Welke werklampen heb ik nodig om mijn werk goed te doen?

Firdaouss Amchich|6 minuten lezen

Tijdens werken in het donker is het belangrijk om over de juiste lichtverhoudingen te beschikken. Dit zorgt ervoor dat het veilig en efficiënt gebeurt en maakt de kans op ongelukken en schade kleiner. Hoeveel en welk licht nodig is om je werk goed te doen is volledig afhankelijk van de werkzaamheden. 


Enkele voordelen
De juiste kleurtemperatuur van verlichting heeft grote invloed op het reactie- en prestatievermogen van mensen. Te zwak of dof licht zorgt ervoor dat je sneller moe wordt. Ook zorgt gelijkmatige verlichting voor ontspannen zicht. Kortom: door de juiste verlichting is de kans op fouten maken kleiner en kunnen gevaarlijke situaties in een eerder stadium ontdekt worden. Daarom is het dus extra belangrijk om het juiste licht te kiezen. 


Soorten werklampen
Bij de aanschaf van werklampen dien je te weten dat er drie soorten werklampen zijn. Hieronder vind je meer informatie over de verschillen. 

Halogeen werklampen
Het ontwerp van de halogeen werklampen wordt met de jaren verbeterd. De uitdaging zat ‘m vooral in het feit dat de lampen veel warmte produceren. Het is alleen mogelijk om deze warmte af te voeren als de lampen relatief diep zijn. De lampen hebben een donkerdere, warme kleur en staan bekend om hun kortere levensduur en hoog energieverbruik. 

Xenon werklampen
Xenontechnologie heeft ervoor gezorgd dat de lichtopbrengst van werklampen aanzienlijk verbeterd werd. Het licht is fel, maar verbruikt hierdoor niet meer stroom. Integendeel zelfs. Wel duurt het even voordat het gas is opgewarmd, waardoor de lamp niet direct licht geeft. De hogere kosten en complexiteit zijn een aantal nadelen. Wel verbruiken de lampen aanzienlijk minder energie dan halogeenlampen op het moment dat de ideale temperatuur bereikt is en hebben ze een lange levensduur. 

Led werklampen
Ten opzichte van de halogeen werklamp verbruikt de led werklamp relatief weinig stroom. Ledtechnologie is veel geavanceerder dan de twee eerdergenoemde technologieën. Ledverlichting scoort aanmerkelijk beter op levensduur, rendement en lichtopbrengst.


Ledverlichting heeft de toekomst
Op veel vlakken scoort ledverlichting beter dan de andere type lampen. Lichtopbrengst in combinatie met levensduur benadert tegenwoordig al bijna een ideale situatie. De aanschafprijs voor verlichting is intussen ook aanzienlijk lager geworden. Als het op duurzaamheid aankomt wint deze lichtbron het ook. In onderstaande afbeelding is duidelijk te zien dat ledverlichting meer lumen per watt produceert, dus met andere woorden: evenveel licht tegen minder energieverbruik. De lichtopbrengst per led is nog in volle ontwikkeling, maar er kan nu al gesteld worden dat het economisch interessanter is. Nog een aantal voordelen:

  • efficiënter in gebruik;
  • geeft weinig warmte af*;
  • kleur van het licht is prettiger voor de ogen;
  • ziet er trendy uit;
  • In allerlei vormen en uitvoeringen te verkrijgen.

*dit kan in sommige gevallen ook als nadeel gezien worden, bijvoorbeeld in de winter tijdens het sneeuwruimen. Gelukkig is ook hier een oplossing voor bedacht, namelijk speciale led werklampen met een verwarmde lens.

