Tips voor het controleren van de messenbalk

Editorial team|4 minuten lezen

Het oogstseizoen staat weer op punt van beginnen en alle machines worden gereed gemaakt. Je bent waarschijnlijk zelf ook al druk bezig met de voorbereidingen. Hierbij kan het controleren van de mesjes in de messenbalk niet ontbreken. We leggen uit hoe je in drie korte stappen de messenbalk kunt controleren en indien nodig hoe je de mesjes in de messenbalk gemakkelijk vervangt. 


Aan de slag: wat moet je doen? 
Controleer de mesjes in drie stappen. Al deze stappen bevatten een fysieke controle en houden het volgende in. 

Let wel op: draag altijd werkhandschoenen voor je eigen veiligheid. 

  1. Voel of alle mesjes nog vastzitten.  
    Het is belangrijk om te controleren of alle mesjes nog vastzitten. Dit kan met de hand en mag best hard om zeker te zijn dat alles nog goed vast zit. Als er mesjes los zitten, kan dit tot veel schade leiden. 
  2. Controleer of alle mesjes recht zitten. 
    Bij deze stap loop je na je of alle mesjes van de messenbalk nog op een rechte lijn zitten en er geen gebogen mesjes tussen zitten. Zet de messenbalk rechtop en check of alle mesjes in een rechte lijn zitten.  
  3. Kijk of de mesjes niet gebroken zijn 
    Als laatste controleer je of alle mesjes nog heel zijn en of er geen gebroken mesjes tussen zitten. 

Als na deze drie stappen blijkt dat alles goed vast en recht zit en er niks gebroken is, dan zal de messenbalk weer optimaal kunnen functioneren. Is er sprake van een of meerdere gebroken mesjes? Dan moeten de mesjes vervangen worden. Lees hier hoe je dit snel en eenvoudig kunt doen. 

 

De mesjes in de (vinger)maaibalk vervangen 
Je hebt geconstateerd dat de mesjes aan vervanging toe zijn en je hebt de juiste vervangende mesjes gekocht. Wat zijn nu de beste vervolgstappen? 

  1. Plaats de maaibalk op de juiste hoogte, zodat je er goed bij kunt en zorg ervoor dat de balk goed wordt ondersteund. 
  2. Verwijder nu het mes. 
  3. Controleer of alle vingers op de maaibalk in een rechte lijn zitten. Let hierbij wel op: veel vingers zijn van gietijzer gemaakt en zijn dus erg breekbaar. Het is dus belangrijk om dit voorzichtig te doen. 
  4. Vervang de kapotte en stompe mesjes op de mesbalk. 
  5. Controleer of alle mesjes goed vastzitten. 
  6. Plaats het mes terug in de maaibalk. 
  7. Controleer als laatste of er voldoende speling in het mes zit ten opzichte van de vingers. 

 

Het vastzetten van de mesjes: hoe doe je dit? 
Het is belangrijk dat een nieuw mesje goed vast wordt gezet en wordt daarom vastgezet met klinknagels. 

Je kunt een mesje met klinknagels op twee manieren vastmaken: 

  • Met een snapper (ophaler) en een dopper 
    Met de snapper sla je de te klinken onderdelen (messen en mesrug) strak op elkaar waarna je de delen vastklinkt met de dopper. Hiermee krijg je een mooi rondje op de klink. 
  • Met een klinkmachine 


Hoe bepaal je de lengte van de benodigde klinken? 
Om de lengte van de benodigde klinken te bepalen, wordt er gekeken naar de dikte van het mesje, de dikte van de mesrug en de ruimte die over moet blijven bij de klink zodat er een mooie ronde dop overblijft na het vastklinken. Vaak wordt er circa 6 à 7 millimeter gerekend als extra ruimte zodat er een mooie ronde dop kan worden gevormd. Dus als in dit geval  de mesrug 6 mm is en de mesjes 2 mm zijn, dan zou een klinklengte van 15 mm voldoen. Wanneer de mesrug 6 mm dik is en de mesjes 3 mm dik zijn, dan past een klink met een lengte van 16 mm het beste. 

 

Wil je meer weten? 
Bekijk hier de mesjes op de webshop. Weet je nog niet zeker welk mes/mesje of welke klinknagels het meest geschikt zijn voor jouw maaibalk? We staan klaar om je te helpen bij het treffen van een goede voorbereiding, het bestellen van de juiste (reserve)onderdelen en het geven van advies: neem vandaag nog contact op met een specialist van Kramp.  

Bekijk deze pagina voor extra informatie over het oogstseizoen en alle bijhorende producten.

Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com