frequentieregeling stel je zelf eenvoudig de druk in. De pomp houdt in het hele systeem de ingestelde druk vast, ongeacht de liters die afgenomen worden. Bij weinig water draait de pomp langzaam en hierdoor verbruikt hij minder stroom.


Wat houdt de aanzuighoogte nu eigenlijk in? 
De aanzuighoogte is de hoogte van het waterniveau tot het niveau van de pomp. Dit is maximaal 8 meter. Maar let op! Bij een oudere bron kan het voorkomen dat het waterniveau bij het aanslaan van de pomp zakt. Hierdoor verandert ook de aanzuighoogte.


Hoe onderhoud je een pomp in de zomer en winter?
Zomer: 
In een droge zomer draait je beregeningspomp overuren. Zorg er daarom voor dat je de pomp op de juiste manier installeert. Het is belangrijk dat de pomp voldoende water aanzuigt en dat er geen lucht aangezogen wordt. Lucht in de aanzuigleiding geeft altijd problemen en de pomp zal dan nooit de gewenste druk en capaciteit halen. Kies ook de juiste pomp bij de omstandigheden. Een centrifugaalpomp kan tot maximaal acht meter diep water aanzuigen. Staat het grondwater dieper? Dan is een bronpomp een goede optie. Deze pomp heeft geen zuigleiding en kan op elke gewenste diepte in de bron gehangen worden.

Winter:
Tap de bovengrondse centrifugaalpomp goed af in de winter, zodat er geen bevriezing ontstaat in het pomphuis. Dit kan door de aftappluggen uit het pomphuis te draaien zodat het water kan wegvloeien. Bevriezing van het water in het pomphuis richt veel schade aan en dit brengt onnodige kosten met zich mee. Een bronpomp kan in de winter in de bron blijven hangen. Wel is het goed om de pomp, bij langdurig geen gebruik, af en toe kortstondig te laten draaien zodat de pomp niet vast gaat zitten.


Tip! Aanzuigen vanuit open water
Wanneer je wil aanzuigen vanuit open water, zorg er dan voor dat er geen vervuiling, zoals takjes of waterplanten, in de pomp kan komen. Vervuiling zorgt er namelijk voor dat de pomp verstopt raakt en daardoor wordt de gewenste capaciteit niet behaald. Voorkom vervuiling in de pomp door een aanzuigfilter te gebruiken en zuig het water af aan het wateroppervlakte.


Heb je vragen over een centrifugaal pomp of bronpomp? Of heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste pomp? Neem dan contact op met ons via knowledgecenter@kramp.com.

Deel op
Annemiek Dubbe

Dit artikel is geschreven door

Annemiek Dubbeknowledgecenter@kramp.com