Type werklampen
Om te bepalen welke type werklamp je nodig hebt, dien je eerst te achterhalen welk gebied je wil verlichten en hoe groot dat werkgebied is. De uitkomst hiervan bepaalt welke lichtintensiteit en stralingshoek je nodig hebt. De juiste verlichting is namelijk voor iedere toepassing anders. Je kan kiezen tussen een verreikende, smalle lichtbundel (verstraler of spot) of een korte, maar intensieve omgevingsverlichting (breedstraler of flood). Wil je een combinatie van beide? Dus zowel in de breedte als in de verte licht hebben, dan kan je kiezen voor een gecombineerde straler. 

Breedstraler
De breedstraler, oftewel flood type werklamp, wordt voornamelijk gebruikt om grote buitengebieden te verlichten om hiermee de veiligheid en het zicht te vergroten, bijvoorbeeld nabij een tractor of voertuig. Hoe groter het vermogen (W), hoe meer lumen.
Goed om te weten: werklampen met ledtechniek geven in principe al meer licht dan de conventionele gloeilamp werklamp. De led werklampen vanaf 1600 lumen zijn het meest gangbaar. Reikwijdte ca. 20 tot 40 m, breed verstrooid.

Verstraler
Heb je zicht nodig om bijvoorbeeld op tijd randen van het perceel of hooibalen in het veld te zien? Dan kennen we de verstraler, oftewel spot type werklampen. Deze ledlampen hebben een gebundelde lichtstraal. Hoe meer vermogen, hoe verder de lichtstraal reikt. Reikwijdte tussen > 40 m tot 150 m. Vooral nauw verstrooid ca. 12-15° naar links en rechts. 

Combo
De combo type werklamp schijnt door een slimme constructie van de lens zowel breed als ver weg. Ideaal als je eigenlijk zowel ver weg als dichtbij goed zicht wil hebben. Bijvoorbeeld tijdens het gras hakselen later op de avond.

Als er gewerkt wordt in teams, bijvoorbeeld tijdens de oogstperiode of in het grondverzet, dan is het soms ook verstandig om juist werklampen te kiezen met minder lumen of met een speciale lenstechniek om anderen niet te verblinden. Speciaal hiervoor hebben wij een specifieke range grondverzet lampen van onder andere Nordic en Kramp.


Tips bij het aanschaffen van werklampen

  • Bekijk de huidige situatie;
    Verdiep je in de technologie die je nu gebruikt en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af. Wellicht is er een technologie die beter aansluit op jouw wensen. 
  • Bepaal de lichtintensiteit;
    Observeer het werkgebied om te achterhalen welke lichtintensiteit nodig is. Hiervoor dien je te weten welk type werklamp je nodig hebt.
  • Waterproof;
    Op zoek naar verlichting die geschikt is voor een hogedrukreiniging? Houd dan rekening met een typegoedkeuring van IP69K. Dit houdt in dat de werklamp 100% waterdicht is.
  • Elektromagnetische straling;
    Ledverlichting met relatief veel vermogen kan EMC-storing op de radio veroorzaken. Belangrijk om in de gaten te houden of de werklamp voorzien is van EMC ontstoring. Hier zijn verschillende gradaties in. Een eenvoudige oplossing hiervoor kan ook het gebruik zijn van een ontstoorspoel, zoals FC05T/FC13T. Deze plaats je op de voedingskabel zo dicht mogelijk bij de radio. Vermijd verder dat ledverlichting en radio op dezelfde voedingskabel zijn aangesloten. 
  • Garantietermijn;
    Belangrijk om te weten waar je aan toe bent. Vaak zegt een goede garantietermijn iets over de kwaliteit van de werklamp. 


Werklampen op de openbare weg
Houd er wel rekening mee dat je genoemde werklampen alleen op eigen terrein mag voeren. Het gebruik op de openbare weg is officieel niet toegestaan. Dit wordt op de verpakking ook vaak aangeduid als ‘offroad use only’. 

Heb je een vraag of wil je meer weten over werklampen? Neem dan gerust contact op met je accountmanager.

Deel op
Firdaouss Amchich

Dit artikel is geschreven door

Firdaouss Amchichknowledgecenter@kramp.com