Blockchain kan sector ingrijpend veranderen

Editorial team|4 minuten lezen

De Bitcoin is veel in het nieuws geweest. De cryptovaluta staat voornamelijk bekend om hoge pieken en diepe dalen en lijkt (voorlopig) nog geen alternatief voor het huidige betalingsverkeer. Maar waar cryptovaluta nog volwassen moeten worden, biedt de technologie erachter nu al veel mogelijkheden. Ook voor de agrarische sector.

Wat is blockchain?
Bitcoins en soortgelijke digitale valuta maken gebruik van blockchain-technologie. De kern van deze technologie is dat verschillende partijen een gemeenschappelijke transactie kunnen doen, zonder dat daar een externe partij (bijvoorbeeld een bank) bij betrokken hoeft te zijn. Blockchain is in principe een software dat bijhoudt welke transactie iedere partij doet. Deze transacties bijgehouden in een groot netwerk van computers. Er is dus geen één centrale database. Dit maakt het systeem erg veilig tegen bijvoorbeeld storingen en hackers. 

Het toezicht ligt bij de gebruikers zelf. Nieuwe transacties worden door nodes* in de database opgeslagen. Daarvoor moeten ze eerst een code zien te vinden die aangeeft dat alle informatie klopt. De nodes moeten het met elkaar ‘eens’ zijn dat de code juist is. Pas dan wordt de informatie opgeslagen in de ketting oftewel de chain.

Wat kan de blockchain-technologie voor onze sector betekenen?
Het kan bijvoorbeeld een rol spelen in het verschepen van vee of oogsten. In 2018 is de blockchain-technologie voor het eerst succesvol gebruikt bij het verschepen van een lading sojabonen van Amerika naar China. Hier waren vijf partijen bij betrokken, waaronder de banken ING en ABN Amro. 

De Louis Dreyfus Company, een grote internationale handelaar in landbouwproducten, prees het gebruik van blockchain vanwege de efficiëntie. De complete transactie van sojabonen nam nu een week in beslag, waar dit normaal gesproken minimaal twee weken duurt. Dit betekent niet alleen een flinke efficiëntieslag, maar ook minder afval omdat voedingsmiddelen veel sneller op plaats van bestemming zijn.

Blockchain is waardevol voor de consument
Omdat de consument steeds kritischer wordt wat hij of zij koopt en eet, kan blockchain ook een belangrijke informatierol vervullen. Voedselproducenten kunnen eenvoudig een waarde aan voedsel toevoegen omdat ze kunnen aantonen waar het voedsel geproduceerd is, welke middelen zijn gebruikt, enzovoort. Tegelijkertijd kunnen voedselproducenten een betere prijs voor hun product krijgen omdat er minder partijen nodig zijn om hun product bij de klant te krijgen. Er kan zelfs een eigen valuta in het leven worden geroepen om een goede prijs te garanderen. 

De mogelijkheden van de blockchain-technologie lijken eindeloos te zijn en de mogelijkheden voor de agrarische sector worden nu serieus onderzocht. Wordt ongetwijfeld snel vervolgd….

Heb je nog vragen over blockchain en de invloed hiervan op de sector? Laat het ons weten via knowledgecenter@kramp.com. 

*Nodes verifiëren alle informatie door middel van algoritmische berekeningen
** Dit artikel verscheen eerder in de Kramp Focus Editie 3 2018

Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com