• Nieuws
  • Alles wat u moet weten over de aankomende veranderingen aan de aftakas

Alles wat u moet weten over de aankomende veranderingen aan de aftakas

dinsdag 2 februari 2021
Alles wat u moet weten over de aankomende veranderingen aan de aftakas

De aftakas wordt algemeen gebruikt om het mechanisch vermogen van de tractor over te brengen op een werktuig. Om de veiligheid van de gebruikers van een aftakas te garanderen, moeten het ontwerp en de bouw van de assen en hun bescherming voldoen aan bepaalde criteria die in de geharmoniseerde norm EN 12965 zijn vastgelegd.

De norm EN 12965 werd herzien om de veiligheid te verbeteren en het risico voor de gebruiker verder te verminderen. Lees hieronder verder voor een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Wijziging van het grendelsysteem aan de aansluiting op de voeding:

De belangrijkste wijziging betreft het ontwerp van de gaffel aan de zijde van het werktuig / de machine bij volledige primaire aftakassen (hoofdas tussen tractor en machine). Gaffels met duwpen of kraagsluiting en externe veer zijn niet meer toegelaten op primaire assen. Het is belangrijk om weten dat gaffels met drukpen waarvan de pen beschermd is door de gegoten huls nog wel toegelaten zijn.

De wijziging is bedoeld om het risico van verstrikking met de as sterk te verminderen. Volgens de herziene norm moet de fabrikant elk type aftakas/verbinding onderwerpen aan een strenge nieuwe test op verstrikking.

Er zijn enkele uitzonderingen op bovenstaande wijziging, namelijk indien het uiteinde met de aansluiting op de voeding uitgerust is met een koppelbegrenzer, vrijwiel en dergelijke. Als het gebruik van gereedschap nodig is om de gaffel aan de aansluiting op de voeding te vergrendelden, betekent dit dat gaffels met klembout en flens nog steeds toegelaten zijn.

Deze wijziging geldt niet voor secundaire aftakassen.


Extra markeringen op de bescherming en informatie in de gebruiksaanwijzing om de veiligheid te verbeteren

De bovenstaande wijzigingen zijn van toepassing op alle volledige primaire aftakassen die vanaf 2021 worden geproduceerd.

Als een defecte aftakas wordt hersteld met vervangstukken, is het toegelaten de herstelling uit te voeren met identieke stukken. Als een as een defecte opsteekgaffel heeft, is het nog steeds toegelaten dit onderdeel te vervangen door een opsteekgaffel. We bevelen echter aan de gaffel indien mogelijk te vervangen door een gaffel die beantwoordt aan de herziene norm.

Aangezien Kramp verdeler is van aftakassen, is het toegelaten eerst alle oude versies te verkopen alvorens de nieuwe versies te leveren.


Bekijk het assortiment