Met deze 5 tips verleng je de levensduur van een aftakas

Editorial team|4 minuten lezen

Onderhoud, controle en reinigen: deze drie aspecten hebben een grote invloed op de levensduur van een aftakas. Het voorjaar – voor de drukte van het oogstseizoen - is het perfecte moment in het jaar om onderhoud aan de aftakassen in te plannen. Deze 5 tips zorgen ervoor dat je de levensduur van een aftakas vergroot!

 

1. Houd de aftakas schoon
Dit is de allerbelangrijkste regel in het onderhoud en gebruik van een aftakas: houd de aftakas schoon en reinig de as regelmatig. Dat klinkt misschien heel logisch, maar de aftakas wordt vaak na afkoppeling op de grond gelegd. Dat zorgt ervoor dat er – zeker als de aftakas doorgesmeerd – dat er veel vuil en zand aan blijft plakken. Bij de volgende aankoppeling veroorzaakt dat extra slijtage, want zand én vet is natuurlijk de ideale schuurpasta.  

 

2. Berg de aftakas goed op
Veel machines hebben een bepaalde voorziening waar je de as aan kunt hangen of op kunt leggen. Maak daar gebruik van! Heeft zo’n machine nou niet zo ophangpunt, dan zie je dat mensen daar vaak de borgketting van de afscherming voor gebruiken. Dit kettinkje zorgt ervoor dat de afscherming niet meedraait, maar is natuurlijk niet geschikt om het volledige gewicht van de as te tillen. Het is voor de veiligheid van de gebruikers dat die afschermkap behouden blijft. Heeft een machine niet zo’n ophangpunt? Dan is dat vaak zelf gemakkelijk te maken met een beugel of een ketting.

 

3. Doorsmeren is belangrijk
Smeren, smeren, smeren: dat geldt zowel voor de profielen als voor de andere onderdelen van de aftakas, zoals de slipkoppelingen en de kruisstukken. Helaas schiet dit noodzakelijke onderhoudswerk er wel eens bij in, vooral als de smeernippel op een lastige plaats zit. Voor het doorsmeren kan in de regel standaard vet worden gebruikt. Hierbij is de hoeveelheid vet die een gemiddelde vetspuit per pompbeweging afgeeft circa 3 gram. Voor kruisstukken gebruikt u 15 gram, voor beschermkappen 6 gram en voor assen 15 gram. De frequentie van het aantal doorsmeerbeurten verschilt per merk en per onderdeel.  Dit kan uiteenlopen van 8 draaiuren tot elke 250 draaiuren.

 4. Platenslipkoppelingen ontspannen en spannen
De meeste machines worden vaak maar een korte periode in het jaar gebruikt en staan langere tijd stil. Bij een platenslipkoppeling kan dat tot gevolg hebben, dat het materiaal door vocht en roest gaat vastplakken of gaat verkleven. Dat kan er weer voor zorgen dat die platenslipkoppeling niet meer goed functioneert en op dat punt is de machine niet meer beveiligd. Hoe voorkom je dit? Ontspan die koppeling of maak die platen los. In ontspannen toestand moet de koppeling worden doorgedraaid om eventueel vastgeplakt plaatmateriaal van de koppelingsvlakken te lossen. Daarna span je de koppeling weer aan. Het is verstandig om dit voor de start van het seizoen op te pakken!

 

5. Houd je aan de maximale werkhoek
Aftakassen zijn gemaakt om bepaalde afstanden en hoeken in de aandrijving te overbruggen. Daar zit echter wel een grens aan. Voor standaard kruiskoppelingen geldt dat ze maximaal onder een hoek van 25° graden mogen werken bij continubedrijf. Kortstondig mag dit 45° zijn. Voor het werken onder grotere hoeken zijn er groothoekkoppelingen. Deze mogen in continubedrijf maximaal onder een hoek van 25° werken, kortstondig mag dit 70° tot 80° zijn.  Vooral bij groothoekkoppelingen wordt bij langdurig achterelkaar werken onder (te) grote hoek de levensduur ernstig ingekort.

 

Aftakassen bij Kramp
Het aanbod in aftakassen van Kramp bestaat uit topmerken Walterscheid en Bondioli & Pavesi: dit zijn Europese marktleiders in dit marktsegment. Daarnaast wordt met ons huismerk Gopart - een scherp geprijsd alternatief - aangeboden. Bekijk hier ons assortiment aftakassen.


Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com