Wat is een aircosysteem en hoe werkt deze?

Editorial team|3 minuten lezen

De juiste airconditioning zorgt ervoor dat een ruimte aangenaam wordt. Het gebruiken van een airco is niet alleen nuttig voor in de zomer, maar ook in koude en natte jaargetijden. Airco's onttrekken vocht aan de lucht. Daarnaast zorgt een drogere cabine voor schonere ramen. Lees hieronder hoe een aircosysteem werkt. In een volgend artikel lichten we toe hoe je een aircosysteem het beste kunt onderhouden.


Hoe werkt een airco?
Een airco kan in alle seizoenen gebruikt worden. Vaak wordt er gedacht dat de installatie alleen bedoeld is om de interieurtemperatuur te verlagen, maar dit is niet het geval. Het gaat namelijk vooral om de lucht conditioneren. Dus niet alleen de temperatuur wordt geregeld, maar ook het regelen van luchtvochtigheid wordt hieronder verstaan. Als de luchtvochtigheid te hoog is, voel je je vaak onprettig en benauwd. Daarnaast zorgt een te hoge luchtvochtigheid voor beslagen ruiten, wat zowel vervelend als erg gevaarlijk kan zijn. Wil je dit voorkomen? Zorg er dan voor dat je de airconditioning inschakelt. Deze kun je in combinatie met de verwarming gebruiken om de gewenste temperatuur in te stellen.  Dit zorgt ervoor dat je in de zomer koude, droge lucht krijgt en in de winter verwarmde droge lucht.


Waaruit bestaat een aircosysteem?

1. Compressor
Pompt airco koudemiddel op druk; van 2 bar naar ongeveer 16 bar. De temperatuur van het aircogas stijgt van 20°C naar 65°C. 

2. Condensor 
Koelt aircogas weer (naar 35°C) en maakt deze vloeibaar.

3. Filterdroger
Filtert koudemiddel en haalt het vocht eruit, dit zodat het vuil en vocht uit het aircosysteem gefilterd wordt

4. Expansieventiel
Expandeert het koudemiddel van vloeistof naar gasvormig (door de druk van ongeveer 16 bar te laten zakken naar 2 bar. De temperatuur zakt hierdoor naar 0°C.

5. Verdamper (en blower)
Onttrekt eerst de warmte aan de omgeving. De verdamper zit in de buurt van de expansieventiel, dit zorgt ervoor dat de warmte onttrokken wordt aan de verdamper. Deze warmte is nodig om het vloeibare koudemiddel te laten verdampen tot gas. Vervolgens koelt de lucht af en blaast de koude lucht uit de ventilatoren van de cabine. Het gasvormig koudemiddel keert terug richting de compressor voor een nieuwe ronde.

Verschil tussen gebruik zomer en winter
Wanneer zorg je voor een maximale verkoeling in je cabine? Dit doe je door de recirculatiestand te kiezen. De aangezogen lucht wordt hierdoor steeds verder gekoeld. Dit zorgt er vervolgens voor dat de temperatuur in de hele cabine verlaagd wordt. Door de stand van de aanjagerschakelaar eerst heel hoog te zetten, kun je ervoor kiezen om na een periode de stand lager te zetten - nadat de grootste warmte is verdwenen. 

Tip: Laat de koude luchtstroom vooral uit de middenroosters van het dashboard komen. Richt ze niet direct op je lichaam, dit veroorzaakt verkoudheid. Ook handig om in een (erg) warme cabine eerst wat kilometers met je ramen open te rijden voordat je de airco inschakelt. 


In de winter wil je vooral voorkomen dat tijdens regenachtig weer, je ruiten beslaan. Hoe zorg je ervoor dat je ruiten snel droog worden? Zet je airco aan en richt de koude luchtstroom op de voorruit. De lucht die binnenkomt wordt nu verder gekoeld, hierdoor ontstaat er droging. Vervolgens wordt de lucht warm door de kachel, waardoor je warme droge lucht krijgt.


Heb je nog vragen?
Neem dan contact op met een productspecialist van Kramp of met ons via knowledgecenter@kramp.com

Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com